Secrete de mare efect pentru confort termic si costuri convenabile

in Ghid Practic Casa

Confortul termic din casa este nu doar o necesitate, ci si conditia principala care face din locuinta ta cel mai placut loc din lume. Pe langa toate cele pe care deja le stii despre cum poti avea temperatura ideala in interior, ia in calcul si aceste strategii suplimentare, care te vor ajuta sa ai mereu un mediu perfect adaptat cu nevoile tale, dar cu un nivel al costurilor foarte convenabil.

Confort termic acasa

Foloseste alternative la centrala termica

Ideea de confort termic variaza in functie de destinatia fiecarei camere, iar daca vei tine cont de acest aspect, vei putea obtine atat o temperatura ideala, cat si mentinerea consumului la un nivel scazut. Mai mult, nu toate camerele din casa au nevoie de aceeasi temperatura si nu toate sunt folosite concomitent.

Atunci cand ai nevoie sa incalzesti rapid o incapere foloseste o solutie alternativa, cu mare eficienta, asa cum este o aeroterma. Avand trepte de putere variabile, dispozitivul creste temperatura intr-un interval de timp foarte redus si o poate mentine la valoarea ideala atat cat este nevoie, cu un consum mic de energie. Un alt beneficiu este posibilitatea de a utiliza trepte diferite de putere. Exista aeroterme dotate cu termostat care se dovedesc a fi printre cele mai eficiente solutii, acestea putand fi setate sa functioneze cat este necesar. In plus, aparatele au si functie de ventilatie, care poate contribui la improspatarea aerului si la eliminarea mirosurilor neplacute.

Ia in calcul soarele!

Soarele poate fi un aliat de nadejde in sezonul rece. Panourile solare sunt o solutie pe care o poti lua in calcul si care aduce beneficii pe tot parcursul anului, fie pentru a produce energie electrica, fie pentru a incalzi apa menajera.

Este bine de stiut ca soarele este util chiar si atunci cand nu sunt montate panourile solare. Simplul fapt de a lasa ferestrele libere, cu draperiile date deoparte, permite razelor soarelui sa intre in casa si sa aduca niste grade in plus in interior. De acest avantaj beneficiaza camerele cu ferestrele spre sud si est, precum si peretii orientati in aceasta directie, care pot inmagazina caldura soarelui.

Elimina umezeala

Exista o legatura directa intre nivelul de umezeala din casa si valoarea temperaturii resimtite. Atunci cand concentratia vaporilor de apa depaseste limita de 50%, interiorul se va incalzi mai greu, iar temperatura resimtita va fi mai mica decat cea pe care o indica termometrul. Un nivel ridicat al umiditatii aerului din interior este sursa sigura pentru aparitia condensului si a mucegaiurilor. Mai mult, valoarea umiditatii aerului din casa trebuie sa tina cont de valorile de temperatura din exterior, iar in sezonul rece, cand afara pot sa coboare spre minus zece grade Celsius, sau chiar mai mult, umiditatea ideala din interior ar trebui sa fie in intervalul 30-40%, pentru a evita formarea condensului.

Foloseste un dispozitiv care masoara umiditatea relativa si, daca aceasta ajunge la valori peste cele ideale, foloseste un dezumidificator atunci cand este nevoie.

Aeriseste periodic

Sunt mai multe beneficii pe care le aduce aerisirea periodica a interiorului. In primul rand, aerul curat se incalzeste mai repede. Prin ventilarea corecta se reduce umezeala si, din nou, se va obtine o temperatura confortabila cu un consum mai mic de energie. Nu in ultimul rand, aerisirea corecta elimina impuritatile, agentii patogeni si sporii de mucegai, in conditiile in care aerul din casa poate fi chiar mai poluat decat cel exterior.

Aerisirea corecta trebuie sa "miste" aerul, iar asta nu se realizeaza decat deschizand concomitent ferestrele si/sau usile din zone opuse ale casei, astfel incat sa apara ceea ce numim "curent". Simpla deschidere a ferestrelor nu este suficienta, pentru ca diferenta dintre temperatura interioara si cea exterioara face ca masa de aer dintr-o incapere sa nu se primeneasca suficient. In consecinta, deschide fereastra de cel putin doua ori pe zi, timp de 10-15 minute, ideal dimineata devreme, dupa ploaie si inainte de culcare cu cel putin o ora.

Toate acestea sunt solutii care ofera o atmosfera placuta, sanatoasa in casa si un confort termic pentru care consumul de energie este convenabil.

Sursa foto: Shutterstock.com

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!