de Marcel Buciuman in Recomandari
Atunci cand a aflat ca o cladire de patrimoniu din Montreal, construita in anul 1879 si in care functionase o fabrica de masini de cusut, urma sa-si schimbe destinatia transformandu-se intr-un ansamblu rezidential cu 50 de apartamente, Lies Ouwerkerk nu a mai stat pe ganduri, a vizitat locatia si ceea ce a vazut a convins-o de indata ca poate deveni casa mult visata.
Faptul ca a fost primul cumparator i-a permis nu doar sa aleaga apartamentul care i s-a parut cel mai bun, ci, fiind inca in stadiul de compartimentare, a putut sa convina cu constructorul asupra modificarilor pe care le-a considerat necesare pentru ca locuinta sa se plieze pefect nevoilor sale.
A ales apartamentul cel mai luminos situat la ultimul nivel si cu acces la terasa de pe acoperis unde si-a dorit mult sa-si poata amenaja o mini-gradina dar si un birou unde sa lucreze si de unde sa poata privi panorama orasului.
Biroul de pe acoperis, de unde se face accesul in gradina-terasa
Bucataria, cu mobilier realizat la comanda
A renuntat si la unul dintre cele doua dormitoare in favoarea unei zone de zi mai spatioasa. Tavanele inalte contribuie si ele la senzatia ca apartamentul, care nu are decat 88 de metri patrati, este mult mai spatios.
Zona unde ar fi trebuit sa fie al doilea dormitor
Grosimea peretilor exteriori a permis amenajarea in cadrul ferestrei a unui mic loc de lectura, ascultat muzica sau pur si simplu admirat orasul.
Chiar daca designul interior este unul contemporan, regasim o parte din spiritul vechii cladiri in special prin zonele unde vechii pereti de caramida au fost lasati la vedere.
Detaliu din dormitor, inainte si dupa renovare
In zona locului de luat masa apartamentul detine si un mic balcon care a fost decorat cu lemn si vegetatie, ca un preambul al amenjarii mult mai ample care a fost realizata pe acoperisul terasa.
De altfel, terasa este printre cele mai apreciate zone ale apartamentului, aici proprietara reusind sa-si creeze o oaza de intimitate si relaxare cum nu multi ar banui ca ar putea exista in zona centrala a unui oras atat de agitat precum Montrealul.
La atmosfera reconfortanta contribuie atat pergola si mobilierul din lemn antichizat, piesele de decor vintage, cat si frumoasele plante decorative cu flori sau chiar zona dedicata legumelor si ierburilor aromatice.
Apartamentul, inainte de procesul de conversie
Exteriorul cladirii, dupa procesul de restaurare
Exteriorul cladirii, fotografie de epoca
Renovarea cladirii si amenajarea apartamentului a durat nu mai putin de un an, insa important este ca la final proprietara s-a declarat extrem de incantata de modul cum a reusit sa-si personalizeze noua sa locuinta, fiind convinsa ca un apartament asemanator nu se mai gaseste in cladire sau oriunde altundeva in lume.
Foto: Laura Garner Design
Sursa: CaseSiGradini.ro