Ce este Cava: 5 lucruri fascinante despre spumantul din Spania

in Recomandari

Vinurile spumante sunt delicioase atat dupa deserturi, cat si cand le bei ca atare. Sampania este cel mai renumit dintre ele, dar nu este si cel mai popular.

Spumantul din Spania

Dupa criza financiara din 2008, consumatorii s-au orientat catre alte vinuri spumante, mai ieftine, dar nu mai putin gustoase. Prosecco, produs in Italia, a devenit cel mai popular spumant din lume, dar de o crestere spectaculoasa s-a bucurat si Cava, care se produce in Spania. Chiar daca multi au privit initial cu scepticism spumantul spaniol, astazi oamenii il consuma cu placere, din America pana in Orientul indepartat. Dincolo de perlele de dioxid de carbon si aromele bogate, Cava ascunde 5 lucruri fascinante, pe care te invitam sa le descoperi in continuare.

1. Cava se produce majoritar in regiunea Penedes

Ca orice produs de calitate, si vinul spumant Cava are o denumire de origine controlata. Stabilita in 1959, zona in care se poate produce vin cu denumirea de Cava acopera 8 regiuni din Spania: Rioja, Valencia, Aragon, Badajoz, Castillia si Leon, Navarra, Extremadura si Penedes. Aceasta din urma asigura 95% din productie. Penedes face parte din Catalonia, iar centrul principal de productie este orasul Sant Sadurni d'Anoia, situat aproape de Barcelona. Cei mai mari producatori de Cava sunt Codorniu si Freixenet.

2. Pentru Cava se folosesc 3 soiuri de struguri

Cava se produce din 3 soiuri locale de vin: Parellada, Xarello si Macabeo, cunoscut si ca Viura. Xarello este vinul dominant, care asigura structura spumantului, Parellada asigura bogatie de arome si un gust cremos, iar Macabeo ofera aciditate si prospetime. Uneori se foloseste si Chardonnay, care se cultiva in regiunile mai inalte ale regiunii. Versiunile de Canva Rose se fac din Pinot Noir, Garnacha si Trepat.

3. Procedeul de fabricatie este similar cu cel al sampaniei

Cava se produce in acelasi mod ca sampania. Metoda traditionala de productie presupune o a doua fermentare in sticla. Sticlele de vin spumant stau cel putin 9 luni pe rafturi si sunt rotite cu regularitate, pentru ca fermentatia sa se realizeze corespunzator. Desi in trecut Cava era numita si sampania Spaniei, gustul sau este diferit de cel al spumantului francez. Sampania are note de paine prajita, in timp ce Cava te trimite cu gandul la flori salbatice si radacini.

Exista mai multe tipuri de Cava

Toate vinurile spumante Cava trebuie sa stea cel putin 9 luni in pivnita pentru fermentare si nu pot fi comercializate decat dupa 1 an de la inceperea productiei. Exista mai multe sortimente, care necesita perioade de fermentare diferite. Reserva Cavas trebuie sa stea cel putin 15 luni in pivnita, iar Gran Reservas cel putin 30.

In clasificarea spumantului spaniol conteaza si zaharul rezidual, adica cel care ramane in vin dupa fermentare, plus cel pe care il adauga producatorii. Se disting urmatoarele tipuri:

  • Brut nature, fara zahar adaugat;
  • Extra brut, cu 6 g de zahar la litru;
  • Brut, cu 12 g/l;
  • Extra dry, cu 12-17g/l;
  • Dry, cu 17-32g/l;
  • Semi dry, cu 32-50 g/l;
  • Sweet, cu peste 50 g/l.

Numele vinului reflecta procesul de fabricatie

Cava inseamna chiar pivnita, locul in care are loc a doua fermentare si depozitarea. De fapt, cava este un tip traditional de pivnita, in care se depoziteaza vinurile pentru a fi ferite de conditiile climatice ostile. Caldura specifica verilor iberice afecteaza orice vin, daca nu este bine pastrat. Prin urmare, dezvoltarea retelelor de pivnite a fost o necesitate, pe care producatorii de Cava au luat-o cat se poate de serios inca de la prima productie, din 1872.

Cava este un vin spumant fin si gustos, care merita incercat de orice pasionat de licori rafinate.

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!