Afla cum influenteaza aerul din camera copiilor sanatatea acestora

in Recomandari

Un studiu privind efectele zugravitului spatiilor interioare si ale fumatului asupra sanatatii copiilor, pus la dispozitie de catre NaturalPaint.ro, producator de vopsele si materiale de constructii ecologice
 
Copiii, mai ales nou nascutii, trebuie protejati de poluantii din aer: emisiile de la automobile, dioxidul de sulf (gaz incolor, emis de centralele termoelectrice si de industrie), smog - acestia fiind recunoscuti ca factori de risc potential pentru astm si bronsita la copii.

 

 

Dar oare in casa copiii sunt in siguranta?

 

Copii petrec 80-90% din primii ani de viata in incaperi inchise. Sunt prea putin cunoscute insa efectele expunerii acestora la diverse pericole din aerul interior.

 

Aerul din casele noastre poate sa contina diferite tipuri de compusi organici volatili (COV) din diverse surse: materiale de constructii, produse casnice, produse de curatenie sau activitati umane.

 

Vopsele ecologice Naturalpaint

 

In urma unor masuratori s-a dovedit faptul ca concentratia de COV este semnificativ mai ridicata in camerele proaspat vopsite, dar acesti compusi sunt emisi si de produsele de curatenie. In continuare, fumul de tigara este sursa cea mai importanta de contaminare a aerului din interior. Dar calitatea aerului poate fi influentata negativ si de covor sau chiar si de materialele de ambalare.

 

Expunerea bebelusilor la fumul de tigara in perioada pre si postnatala conduce (sau cel putin creste riscul) la imbolnaviri la nivelul cailor respiratorice, chiar in primii ani de viata. Acest lucru e stiut si recunoscut de majoritatea oamenilor.

 

Insa e mai putin stiut efectul compusilor chimici asupra sanatatii copilului. Studii inca din 1997 din Germania arata ca expunerea la emisiile din vopselele lavabile e strans legata de aparitia problemelor de astm la copii dar si de reactii inflamatorii ale cailor respiratorii la adulti.

 

Un alt studiu a aratat ca unele imbolnaviri respiratorii la copiii de varsta prescolara se afla in legatura stransa cu expunerea lor la emisii din perioada prenatala.

 

Studiul LARS din Germania, publicat de International Journal of Hygiene and Environmental Health, analizeaza influenta expunerii la substante chimice in locuinte asupra sanatatii copiilor, pe durata primilor ani de viata.

 

475 de copii prematuri si copii cu factori de risc alergic din generatia 1995/1996 au fost selectati pentru acest studiu in orasul Leipzig din Germania. Parintii lor au fost rugati sa completeze cate un chestionar mai detaliat in momentul nasterii si cate un chestionar la zilele de nastere ale copiilor de 1 si 2 ani.

 

Efectele fumului de tigara asupra copiilor Chestionarul viza legatura intre imbolnaviri respiratorii si expunerea copiilor la pericolele din aerul din incaperi (incluzand emisiile din vopsele, podele sau cauzate de fumat), in momentul nasterii, la varsta de 6 luni si la 1 an.

 

Au fost recoltate si probe fizice din aerul dormitoarelor copiilor. O mixtura de 25 de compusi organici volatili (COV) a fost masurata in dormitoarele copiilor prin intermediul esantionarii pasive, pe o durata de 4 saptamani dupa nastere.

 

Informatille din chestionare, legate de zugraveli interioare, covoare si fumat au fost comparate cu masuratorile de COV din apartamente.

 

Conform studiului, 67% dintre parinti au declarat ca au efectuat lucrari de reabilitare a locuintei in timpul sarcinei.

 

37% dintre ei au cumparat covoare noi, 52% au cumparat mobilier nou, iar 48% dintre apartamente au fost proaspat revopsite.

 

26% dintre parinti fumeaza si 40 % detin animale de companie.

 

Rezultate:

 

S-a constatat o crestere a riscului de infectii pulmonare la copiii cu varsta de 6 saptamani, daca au avut loc lucrari de renovare, de refacere a pardoselii sau in urma zugravitului in timpul sarcinii.

 

Renovarea locuintei la copii cu varsta de pana la un an, are si ea o majora influenta negativa asupra sanatatii.

 

Important de mentionat: o relatie intre factori precum praful casnic, polenul, animalele de companie (pisica) si respiratia suieratoare nu a fost gasita la varsta de 1 an.

 

Concluzie: Rezultatele studiului au subliniat faptul ca expunerea copiilor la emisii chimice provenite din vopsele de interior si fumat, este strans legata cu infectiile pulmonare cronice la copiii cu risc crescut de alergie.

 

Pentru prevenirea imbolnavirilor alergice, trebuie redusa la minim expunerea la substante chimice din aerul ambiental, in perioada sarcinii dar mai ales incepand din momentul nasterii. Se recomanda utilizarea de vopsele de interior cu COV redus, sau vopsele naturale pentru interior, pe baza de var de exemplu si aerisirea potrivita a camerei.
In acelasi timp, trebuie verificata compozitia produselor de curatenie, iar fumatul trebuie interzis.

Sursa: NaturalPaint.ro

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Baie

DULAP BAIE MODERN, FINISAJ ALB-MOLID

Pret: 255,00 LEI 185,00 LEI

De la EMAG

Casa si gradina - oferte

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!