Panouri fotovoltaice sau cum sa devii independent energetic

in Case ecologice

Pe fondul cresterii preturilor din energie a crescut si dorinta oamenilor de a fi independenti energetic. Panourile fotovoltaice sau pompele de caldura sunt alternativa la care apeleaza progresiv tot mai multi romani. Astazi discutam despre panourile fotovoltaice.

Panouri fotovoltaice

Cu totii stim ca soarele emite cantitati uriase de energie zilnic. O parte ajunge la nivelul solului, iar o parte este absorbita de atmosfera sau reflectata inapoi in spatiu. Cantitatea de energie care ajunge pe Pamant intr-o singura zi este mai mare decat energia consumata de locuitorii planetei intr-un an intreg.

Ce sunt panourile fotovoltaice?

Panourile fotovoltaice sunt captatorul de energie in cadrul unui sistem fotovoltaic. Cu ajutorul celulelor fotovoltaice, energia fotonilor este convertita in energie electrica. Un panou cuprinde mai multe celule fotovoltaice care sunt conectate electric si laminate intre folii de acetat de vinil. Celula fotovoltaica absoarbe o parte din particulele de lumina care cad pe suprafata acestora, numite si fotoni. La randul lor, fotonii contin o mica cantitate de energie, iar cand este absorbit elibereaza un electron din materialul celulei solare. In final, celula fotovoltaica va produce electricitate care poate fi utilizata instantaneu sau in stocata in acumulatori.

Celulele fotovoltaice sunt legate fie in serie, fie in paralel. Cantitatea de energie electrica produsa la bornele celulei este determinata de nivelul radiatiei, temperaturii, calitatea aerului si durata zilei.

De cele mai multe ori panourile fotovoltaice sunt montate pe acoperisul unei case. In ultima vreme au fost instalate inclusiv pe acoperisul blocurilor de apartamente sau al supermarketurilor.

Performanta sistemelor fotovoltaice este direct legata de orientarea acestora, de gradul de inclinatie, umbrire si temperatura. Prin urmare, metodele de captare a radiatiei solare pot varia intre sisteme cu orientare fixa sau sisteme cu posibilitate de orientare dupa una sau doua axe si amplasari la nivelul solului.

Panouri fotovoltaice

Tipuri de sisteme fotovoltaice

Sistemele fotovoltaice se impart in 3 categorii:

  • sistem on-grid - legat la retaua publica. Concret, energia produsa de panouri pe durata zilei este utilizata pentru consumul gospodariei. In cazul in care productia este mai mare decat consumul, surplusul de energie se injecteaza in retea si ajunge la alti consumatori. Daca un sistem on-grid nu capteaza suficienta energie solara, atunci diferenta de consum este acoperita din reteaua publica. La finalul lunii, utilizatorii unui astfel de sistem vor plati doar diferenta dintre energia produsa si cea consumata. Facturile pot fi reduse cu pana 100%, iar daca productia lunara este mai mare decat consumul, vei primi bani pe cantitatea de energie injectata in retea. Singurul dezavantaj este ca vei depinde in continuare de un furnizor de energie electrica cu care trebuie sa inchei un contract. Chiar si asa, dependenta va fi destul de redusa.
  • sistem off-grid - asigura independenta energetica a locuintei cu ajutorul acumulatorilor care inmagazineaza energia suplimentara si o utilizeaza in momentele cu productie slaba, cum ar fi noaptea sau zilele cu nori. Gospodaria va beneficia de energie electrica si ziua si noaptea. In plus, nu vei depinde deloc de sistemul public si nu vei fi nevoit sa inchei un contract cu un furnizor. Partea neplacuta este ca risti sa ramai fara curent electric daca sistemul nu este proiectat si dimensionat eficient.
  • sistem hibrid - combina avantajele celor de mai sus. Este echipat cu un invertor si dispune de numeroase setari. Printre variantele posibile amintim: consum din panourile fotovoltaice si suplimentare la nevoie din reteaua publica, consum din panouri si stocare a energiei suplimentare in acumulatori sau consum din panouri, incarcarea acumulatorilor din retea in timpul noptii si consumarea energiei stocate acolo la nevoie. Pretul piperat este singurul dezavantaj al acestui sistem.
Panouri fotovoltaice

Avantaje & dezavantaje

Indiferent de varianta aleasa (on-grid, off-grid sau hibrid) avantajele panourile fotovoltaice sunt numeroase.

