De ce este bine sa asiguri o sursa proprie de energie pentru casa?

in Case ecologice

Intr-o singura zi, Soarele furnizeaza Pamantului atat de multa energie incat, daca oamenii ar folosi-o in intregime, ar fi suficient sa acopere necesarul de energie pentru cel putin 25 de ani! Desi nu suntem capabili sa o facem la o asemenea scara, este deja posibil si merita sa folosim energia solara pentru a genera macar o parte din energia electrica, necesara, de exemplu, intr-o casa unifamiliala.

Panouri solare casa

Datorita instalatiei cu celule fotovoltaice, fiecare proprietar de locuinta poate genera in mod independent o parte din energia electrica necesara pentru alimentarea iluminatului si a aparatelor de uz casnic, si mai ales - ventilatie si incalzire (in special cea echipata cu pompa de caldura). Merita subliniat faptul ca - spre deosebire de energia eoliana sau de apa regenerabila - procesul de transformare a energiei solare in energie electrica este complet silentios.

Beneficiile unei instalatii fotovoltaice

Celulele fotovoltaice, care genereaza energie electrica intr-un mod ecologic din energie solara gratuita si complet regenerabila, pot reduce semnificativ consumul de combustibili neregenerabili si pot reduce emisiile de dioxid de carbon in atmosfera. Acest lucru se aplica nu numai caselor unifamiliale, ci si generatoarelor de energie domestica.

Cu toate acestea, instalarea unor panouri fotovoltaice acasa nu aduce beneficii doar mediului. Beneficiile se observa si in cheltuieli mai mici cu electricitatea si independenta partiala fata de aprovizionarea sa din ce in ce mai scumpa de la reteaua de energie.

Fiecare kilowatt-ora de energie electrica consumat inseamna facturi mai mici pentru achizitionarea de energie electrica de la furnizorul propriu. Cu cat costurile energiei electrice "profesionale" cresc mai mult, cu atat beneficiul unei instalatii fotovoltaice la domiciliu este mai mare.

De asemenea, este important ca instalatia fotovoltaica, care se caracterizeaza prin fiabilitate ridicata si durata lunga de viata, sa produca electricitate intr-un mod practic fara intretinere.

Electricitate din doua surse

In realitatile economice de astazi, consumul de energie electrica acasa, produsa de propria instalatie fotovoltaica, este mai profitabila decat furnizarea acesteia de la reteaua electrica. Prin urmare, cea mai mare eficienta va fi o instalatie fotovoltaica intr-o casa dotata cu pompa de caldura si ventilatie mecanica cu recuperare de caldura.

Desigur, nu este posibil ca atat pompa de caldura, cat si unitatea de tratare a aerului, precum si alte aparate electrocasnice sa fie alimentate exclusiv cu energie fotovoltaica. In primul rand, pentru ca incalzirea si ventilatia, de exemplu, trebuie sa functioneze si dupa intuneric.

Tot iarna, cantitatea de energie furnizata de sistemul fotovoltaic poate fi prea mica pentru a satisface nevoile tuturor aparatelor din casa. Prin urmare, nu este posibil sa renunti complet la energia furnizata de la reteaua electrica.

Ponderea directa a energiei furnizate de instalatia fotovoltaica in consumul total de energie electrica la domiciliu depinde desigur de multi factori, dar intr-o cladire bine izolata poate fi chiar si mai mare de 30%! Asadar, daca o instalatie fotovoltaica este proiectata corespunzator, se poate chiar intampla ca - in afara de taxe fixe - proprietarul sa nu plateasca deloc energia electrica care a fost folosita in locuinta sa.

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!