Condurul-doamnei decoreaza gradina, imbogateste retetele culinare si te scapa de infectii

de Marcel Buciuman in Recomandari

Fie ca ii spunem condurasi, caltunasi, sultanele sau condurul-doamnei, aceasta planta ne incanta privirile in gradini cu florile sale viu colorate de la inceputul verii si pana toamna tarziu. Nu toata lumea stie insa ca pe langa rolul estetic condurul-doamnei mai aduce si alte beneficii.

Condurul-doamnei (Nasturtium)

Foto: pixabay.com

Denumirea stiintifica: Tropaeolum majus

Denumirea populara: condurul-doamnei, condurasi, caltunasi, sultanele, lupidragi, bobidragi

Familia: Tropaeolaceae

Varietati: Tropaeolum majus Alaska cu pete albe pe frunze, Tropaeolum majus Jewel Series cu flori duble, Tropaeolum majus Peach Melba cu pete portocalii pe florile galbene etc.

Origine si raspandire

Condurul-doamnei este originar din America de Sud (i se mai spune si floarea peruana) de unde s-a raspandit in America de Nord, Europa, Asia si Australia.

Condurul-doamnei

Foto: CaseSiGradini.ro

Descriere

Condurul-doamnei este o planta decorativa anuala cu aspect de tufa sau planta cataratoare, cultivandu-se atat ca planta decorativa de bordura cat si pentru decorarea gardurilor, pergolelor sau teraselor.

Frunzele, cu forma circulara si diametrul de 5-12 cm, au culoarea verde inchis in partea superioara si verde deschis in partea inferioara.

Condurul-doamnei infloreste din iunie si pana in octombrie. Florile sale spectaculoase si parfumate au un diamentru de 5 cm. Cromatic, acestea merg de la galben si crem pana la portocaliu, roz si rosu.

Floare condurul-doamnei

Foto: CaseSiGradini.ro

Dimensiuni

Tufele cresc pana la 30-40 de centimetri inaltime in timp ce soiurile cataratoare ajung pana la 2,5 metri.

Set mobilier gradina modern, lemn masiv

mobiler de gradina lemn masiv

Cultivare

Cultivati Condurul-doamnei in soluri mai sarace, afanate, bine drenate, amplasate in zone insorite. Solurile bogate in substante nutritive duc la o dezvoltare abundenta a frunzisului in detrimentul florilor.

In cazul soiurilor cataratoare, daca nu cultivati langa un gard sau pergola, este necesar sa construiti un spalier de sustinere.

Condurul-doamnei se seamana in ghivece in spatii interioare incepand cu luna martie putand muta plantele in gradina in luna mai. Direct in gradina se poate semana dupa ce a trecut riscul inghetului. Plantele rasar in aproximativ trei saptamani de la insamantare.

In perioadele de seceta udati abundent.

Boli si daunatori

Paduchii verzi ce ataca frunzele se indeparteaza cu jet de apa sau folosind solutii acaricide in cazul unor atacuri masive (Nissorum, Safrac, Vertimec etc.)

Inmultire

  • Prin seminte, 3-4 seminte intr-un cuib la o adancime de 1 cm. Se recomanda inmuierea semintelor 12 ore inainte de semanare.
Condurul-doamnei

Foto: CaseSiGradini.ro

Utilizare

  • Condurul-doamnei se cultiva ca planta ornamentala in gradini si parcuri.
  • Condurul-doamnei se utilizeaza ca planta medicinala in afectiuni respiratorii, digestive sau urinare avand actiune antibacteriana, antifungica, antiseptica, vermifuga.
  • Planta comestibila, florile se folosesc in salate atat ca decor cat si pentru vitaminele si antioxidantii continuti, iar semintele ca substitut pentru capere.
  • Condurul-doamnei este si o planta companion intrucat atrage furnicile actionand ca o bariera in calea acestora atunci cand se cultiva in preajma gradinii de legume. De asemenea, florile sale parfumate si frumos colorate atrag polenizatori (albine, fluturi) sau insecte benefice protejarii gradinii de daunatori prin metode naturale.

Sursa: CaseSiGradini.ro

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!