  • solutie prietenoasa de producere a energiei electrice comparativ cu sistemele clasice;
  • pret fix la energia electrica produsa de sistemul fotovoltaic, deci nu te vei lovi de scumpiri periodice;
  • nu emite niciun fel de sunet;
  • se poate monta pe orice tip de acoperis sau la sol;
  • sursa de energie regenerabila;
  • reduce facturile la curent;
  • costuri reduse de intretinere;
  • durata lunga de viata de aproximativ 20-25 de ani.

Referitor la dezavantajele panourilor fotovoltaice, acestea sunt de fond, nu de functionalitate:

  • investitie costisitoare;
  • depind de vreme - panourile fotovoltaice pot functiona si in zilele cu nori sau iarna, dar eficienta este mai scazuta.
  • depozitarea energiei produse in acumulatori este destul de scumpa;
  • nevoie de spatiu - cu cat gospodaria are nevoie de o cantitate mai mare de energie, cu atat va fi necesar un numar mai mare de panouri.

Cate panouri incap pe acoperis?

Panourile fotovoltaice se monteaza intotdeauna pe partea sudica a acoperisului pentru a beneficia de cat mai multa lumina. In primul rand trebuie sa masori acoperisul sau poti lua masuratorile exacte din proiectul tehnic al acestuia. Urmatorul pas consta in aflarea marimii panoului fotovoltaic. Ultimul pas necesita o operatie de impartire: suprafata acoperisului se imparte la suprafata unui panou de unde rezulta numarul de panouri care incap pe acoperisul tau. In general, un panou fotovoltaic standard are dimensiunea de 100 x 164 x 4 cm adica aproximativ 1,7 mp.

Cum calculezi necesarul de panouri fotovoltaice?

Producatorii sunt de parere ca stabilirea necesarului de panouri nu are neaparat legatura cu suprafata acoperisului sau cu numarul de persoane, ci cu consumul efectiv de energie. Multi oameni se orienteaza spre un numar de panouri direct proportional cu suprafata casei sau a persoanelor care locuiesc acolo. Gresit!

Calculele se fac pornind de la necesarul de energie consumat zilnic. De exemplu, o gospodarie inregistreaza un consum lunar de 300 kWh, adica 1 kWh zilnic. Consumul zilnic se imparte la un coeficient de 3.3 (media zilnica anuala) de unde rezulta puterea instalata de 3 kW. Daca optezi pentru un panou clasic de 250 W, atunci vei avea nevoie de 12 panouri fotovoltaice.

Panouri fotovoltaice

Eu ce tip de panouri fotovoltaice aleg?

Dupa ce ai ales tipul sistemului si ai determinat necesarul de panouri, urmatorul pas consta in alegerea efectiva a panourilor. Pe piata exista mai multe tipuri de panouri pe care le vom detalia mai jos:

  • panouri monocristaline - au un nivel ridicat de eficienta si produc cea mai mare cantitate de energie. Sunt durabile si pot fi montate chiar si pe suprafete mai mici. Culoare negru inchis;
  • panouri policristaline - nu rezista atat de bine la temperaturi ridicate. Sunt mai ieftine, iar nivelul de eficienta este ceva mai scazut. Culoare albastru inchis;
  • panouri cu strat subtire (Thin Film) - sunt flexibile si pot fi instalate pe suprafete mari. Eficienta si productia energiei nu va fi afectata de temperaturi sau de umbra;
  • panouri hibride - contin celule monocristaline care dispun de un strat subtire de pelicula solara amorfa. Rolul acestora este sa atraga o cantitate cat mai mare de energie solara, mai ales atunci cand lumina este slaba. Pot transforma energia solara in curent electric sau pot incalzi apa. Nu sunt recomandate pentru acoperisuri foarte mari;
  • panouri plane - au in componenta placi plane de cupru care sunt amplasate pe o izolatie din fibra de sticla si sunt acoperite cu un material special care capteaza energia soarelui. Sunt eficiente indiferent de tipul de climat si pot incalzi inclusiv apa menajera.
  • panouri cu tuburi vidate - capteaza energia solara cu ajutorul unor tuburi vidate presurizate sau nepresurizate. Se intretin mult mai usor decat panourile plane, iar nivelul de eficienta este ridicat.

