in Recomandari
Un puzzle poate reprezenta o modalitate distractiva pentru copii de a invata. Un astfel de joc ii ajuta sa-si dezvolte abilitatile de rezolvare a problemelor, motricitatea, perseverenta si coordonarea, pe langa multe alte avantaje. De la puzzeluri din lemn cu animalute, potrivite pentru cei mici la jocuri cu sute de piese, vei gasi o multime de optiuni pentru a le oferi copiilor tai un instrument atractiv pentru invatare.
Afla din acest articol care sunt beneficiile puzze-urilor pentru copii si ce abilitati isi vor dezvolta prin rezolvarea acestora.
Puzzle-urile sunt o varianta foarte buna pentru a ajuta dezvoltarea abilitatilor motorii fine. Muschii degetelor devin mai puternici atunci cand copilul manevreaza piesele de joc. Copilul trebuie sa ridice piesa de puzzle, sa o intoarca, sa o tina cu grija si sa o alipeasca altei bucati - toate aceste activitati necesita control.
Trebuie sa ai grija ca piesele de puzzle sa fie potrivite pentru varsta si gradul de dezvoltare al copilului. Cu cat acesta este mai mic, cu atat piesele de puzzle trebuie sa fie mai mari. Alege una dintre nenumaratele optiuni de puzzle din lemn pentru copii si ajuta-l sa se dezvolte armonios.
Cand un copil asambleaza un puzzle, ochii sai inregistreaza formele si imaginile. Informatia este apoi trimisa catre creier pentru a o interpreta. Lucrul acesta poarta numele de perceptie vizuala. Fara aceasta informatie, copilul nu poate intelege de ce doua piese merg impreuna sau cum se formeaza imaginea mare.
Perceptia vizuala este importanta pentru a invata sa scrie si sa citeasca. De asemenea, contribuie la alte aspecte, precum:
Pentru a asambla un puzzle cu succes, copilul trebuie sa se concentreze. Un puzzle este un joc de perspicacitate in care trebuie sa-si foloseasca puterea creierului. Asamblarea sa se face intr-un mod logic, prin incercare si eroare, ori prin potrivirea dupa culoare, forma etc.
Asadar, aceasta activitate il invata pe cel mic cum sa rezolve probleme prin joc. De asemenea, ii ofera oportunitatea de a exersa aceasta abilitate, fara ca el sa-si dea seama.
Un copil care se dedica finalizarii puzzle-ului si il termina, chiar daca trebuie sa se concentreze pentru o perioada mai lunga de timp, este un copil care isi dezvolta perseverenta. Acest aspect este, evident, foarte important, atat la scoala, cat si in viata de zi cu zi.
Puzzle-ul il invata sa treaca peste frustrarea de moment de a nu putea lipi corect, din prima, piesele intre ele si sa invete din greselile facute. Lucrul acesta contribuie la crearea unui caracter determinat.
Anumite modele de puzzle, precum cele de dimensiuni mari, care se asambleaza pe podea, pot ajuta la dezvoltarea abilitatilor motorii grosiere. Deoarece copilul trebuie sa-si miste intregul trup pentru a completa imaginea, acesta foloseste atat muschii membrelor, cat si ai trunchiului.
Rezolvarea de puzzle-uri din copilarie are multe beneficii cognitive. Tipul de puzzle pe care un copil il poate rezolva indica gradul de dezvoltare cognitiva. Prescolarul, in general, asambleaza un puzzle prin incercare si eroare. Pe masura ce se dezvolta, insa, copilul incepe sa uneasca piesele pe baza imaginii.
Cel mic trebuie sa aiba un anumit nivel de dezvoltare cognitiva pentru a putea rezolva un puzzle cu succes. Poti sa observi progresul acestuia pe masura ce incepe sa inteleaga cum piesele se unesc pentru a forma o imagine si ca unirea lor nu este aleatorie.
Rezolvarea de puzzle-uri contribuie semnificativ la dezvoltarea fizica si mintala a unui copil. Surprinde-l cu un puzzle si ajuta-l sa invete prin joc!