Cum aplici corect tencuiala decorativa

in Constructii

Refacerea aspectului exterior al casei implica un efort mult mai consistent decat simpla alegere a culorii sau aplicarea pe peretii exteriori. De aceea, este importanta aplicarea corecta, cu respectarea tuturor pasilor necesari, pentru a beneficia de un aspect impecabil si de o pastrare a aspectului pentru o perioada cat mai lunga de timp.

gradina spatiu de relaxare

Sursa foto

Materiale si instrumente necesare

Inainte de a decide ce fel de tencuiala decorativa aplici sau ce culoare alegi, este important sa stii cateva aspecte esentiale:

  • etapele de parcurs pentru realizarea unei aplicari corecte;
  • materialele necesare unei asemenea de lucrari;
  • sculele de care ai nevoie.

Trebuie sa stii ca profesionistii in domeniu iti stau la dispozitie, deci poti comanda online materiale de constructii de la Piatraonline.ro, de exemplu, economisind astfel timp si bani pentru realizarea unui proiect de succes.

Instrumentele de lucru in acest caz nu sunt foarte multe: poti incepe oricand lucrarea daca ai la indemana:

  • o bidinea;
  • un set de pensule pentru zonele mai greu accesibile (necesare pentru aplicarea amorsei);
  • o bormasina cu un cap de mixare;
  • o galeata pentru omogenizarea amestecurilor;
  • o galeata;
  • bureti si detergent pentru curatarea suprafetelor;
  • o gletiera insotita de o drisca pentru nivelarea tencuielii.

Pe langa tencuiala decorativa, va fi necesara achizitionarea unei amorse de exterior, precum si a unui detergent special conceput pentru curatarea peretilor.

Pregatirea suprafetelor

Prima si cea mai importanta etapa consta in curatarea profunda a suprafetelor exterioare pe care se intentioneaza aplicarea tencuielii decorative. Zonele respective trebuie sa fie bine spalate cu detergent si limpezite, eventual cu ajutorul unui jet de apa proiectat cu presiune, iar zidul proaspat spalat are nevoie sa se usuce timp de cateva zile.

Ulterior, va fi util sa remediezi posibile deteriorari - gauri, crapaturi - cu ajutorul unui mortar de calitate. Dupa efectuarea reparatiilor, specialistii iti recomanda sa utilizezi hartie abraziva cu granulatie mare pe intregul zid, pentru a putea obtine o suprafata uniforma.

In aceasta etapa, deteriorarea si patarea elementelor de scurgere sau ornamentale de pe peretii exteriori pot fi evitate daca le acoperi cu hartie sau cu folie de plastic.

Daca lucrezi pe o constructie noua, suprafetele de beton trebuie sa fie lasate cel putin o luna sa se usuce - astfel vei evita consecintele negative ale amestecului chimic dintre tencuiala si betonul proaspat.

Ultima etapa in pregatirea suprafetelor consta in distribuirea uniforma a unei amorse potrivite pentru exterior. Beneficiile sunt multiple: ajuta la fixarea tencuielii pe perete, previne formarea petelor, este un excelent element de protectie impotriva formarii mucegaiului sau altor microorganisme, favorizeaza pastrarea culorii si a calitatii finisajului.

Aplicarea tencuielii decorative

Omogenizeaza amestecul cu ajutorul unei bormasini care are un cap malaxor, respectand fidel indicatiile producatorului in ceea ce priveste diluarea sau amestecul colorantilor.

Aplica mixul omogenizat cu ajutorul unei gletiere, urmarind sa obtii un strat uniform. Este recomandat sa nu folosesti cantitati mari de material pe gletiera, deoarece surplusul va ajunge, cel mai probabil, pe jos si va fi risipit. Pentru asigurarea uniformizarii stratului, este necesar sa nivelezi foarte bine suprafetele, preluand surplusul de material pentru o eventuala utilizare viitoare. Atentie! Trebuie sa efectuezi aplicarea de sus in jos - incepand cu zonele de la inaltime - pe o suprafata redusa (2-3 m2), astfel incat sa poti tine sub control fiecare miscare.

Daca ai ajuns la stadiul in care tencuiala nu mai adera la gletiera, poti trece la ultimul pas: modelarea sau structurarea, pe care o poti realiza cu ajutorul instrumentului denumit drisca (drept sau rotund).

O aplicare corecta a tencuielii decorative este garantia unei rezistente semnificative in timp si a unui aspect exterior de invidiat. In consecinta, este important sa stii exact ce materiale se folosesc si cum trebuie lucrat, astfel incat sa te poti bucura ulterior de rezultate deosebite.

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Bucatarie

MOBILA BUCATARIE CULOARE ROSIE

Pret: 2300,00 LEI 2057,00 LEI

De la EMAG

Casa si gradina - oferte

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!