3 lucruri de care sa tii cont cand pleci intr-o excursie

in Casa de vacanta

Planifici o excursie asa cum nu ai mai facut de mai bine de doi ani? In cazul in care aventura la care te gandesti inca de pe acum include un traseu prin peisaje inconjurate de natura, la altitudini specifice zonelor de munte, iata 3 lucruri de care sa tii cont:

Echipament excursii munte

1. Vezi cum va evolua vremea in perioada respectiva

Indiferent de luna, vremea de la munte se poate schimba foarte mult de la o ora la alta. Din fericire pentru tine, tehnologiile pentru prognoza meteo din prezent pot prezice cu un nivel de acuratete extrem de ridicat modul in care lucrurile pot evolua.

Daca iti doresti sa te bucuri de tot ce are mai frumos muntele de oferit, studiaza constant vremea in zona catre care te indrepti in vacanta. Interesant este faptul ca poti evalua chiar si cu o luna inainte variatiile meteo, pentru a gasi o fereastra cu vreme buna.

Insa un lucru este cat se poate de cert: reprizele de ploaie marunta, chiar si pe intervale de timp mai mici de 30 de minute, pot genera un real disconfort, atunci cand nu ai la tine pe traseu lucrurile potrivite. Vezi mai jos cum trebuie sa te echipezi de munte.

2. Alege trasee compatibile cu nivelul tau de experienta

Esti familiarizat cu marcajele traseelor montane, prezente de-a lungul unui astfel de circuit, pe ambele sensuri de mers? Simbolurile acestea indica un anumit nivel de dificultate, asadar, iata ce reprezinta fiecare dintre acestea:

  • Marcajele cu dunga - indica prezenta ta pe un traseu principal; utilizate, de regula, pentru a delimita traseele montane de coasta.
  • Marcajele cu o cruce - indica prezenta ta pe un traseu de legatura cu unul sau mai multe trasee din acelasi areal.
  • Marcajele cu punct si cerc dublu - indica prezenta ta pe un traseu cu o traiectorie circulara, ce te poate aduce in final in punctul din care ai pornit.
  • Marcajele cu triunghi intr-un cerc alb - indica prezenta ta pe un traseu secundar.

Din punct de vedere al dificultatii, exista:

  • Trasee montane de dificultate redusa: Durata: 3-6 ore; Diferenta de nivel: 300-700 m; Nivel de solicitare fizica: redus-mediu;
  • Trasee montane de dificultate medie: Durata: 4-8 ore; Diferenta de nivel: 500-1.000 m; Nivel de solicitare fizica: mediu-ridicat;
  • Trasee montane de dificultate ridicata: Durata: 5-9 ore; Diferenta de nivel: 800-1.500 m; Nivel de solicitare fizica: ridicat.

3. Echipeaza-te corespunzator pentru drumetii montane

Senzatia de libertate pe care o asigura parcurgerea traseelor montane este unica, insa natura poate fi de multe ori imprevizibila, asadar, este indicat sa porti cea mai potrivita imbracaminte pentru o drumetie la munte, incaltaminte de calitate si accesorii pe masura.

Pentru acest tip de excursie, sunt esentiali bocancii cu talpa aderenta si realizati dintr-un material impermeabil, pe care ii poti inlocui cu o pereche mai usoara de pantofi sport pentru trekking, atunci cand vremea si specificul traseului permit acest lucru.

In privinta hainelor, cele din material sintetic sunt ideale pentru acest tip de efort. Asigura-te ca te echipezi in straturi, daca vremea se anunta a fi capricioasa, pentru a te bucura de confort termic si mobilitate pe traseu. De asemenea, pelerina de ploaie nu trebuie lasata acasa. Optional, poti include in echipamentul pentru munte o jacheta impermeabila subtire.

Pe langa imbracamintea pentru o drumetie la munte si incaltarile specifice unui astfel de context, accesoriile sunt la fel de importante. Asadar, adauga in bagaj:

  • betele de trekking, ce pot asigura mobilitate pe traseu si putere de propulsie;
  • crema de protectie UV, deoarece, la munte esti mult mai expus pe traseu;
  • ochelarii cu lentile polarizate, ideali in zone deschise, dar si pe vizibilitate redusa;
  • frontala, accesoriu vital atunci cand noaptea te prinde pe traseu sau in camping.

Planifica din timp excursia avuta in plan, iar daca aceasta aventura te indreapta spre zone montane din tara sau de peste hotare, tine cont de recomandarile noastre de astazi. Pregatirile inspirate, privind identificarea unei perioade cu vreme buna, alegerea traseului potrivit si achizitionarea echipamentului ideal, transforma iesirea intr-o experienta de vis.

Sursa imagine: freepik.com

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Cascada si iaz

SEMINEU DE TERASA LANDMANN

Pret: 712,81 LEI 599,00 LEI

De la EMAG

Casa si gradina - oferte

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!