Cum alegi un gard electric potrivit nevoilor tale: 4 sfaturi

in Ghid Practic Gradina

Tot mai multi fermieri descopera in ultima vreme beneficiile gardurilor electrice, prin urmare interesul pentru o astfel de solutie creste de la an la an.

gard electric

Sursa foto: Shutterstock

Pentru ca unde este cerere apare intotdeauna si oferta, magazinele care se adreseaza fermierilor au la vanzare o gama variata de garduri electrice. Este foarte bine ca se intampla asa, insa in fata unei oferte atat de variate, fermierii care nu au mai folosit pana acum un gard electric ar putea fi pusi in dificultate.

Daca si tu te-ai hotarat sa apelezi la o astfel de solutie pentru ferma ta de animale, te invatam cum trebuie sa-ti alegi gardul electric potrivit nevoilor tale.

Suprafata si particularitatile terenului

Inainte de a incepe sa cauti modelul potrivit, trebuie sa masori toate laturile terenului care urmeaza sa fie imprejmuit. Astfel, vei putea stabili lungimea gardului si te vei putea orienta ca atare.

E posibil ca pe laturile respective sa existe denivelari sau diferite obstacole, iar in acest caz, trebuie sa mai adaugi cativa metri de gard la lungimea calculata. Este mai bine sa iti ramana plasa sau cablu de gard decat sa constati ca nu iti ajung pentru toata suprafata.

Caracteristicile animalelor din ferma

Un alt criteriu de care trebuie sa tii cont se refera la caracteristicile speciilor de animale din ferma. In functie de acestea, se regleaza tensiunea gardului electric pentru animale si se stabileste tipul de conductori electrici folositi.

Astfel, pentru animalele cu o blana lunga si deasa este necesar un gard cu o tensiune mai mare, pentru ca socul electric sa razbata pana la nivelul pielii. Ne referim la oi, capre dar si la pradatorii din randul animalelor salbatice, in cazul carora tensiunea gardului trebuie sa fie de cel putin 4.000 V.

Pentru porci, vite, cai, caini si pisici este suficienta o tensiune de 2.000 V, iar pentru pasari poti seta valori mai mici.

Inaltimea si numarul de fire

Animalele mari pot "fenta" cu usurinta gardul electric, daca acesta nu este suficient de inalt sau daca exista un spatiu prea larg intre fire. Prin urmare, daca ai in ferma cai sau vaci trebuie sa montezi un gard electric cu 2-3 randuri de fire. Acestea trebuie sa fie montate la o inaltime optima si la o distanta intre ele care sa nu permita animalelor sa se strecoare printre fire.

Recomandarea este valabila si pentru animalele tinere care debordeaza de energie si pot sari cu usurinta gardul. Animalele mici si cele linistite pot fi tinute in perimetrul fermei cu ajutorul unui gard mai putin inalt cu 1-2 randuri de fire. In cazul pasarilor, se recomanda folosirea unei plase de gard electric.

Scopul principal al gardului

Trei sunt scopurile in care un gard electric poate fi folosit cu maxima eficienta. Un prim rol ar fi acela de a tine animalele din ferma in interiorul exploatatiei, in zona de pasunat sau in orice alt perimetru imprejmuit. De asemenea, gardul electric impiedica patrunderea altor animale in spatiul imprejmuit, in special a pradatorilor care pot provoca pagube mari in ferma.

Nu in ultimul rand, un gard electric poate fi folosit pentru protejarea culturilor agricole, impiedicand animalele domestice si pe cele salbatice sa patrunda pe suprafata cultivata.

Daca ai nevoie de un gard impotriva pradatorilor trebuie sa-ti cunosti "dusmanul", adica sa stii care sunt speciile care iti ameninta ferma. Trebuie sa retii ca un gard impotriva iepurilor, dihorilor sau rozatoarelor are cu totul alte caracteristici decat unul impotriva pradatorilor mai mari cum ar fi vulpile, coiotii, lupii sau caini salbaticiti. De asemenea, impotriva ursilor si mistretilor ai nevoie de alt tip de gard, mult mai rezistent cu mai multe randuri de fire si cu o tensiune ridicata.

Aceleasi criterii se aplica si in cazul celorlalte doua scopuri pe care le poate avea un gard electric, tinand cont de animalele caruia ii este destinat.

Speram ca sfaturile noastre ti-au fost de folos si ca vei putea sa alegi cu ajutorul lor cel mai bun gard electric pentru ferma ta

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Arhitect online

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!