in Recomandari
Apele uzate contaminate cu hidrocarburi reprezinta un mare pericol pentru mediul inconjurator. Produsele de origine minerala nu sunt solubile in apa, se descompun in aproximativ 60 de ani, iar daca sunt absorbite in pamant afecteaza continutul biologic al solului si distrug orice forma de viata.
Din acest motiv, operatorii economici si toti cei care genereaza reziduuri toxice sunt obligati de legislatia in vigoare sa foloseasca un separator de hidrocarburi. Echipamentul filtreaza apele infestate cu poluanti de origine petroliera sau uleiuri minerale inainte ca acestea sa fie deversate in sistemul de canalizare ori reintroduse in circuitul natural.
Un separator de hidrocarburi si uleiuri retine deseurile nocive si materiile insolubile prezente in apele pluviale sau apele uzate deversate prin intermediul filtrelor de coalescenta sau prin separatie gravitationala fara aport de energie. Dispozitivul se foloseste cu precadere in rafinarii, statii de distributie a carburantilor, spalatorii auto, vopsitorii, service-uri, fabrici sau platforme industriale. Este important, insa, ca separatoarele de hidrocarburi sa fie montate in orice alte locuri unde se pot scurge accidental ape care contin substante toxice. Iata ce tipuri de echipamente exista:
Conform standardelor europene
Potrivite in majoritatea cazurilor, aceste instalatii evacueaza apa cu cel mult 5 mg/L de substante hidrocarbonate. Separatoarele Clasa I asigura un nivel superior de tratare a fluidelor, ceea ce inseamna ca efluentul poate fi evacuat chiar si direct in emisar � rau, lac, parau etc.
Spre deosebire de dispozitivele Clasa I, separatoarele de hidrocarburi Clasa II evacueaza apa cu maximum 100 mg/L de reziduuri toxice. Intrucat sunt echipamente care trateaza cel mai putin apa, pot fi potrivite doar in anumite cazuri, iar efluentul provenit de la acestea poate fi eliminat doar in retelele de canalizare.
In functie de locul unde sunt instalate
Ideale pentru exterior, aceste instalatii separa substantele uleioase si combustibilii, insa trateaza doar o parte din apa care ajunge la ele. Dispozitivele filtreaza lichidul care este colectat in rezervoarele subterane de captare a apei. Acestea sunt dotate cu sisteme de ocolire care au capacitatea de a prelua sarcinile hidraulice mai mari fata de debitul nominal al echipamentului.
Potrivite pentru interior, separatoarele fara bypass actioneaza similar cu celelalte, separand grasimile si combustibilii, dar trateaza 100% apa care ajunge la ele. In cazul fluctuatiilor mari de debit, instalatia nu poate prelua suprasarcinile hidraulice.
Dispozitivele pentru separarea hidrocarburilor de apa se folosesc in mediile rezidentiale sau industriale ca echipamente de pretratare. Pentru alegerea unui separator de hidrocarburi potrivit, este necesar sa iei in considerare urmatoarele:
Apele pluviale si industriale care contin reziduuri contaminate cu produse petroliere si uleiuri trebuie tratate inainte sa fie deversate in retelele de canalizare sau intr-un emisar. Separatoarele de hidrocarburi au un rol extrem de important in evitarea poluarii mediului inconjurator, de aceea, este recomandat sa fie utilizate in toate unitatile unde exista scurgeri de substante toxice.