Care este pH-ul recomandat pentru apa din piscina

in Ghid Practic Gradina

Mentinerea echilibrului chimic al piscinei te ajuta sa beneficiezi de o apa curata si stralucitoare, dar si sigura pentru inot.

Care este pH-ul recomandat pentru apa din piscina

Sursa foto

Unul dintre cei mai importanti parametri ai apei din piscina este pH-ul. Acesta trebuie testat si reglat de 2-3 ori pe saptamana, pentru a te asigura ca bazinul poate fi utilizat in siguranta. Afla care este nivelul recomandat, ce se intampla cand valoarea este prea mica sau mai mare si cum o poti modifica.

De ce este important pH-ul apei din piscina?

Nivelul pH-ului iti arata cat de acida sau de bazica este apa din piscina. Se masoara pe o scala de la 0 la 14, unde 7 este valoarea neutra. Daca nu este mentinut intre anumite limite, provoaca probleme la nivelul pielii, nasului si ochilor inotatorilor, degradeaza echipamentele si finisajele piscinei si scade eficienta substantelor cu rol de dezinfectare.

Din aceste motive, apa din piscina trebuie testata periodic, iar nivelul se poate regla cu ajutorul: unei solutii pH minus sub forma de granule, de pulbere sau lichida, pentru a scadea un nivel prea ridicat; unei solutii pH plus pentru a creste acest parametru.

Substantele chimice trebuie utilizate printr-o pompa de dozare, care permite masurarea si controlul acestora.

Care este pH-ul recomandat pentru apa din piscina?

Nivelul optim al pH-ului apei din piscina este cuprins intre 7,0-7,2 si 7,4-7,6. Nu este suficient sa testezi si sa reglezi acest parametru, ci trebuie sa tii cont si de celelalte substante chimice adaugate in bazin, pentru ca unele pot modifica pH-ul.

Spre exemplu, nivelul alcalinitatii influenteaza stabilitatea pH-ului si trebuie sa fie cuprins intre 80 si 120 de ppm. Daca este prea mic, pH-ul va fluctua chiar si la adaugarea unei cantitati mici dintr-o substanta acida sau bazica. O valoarea prea mare va diminua efectele dezinfectantilor, apa va avea un aspect tulbure si pot aparea mai usor alge.

Ce se intampla daca pH-ul este prea mic

Cand apa din piscina are un pH mai mic decat 7 si este prea acida, pot aparea iritatii la nivelul pielii utilizatorilor si provoaca usturimi ale ochilor si nasului. De asemenea, favorizeaza formarea calcarului si coroziunea tevilor sau altor echipamente si accesorii metalice pentru piscina. Mai mult, membrana liner se poate increti inestetic din cauza imbalantei chimice.

Ce se intampla daca pH-ul este prea mare

Atat in cazul in care valoarea pH-ului este prea mica, cat si cand este prea mare, se diminueaza efectul dezinfectant al clorului. Din aceasta cauza, piscina nu mai este sigura pentru inotatori, iar algele si alte microorganisme se pot dezvolta mai usor. Daca nivelul pH-ului depaseste 7,8-8,0 si este prea bazic, apa devine tulbure si membrana liner se degradeaza si va necesita inlocuirea intr-un timp mai scurt decat in mod normal.

Este important sa mentii echilibrul chimic al apei. Testeaza pH-ul si nivelul clorului de 2-3 ori pe saptamana, dar si alti parametri. Aplica substantele si tratamentele potrivite, astfel incat sa te bucuri de o piscina curata, cu o apa limpede si sanatoasa.

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!