Tipuri de generatoare electrice si care sunt avantajele utilizarii lor

in Ghid Practic Casa

Generatoarelele electrice reprezinta dispozitivele care, cu ajutorul unui motor, transforma energia mecanica in energie electrica. In acest fel, atunci cand apare o pana de curent, efectele acesteia pot fi limitate cu ajutorul acestui dispozitiv. Afla care sunt tipurile de generatoare electrice si care sunt avantajele pe care le ofera acestea, din urmatorul material.

Tipuri de generatoare electrice si care sunt avantajele utilizarii lor

Sursa foto

Care sunt optiunile in ceea ce priveste generatoarele electrice?

Atunci cand reteaua electrica prezinta probleme sau cand apar penele de curent, disconfortul se rasfrange asupra activitatii tale. In acest caz se pot folosi generatoare electrice de curent, care vor avea rolul de a oferi energia electrica necesara continuarii activitatii. Generatoarele functioneaza ca o sursa de alimentare electrica de rezerva, iar acestea pot fi folosite atat pentru segmentul casnic, cat si pentru cel industrial sau comercial.

Avantajul utilizarii unui generator este in mod cert faptul ca acesta ofera posibilitatea de a reduce disconfortul cauzat de lipsa electricitatii. In acelasi timp insa, generatoarele ofera protectie aparaturii electrice, deoarece functioneaza ca o solutie de rezerva, fara suprasolicitarea motorului acestora. In plus, un generator este exact solutia de care ai nevoie pentru alimentarea zonelor in care nu exista bransamente la reteaua de alimentare sau pentru realizarea lucrarilor in cazul santierelor de constructii.

In functie de domeniul in care sunt utilizate, generatoarele pot fi clasificate in:

  • Generatoare electrice sau grupuri electrogene pentru curent
  • Generatoare pentru curent si sudura
  • Generatoare pentru agricultura.

Daca privim generatoarele in functie de tipul energiei electrice pe care o ofera, vom vedea ca exista urmatoarele tipuri de generatoare de curent:

  • Generatoare monofazate- sunt folosite cu precadere in segmentul casnic, acolo unde nu exista cerinte foarte mari in ceea ce priveste electricitatea. Aceste tipuri de generatoare folosesc tensiunea de 230V, lucru care inseamna ca ofera curent electric monofazat.
  • Generatoare trifazate- aceste tipuri de generatoare sunt utilizate in mediile industriale, pentru alimentarea dispozitivelor sau a utilajelor de mari dimensiuni. In acelasi timp insa, unele tipuri de generatoare pot fi utilizate si in aplicatii casnice, deoarece pot oferi o tensiune a curentului electric de 230V dar si de 400 V, atunci cand acest lucru este necesar.

Daca vrei sa alegi un generator dupa tipul de combustibil folosit pentru functionare, vei vedea c? aceste produse se impart in:

  • Generatoarele electrice pe benzina- folosesc benzina pentru a alimenta motorul care converteste energia mecanica in energie electrica. Aceste tipuri de generatoare prezinta avantaje foarte bune, deoarece rezista foarte bine la intemperii si temperaturi scazute, au o greutate mica si rezistente foarte bune la socuri mecanice.
  • Generatoare pe motorina- aceste tipuri de generatoare au un randament mai bun si consumuri mai mici. Rezistentele sunt superioare, iar functionarea este impecabila chiar si pentru mult timp de utilizare.

In functie de tipul utilizarii, se deosebesc urmatoarele tipuri de generatoare:

  • Fixe, sau stationare, asa cum mai sunt acestea numite de regula sunt amplasate intr-un singur loc si de acolo au proprietatea de a alimenta cu electricitate diferite obiecte.
  • Portabile - sunt mai usoare si mai avantajoase prin prisam mobilitatii, insa puterea lor de lucru poate fi mai mica decat cea a generatoarelor fixe.

In functie de tipul protectiei de care beneficiaza, generatoarele se clasifica in:

  • Generatoare cu carcasa de protectie - sunt rezistente, iar motorul este protejat tocmai datorita carcasei, astfel incat intemperiile nu pot afecta motorul.
  • Generatoare libere, fara carcasa de protectie- se racesc mai usor la nivel de motor, insa fara carcasa acesta este spus mai mult.

Generatoarele electrice sunt importante pentru desfasurarea activitatilor si din acest motiv este nevoie sa alegi un produs pe care sa te poti baza in orice moment. Ia in calcul aceste caracteristici si alege in mod corect tipul de generator folosit care sa te ajute astfel sa te bucuri de electricitate, oricand ai nevoie de aceasta.

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Birou si biblioteca

MASA BIROU PC NANO ALB-NUC

Pret: 297,50 LEI 160,00 LEI

De la EMAG

Casa si gradina - oferte

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!