Tot ce trebuie sa stii despre constructia unei case in regie proprie

in Constructii

Ai decis sa construiesti casa in regie proprie? Afla ce acte ai nevoie, etapele construirii si cum alegi materiale de constructie mai ieftine.

Constructia unei case in regie proprie

A construi o casa in regie proprie inseamna sa o ridici cu propriile forte, fara sa apelezi la serviciile unei firme de constructii. Intr-un fel sau altul, orice persoana isi poate construi o locuinta singur cu ajutorul prietenilor. Inainte de a-ti suna prietenii ca sa le ceri ajutor, trebuie sa stii ca legislatia din Romania nu reglementeaza nicaieri ideea de "constructie in regie proprie", asadar vei trece prin aceleasi etape si provocari ca in cazul unei lucrari realizate prin intermediul unui constructor.

Tara celor "1000 de acte" - Documente necesare pentru a construi in regie proprie

Orice proiect de constructie are la baza un teanc de hartii, documente, avize si aprobari. Am scris aici despre toate actele necesare de care ai nevoie atunci cand vrei sa construiesti. Ca scurta recapitulare, amintim: autorizatia de construire, expertize tehnice, proiectul tehnic, caietul de sarcini, avize si aprobari. Cu actele nu e de joaca, iar in lipsa digitalizarii vei fi nevoit sa te plimbi de la un ghiseu la altul.

Dirigintele de santier - obligatoriu chiar si atunci cand construiesti in regie proprie

Chiar daca vei construi casa cu ajutorul prietenilor si rudelor, legea te obliga sa angajezi un diriginte de santier si un responsabil tehnic cu constructia, ambii autorizati de Inspectoratul de Stat in Constructii. Angajarea e angajare, adica un contract inregistrat in REVISAL si plata tuturor contributiilor la stat.

Conform legii 10/1995 privind calitatea in constructii, republicata si actualizata, se stabileste ca beneficiarul lucrarii trebuie sa aiba un contract incheiat cu un laborator autorizat de Inspectoratul de Stat in Constructii pentru prelevarea de probe de beton in mai multe faze ale constructiei. Laboratorul va stabili daca materialele folosite sunt conforme cu specificatiile din proiectul tehnic.

Constructia unei case in regie proprie

Ce avantaje ai daca iti construiesti casa in regie proprie?

Timpul si flexibilitatea

Cei care opteaza pentru ridicarea unui case in regie proprie au avantajul timpului. Graficul de executie este stabilit direct de proprietar, deci nu te va presa nimeni in acest sens. Poti construi in timpul liber, weekend-uri sau concedii.

Sfat:

Ai toata flexibilitate cand construiesti pe cont propriu. Totusi, ar fi de preferat sa nu te prinda iarna cu peretii netencuiti si fara acoperis montat, caci lucrarea se poate degrada.

Pretul constructiei

Pretul este, de departe, cel mai mare avantaj al constructiei in regie proprie. Un constructor va cere un pret mare pentru executia lucrarii. Suma respectiva se poate transforma intr-o economie serioasa cand alegi sa construiesti pe cont propriu.

Nu totul este roz in viata si-n constructii. Provocarile constructiei in regie proprie

Mana de lucru si mesterii in constructii de nevoie

Ar fi bine sa te gandesti de 2 ori inainte sa pui mana pe telefon ca sa-ti chemi prietenii sa puna umarul la constructia casei. Oricine poate ridica un zid, dar nu orice poate respecta cu strictete indicatiile din proiectul tehnic. Un perete stramb este doar una dintre cele mai mici probleme cu care te poti confrunta.

Cumpararea materialelor de constructii

Stii cum e. In viata nu te poti pricepe chiar la toate. Daca nu esti la curent cu piata materialelor de constructii, risti sa cumperi materiale de calitate inferioara, mai scumpe si nepotrivite pentru proiectul tau. Un constructor cunoaste toate noutatile din industrie si iti poate oferi mai multe variante din care poti alege.

Bransarea la utilitati

Nu uitam nici de racordarea la utilitati si de eventualele provocari pe care le poti intampina. In lipsa unui contract si a documentelor cerute de legislatie, furnizorii de utilitati nu vor fi de acord sa incheie un contract. Bransarea la utilitati nu este o joaca si nici o gluma. Mai multe detalii despre ce presupune acest proces gasesti aici.

Asumarea responsabilitatii lipsa garantiei la o casa construita pe cont propriu

O casa ridicata in regie proprie nu are garantie, caci este imposibil sa ti-o acorzi singur. Potrivit legii, o firma de constructii ofera 10 ani garantie pentru lucrari. Prin urmare, esti protejat in cazul in care ies la iveala unele vicii ascunse. Pe cont propriu, insa, daca apar unele vicii, tot tu vei fi cel care le va plati si suporta.

Receptia lucrarilor - inexistenta

Receptia lucrarilor este o etapa care nu poate avea loc in cazul caselor construite in regie proprie.

Constructia unei case in regie proprie

Etapele constructiei

Pregateste terenul si inlatura resturile vegetale. Daca pe terenul respectiv exista o fundatie mai veche, aceasta trebuie demolata si curatarea molozului. Dupa trasarea fundatiei (topografic sau manual) urmeaza turnarea betonului si armarea fundatiei.

Casa la rosu

Etapa la rosu presupune construirea peretilor si sarpantei acoperisului. Apoi se toarna planseele dintre etaje (daca este cazul) si peretii de rezistenta despartitori care ofera siguranta si integritate casei.

Casa la gri

Etapa la gri presupune termoizolarea casei, montarea invelitorii pentru acoperis, a ferestrelor, a usii de la intrare, dar si tencuirea peretilor. Tot acum este momentul in care trebuie sa instalezi conductele de apa si canalizare, dar si racordarea la instalatia electrica.

Casa la alb

Etapa la alb presupune realizarea finisajelor, amenajari de interior, de la gresie, faianta si parchet, pana la vopseaua lavabila, usile de interior, obiectele sanitare si aparatajul electric.

Cum economisesti bani si timp si de unde cumperi materiale de constructii cand construiesti in regie proprie?

Daca te-ai decis sa-ti construiesti casa in regie proprie ar fi ineficient sa pierzi timp prin depozite dupa materialele necesare. Ai nevoie de un prieten devotat care sa fie langa pe tot parcursul proiectului.

Consultantii de la Vindem-ieftin.ro sunt alaturi de tine cand construiesti si nu doar cu vorbe in vant. Trimite lista cu materiale unui consultant, iar pe langa preturi corecte vei beneficia si de consultanta gratuita. In plus, vei fi primi tot felul de sfaturi si tipsuri despre constructii si materiale.

In loc sa alergi de la un depozit la altul, vei putea aloca acel timp constructiei propriu-zise. Cumperi totul dintr-un singur loc, de la prima caramida si pana la ultimul bec. Nu ne crezi? Trimite lista cu materiale acum!

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!