Casa verde: 5 pasi sa ajungi acolo

in Case ecologice

Statisticile ne spun ca in ultimii treizeci de ani resursele planetei au scazut exponential, ceea ce, incetul cu incetul, ne aduce in pragul unui colaps ecologic. Consumam foarte mult din resursele pamantului, fara a valorifica, pe cat posibil, surse alternative de energie.

Casa verde

Din fericire, in ultimii ani conceptul de sustenabilitate a inceput sa capete tot mai multa popularitate. Oamenii incep sa adopte noi modalitati prin care sa beneficieze de alternativele pe care le au la dispozitie pentru a reduce cat mai mult impactul negativ asupra naturii.

Iata 5 pasi despre cum poti aborda un comportament eco-friendly pentru locuinta ta.

1. Sursele alternative de energie

Nu este nimic surprinzator in faptul ca facturile la electricitate sunt in continua crestere. Pretul energiei si al combustibililor fosili urmeaza o curba ascendenta, dat fiind faptul ca cererea este din ce in ce mai mare, iar resursele tot mai putine, motiv pentru care este vital sa gasim optiuni.

Insa exista alternative mult mai prietenoase cu mediul si sustenabile. Sursele alternative de energie electrica, cum ar fi panourile fotovoltaice, energia hidraulica sau eolioana, reprezinta optiuni care iti asigura electricitatea de care ai nevoie pentru a sustine viata de zi cu zi.

2. Consuma din gradina ta

De asemenea, exista si o criza alimentara care stimuleaza poluarea mediului. Zecii de mii de hectare de paduri sunt defrisate pentru a pune bazele corporatiilor zootehnice si a celor de agricultura, in vederea asigurarii necesarului mondial de hrana.

Chiar daca nu-ti poti asigura toata hrana din gradina, pe cat este posibil incearca sa consumi alimente crescute in propria curte. Nu doar ca vor fi mult mai sanatoase, nefiind tratate cu tot felul de agenti de crestere si fertilizare, dar vor avea un gust deosebit de bun.

3. Redu consumul de apa

Putem trai cu impresia ca apa este inepuizabila. Cu toate acestea, doar aproximativ 3% din apa existenta pe suprafata Pamantului este potabila. Restul este reprezentat de apa sarata si cea a ghetarilor, care este departe de a putea fi bauta. Consumul acesteia este o risipa enorma.

Din aceste motive, incearca sa reduci consumul de apa. Foarte multe persoane lasa apa sa curga in timp ce se spala pe dinti, se sapunesc la dus sau pur si simplu nu verifica daca au inchis robinetele. Exista, in lume, oameni care inca sufera enorm din cauza lipsei de apa.

4. Izoleaza-ti mai bine casa

Un motiv pentru consumul excesiv de gaz si combustibil fosil, cel putin pe timpul iernii, il reprezinta pierderile de caldura generate de izolarea deficitara a peretilor. O izolare optima iti poate asigura temperatura necesara in timpul sezonului mai rece.

Chiar daca o izolare corespunzatoare s-ar putea sa te coste ceva mai mult, costul respectiv va fi amortizat, in timp, de faptul ca nu va mai fi nevoie sa pornesti centrala la fel de des. Iar in cazul in care iti incalzesti locuinta cu ajutorul unei sobe, vei reduce drastic consumul de lemne.

5. Minimalizeaza cumparaturile

Deseori, cumparam lucruri care nu ne sunt cu adevarat necesare. Este normal, din moment ce la fiecare colt de strada suntem bombardati cu reclame, oferte si promotii. In cele din urma, intr-o societate hipercapitalista, este imposibil sa nu cumperi.

Cu toate acestea, foarte multe dintre cele cumparate ajung ori sa nu fie folosite vreodata, ori sa fie aruncate imediat. In principal, este vorba despre alimente. De aceea, fa-ti intotdeauna o lista de cumparaturi si respect-o in totalitate atunci cand mergi la supermarket.

O casa verde nu presupune doar utilizarea metodelor alternative de energie, ci si abordarea unui comportament sustenabil, prietenos cu mediul. In zilele de astazi, este vital sa constientizam impactul deosebit de nociv pe care, prin actiunile noastre si comportamentul consumerist, il avem asupra mediului inconjurator si, implicit, asupra calitatii vietii noastre.

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!