Solutii de incalzire in pardoseala - avantaje, mod de functionare, eficienta

in Ghid Practic Casa

Iti construiesti o locuinta sau tocmai te-ai hotarat ca este cazul sa o renovezi pe cea in care locuiesti? Orice ai face, ajungi la capitolul incalzire, pentru ca in sezonul rece ai nevoie, in mod clar, de o sursa de caldura. Este oare incalzirea in pardoseala o idee buna? Cum functioneaza aceasta si ce implica instalarea ei? Iata cateva dintre raspunsurile care ti-ar putea fi utile daca ai avut sau ai in vedere incalzirea in pardoseala.

Incalzire pardoseala Kazan

Ce este incalzirea in pardoseala si cum functioneaza aceasta?

Oricare ar fi denumirea sub care este cunoscuta - incalzire in pardoseala, parchet incalzit, podea incalzita, principiul de functionare este acelasi: este vorba despre un sistem de incalzire instalat in pardoseala cu ajutorul caruia caldura va fi distribuita in mod uniform in intreaga incapere.

Incalzirea in pardoseala functioneaza printr-o retea de tuburi hidraulice sau cabluri electrice instalate intre placa de beton si sapa. In functie de instalatia aleasa, aceasta functioneaza cu un cazan electric, cu un cazan pe gaz sau ulei sau chiar cu ajutorul unei pompe de caldura.

Ce beneficii ofera incalzirea in pardoseala?

Incalzirea in pardoseala ofera numeroase beneficii. Intre acestea se regasesc castigul in ceea ce priveste confortul vietii, datorita difuzarii omogene a caldurii placute si constante in incapere, dar si datorita podelei care nu mai este rece la atingere.

Un alt avantaj al incalzirii in pardoseala este oferit de discretia asigurata - fie vizual, fie la nivel al zgomotului. De asemenea, aceasta solutie este una extrem de versatila - in functie de modelul de incalzire ales, poti transforma aceasta incalzire in aer conditionat.

Iar la toate aceste beneficii considerabile se adauga unul major: economiile de energie care variaza intre 15 si 20% fata de cel al unui sistem de incalzire traditional.

Exista limite sau dezavantaje ale incalzirii in pardoseala?

Desi este clar ca avantajele vor prima intotdeauna atunci cand este vorba de incalzirea in pardoseala, pot fi evidentiate si cateva lipsuri pe care le are aceasta. Este vorba, inainte de toate, despre pretul instalarii incalzirii in pardoseala - un pret mare, pe care nu oricine este dispus sa il plateasca.

De asemenea, este nevoie de interventia unui profesionist, iar in unele situatii, daca este vorba despre proiect de renovare, poate fi chiar imposibila montarea lui din cauza dimensiunilor spatiului de locuit.

Cum alegi sistemul de incalzire in pardoseala potrivit?

Daca te-ai intrebat cum poti alege sistemul potrivit pentru incalzirea in pardoseala, exista cateva criterii esentiale de care ar fi bine sa tii cont.

Unul dintre criterii se refera la tipul lucrarii. Altfel spus, daca este o constructie noua, atunci nu vei avea constrangeri de niciun fel si poti alege incalzirea in pardoseala hidraulica sau electrica. Insa oricare ar fi varianta de instalare, nu uita ca este important sa apelezi la ajutorul unui specialist instalatii termice care iti prezinta si te poate ajuta cu indicatiile legate de necesar, de mod de instalare si altele.

Un alt criteriu de care trebuie sa tii cont este tipul sistemului de incalzire ales. Daca vrei sa folosesti combustibili fosili, poti alege pardoseli incalzite hidraulic, iar daca doresti sa folosesti curentul, singura optiune care iti ramane este curentul electric.

Tine cont, de asemenea, de suprafata pe care doresti sa montezi instalatia sau de costurile pe care le implica aceasta, iar in acest fel vei fi 100% in cunostinta de cauza cand alegi incalzirea in pardoseala potrivita nevoilor sau preferintelor tale.

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!