Cum alegi lumina potrivita pentru gradina ta? Ghid practic pentru iluminatul gradinii

in Ghid Practic Gradina

Pentru foarte multi oameni propria gradina poate fi singurul loc in care se simt linistiti si acasa. O gradina ingrijita, cat mai colorata sau cu un gazon perfect taiat poate contribui cu succes la stabilirea unui echilibru emotional si mental in doar cateva minute. La fel de important este si iluminatul gradinii, mai ales daca intentionati sa petreceti mult timp in acest spatiu verde, chiar si la lasarea serii.

Puteti tine cont de o serie de sfaturi inainte de a decide cum doriti sa va iluminati gradina si la ce fel de surse de iluminat preferati sa apelati. Am pregatit o scurta lista cu cei mai importanti factori, de care puteti tine cont pentru a obtine o iluminare de calitate si adaptata vegetatiei din gradina.

Pe langa rolul practic, sursele de lumina prezinta si un rol estetic, iar in cazul gradinilor mai complexe, in care sunt plantati arbusti, flori sau diversi copacei, iluminarea pe timpul serii este cu atat mai relevanta pentru a pune in valoare aceste plante.

1. Corpuri de iluminat pentru alei

Pentru inceput aleile din curte pot fi iluminate prin solutii economice precum lampile solare. Panourile in care este stocata energia se vor incarca cu lumina naturala din timpul zilei. Aceasta energie va fi eliberata mai apoi in becurile corpurilor de iluminat pentru exterior la lasarea serii.

Indiferent de buget pe topor.ro, exista o serie de variante de lampi solare si corpuri de iluminat exterior la reducere, de la stalpi decorativi pana la corpuri incastrate, toate beneficiind de discount-uri de pret substantiale.

Iluminatul gradinii

2. Iluminarea pe terasa

In ceea ce priveste iluminarea pe terasa se pot aplica aplice, felinare, spoturi led sau diverse alte instalatii de lumina. Exista si accesorii pentru iluminat, abajururi, precum si aplice in nuante colorate, care vor pune in evidenta spatiul in care prietenii tai vor veni si in care veti servi cina.

Iluminatul gradinii

3. Iluminarea pentru arbusti si pomi

Pentru gradinile in care sunt plantati pomi si arbusti se recomanda un iluminat ornamental. Din acest punct de vedere puteti apela la lampioane sau globuri luminate din interior de o instalatie cu led. Aceste globuri sunt de obicei din hartie colorate. Gradina va deveni astfel un spatiu de poveste si va impresiona prin formele, culorile si marimile surselor de iluminat. Se recomanda chiar si impletirea acestora in jurul crengilor copacilor sau decorarea arbustilor din gradina cu surse de iluminat. In anumite gradini se foloseste iluminat ambiental in jurul tulpinilor copacilor, iar in altele se aplica pe crengile acestora.

Iluminatul gradinii

4. Iluminarea gazonului si a plantelor

Pentru a ilumina gazonul si plantele din gradina se recomanda folosirea proiectoarelor. Stalpii de lumina decorativi sunt ideali pentru plante si pentru gazon, deoarece acestea prezinta tulpini moi si nu pot sustine instalatiile foarte grele. Punandu-le in evidenta cu ajutorul stalpilor de lumina decorativi, acestea vor crea un cadru special.

Iluminatul gradinii

5. Alte optiuni de iluminare

Cu cat sunteti mai creativi, cu atat puteti starni admiratia prietenilor invitati la cina si va puteti decora si ilumina propriul spatiu verde dupa preferinte si buget. Sursele de lumina electrice, precum si sursele de lumina pe baterii sunt variante foarte des intalnite pentru a a combina principalele surse de lumina pentru exterior. De asemenea, sursele de lumina cu baterii solare sunt usor de montat si folosesc lumina soarelui ca sursa de energie. In acest fel veti economisi curent electric si veti contribui la protejarea mediului inconjurator. Din pacate, intensitatea luminii va fi scazuta in comparatie cu sursele de lumina electrice, insa nu veti depinde de curentul electric pe timpul noptii.

Foarte multi oameni se simt foarte comfortabil in propria gradina si tocmai de aceea organizeaza cu incredere petreceri sau diverse intalniri cu prietenii. Pe langa amenajarile si mobilierul pentru gradina, scaune, sezlonguri, balansoare, hamace, jardiniere, etc o iluminare de calitate poate contribui la crearea unui spatiu intim si obtinerea unui sentiment de satisfactie.

Corpurile de iluminat pentru exterior poti transforma gradina intr-un spatiu mult mai primitor. Cu cat iluminarea este mai buna in gradina, cu atat puteti a controla mai bine zona si puteti supraveghea in permanenta spatiul.

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!