Componentele unui sistem fotovoltaic

Un sistem fotovoltaic este compus, in general, din 6 componente de baza:

  • tablou fotovoltaic;
  • controler de incarcare;
  • banca de baterii;
  • invertor;
  • contorul de utilitati;
  • retea electrica.

Instalarea trebuie sa se realizeze pe o structura stabila care sa-l sustina si sa reziste la conditii meteo precum vant, ploaie sau coroziuni. Este bine de stiut ca uzura panourilor solare este data de mediul inconjurator si modalitatea de montaj a acestora.

Cum se monteaza panourile fotovoltaice?

Mentionam ca montajul trebuie realizat doar de specialisti. Iata pasii:

  • alege locul potrivit - fie pe acoperis, fie pe sol, conteaza sa fie expuse la soare si orientate spre sud sau est.
  • instalarea monturii - confera stabilitate panourilor in fata factorilor de mediu si impiedica scurgerea apei de pe acoperis in casa;
  • montarea panourilor - se instaleaza sinele mobile si suportul metalic. Pe acoperis se monteaza la o inaltime de minimum 6 cm fata de acoperis. Panourile vor fi fixate cu ajutorul unui adeziv care le impiedica miscarea.
  • calcularea unghiului de inclinare - ajuta la captarea unei cantitati mai mari de lumina. Unghiul este calculat in functie de latitudinea casei din care se aduna iarna sau se scad vara 15 grade.

Cat costa instalarea panourilor fotovoltaice?

Panourile fotovoltaice sunt o investitie foarte piperata care se amortizeaza in timp. Preturile difera de la un proiect la altul. De exemplu, un sistem off-grid monofazat cu o putere de 5 kW costa aproximativ 4400 de euro. In schimb, un sistem on-grid cu putere de 10 kW ajunge sa coste dublu, in timp ce un sistem hibrid poate depasi chiar si 10 000 de euro.

Panouri fotovoltaice

Documente necesare pentru montarea panourilor fotovoltaice

Nimic fara drumuri, acte si birocratie. Cu toate ca din 2019 legea a eliminat necesitatea detinerii unei autorizatii pentru montarea sistemelor fotovoltaice, doritorii trebuie sa anunte Primaria de modificarile aduse locuintei inainte de inceperea lucrarilor.

Este necesar sa obtineti o serie de avize:

  • aviz de salubritate - se emite in termen de 15 zile de catre firma de salubritate locala. Taxa este stabilita de firma in cauza;
  • avizul ISU - este emis in termen de 30 de zile de catre Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta;
  • aviz de telefonizare - este emis in termen de 15 zile de catre furnizorul de telefonie. Taxa variaza intre 3 si 9 euro (fara TVA);
  • aviz de amplasament furnizor de energie - este emis in termen de 15 zile de catre distribuitorul de energie electrica. Taxa este de 55 lei (fara TVA);
  • aviz tehnic de racordare - este emis in termen de 30 de zile de catre distribuitorul de energie electrica. Taxa este de 42 lei (fara TVA);
  • licenta de producere si acreditare a energiei electrice - sunt doua documente emise de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) in termen de 60 de zile, respectiv 30 de zile;
  • certificatul de racordare - este emis gratuit in termen de 30 de zile de catre distribuitorul de energie electrica.

Sursa: Vindem-ieftin.ro

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Birou si biblioteca

MASA BIROU PC NANO ALB-NUC

Pret: 297,50 LEI 160,00 LEI

De la EMAG

Casa si gradina - oferte

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!