Ce sunt conectorii termocontractabili si cum ii folosesti?

in Ghid Practic Casa

Utilizarea plasticului termocontractabil pentru conectarea si izolarea firelor ofera rezistenta si protectie impotriva factorilor externi. Este, de asemenea, o masura de interventie rapida in cazul unui fir intrerupt sau de remediere a unor semne vizibile de degradare.

conectorii termocontractabili

Sursa foto

Exista o gama variata de produse care se pot conecta cu ajutorul energiei termice. Acestea sunt confectionate din diferite materiale in functie de aplicatia dorita. In cele ce urmeaza, iti prezentam functionalitatea conectorilor termocontractabili.

Ce sunt conectorii termocontractabili

Conectorii termocontractabili utilizeaza caldura pentru sertizare. Astfel, la ambele capete au un material termocontractabil din gel, vizibil mai larg. Prin expunerea la o sursa de foc de aproximativ 100 de grade Celsius, materialul izolator se strange rapid, insa isi pastreaza toate proprietatile intacte. Rezultatul final este un fir uniform conectat si izolat perfect.

Cum ii folosesti

Sistemele de conectori termocontractabili de la Bramitech sunt recomandate pentru reparatiile autovehiculelor de persoane sau utilitare, precum si in domeniile comercial sau industrial. Gelul adeziv din interiorul izolatiei de poliamida cu perete dublu este aderent la plastic, metal si cauciuc, asigura o strangere mai rapida si previne deteriorarea cablului.

Alege dimensiunile potrivite

Atunci cand imperechezi doua fire, prelungesti un fir sau remediezi o intrerupere trebuie sa alegi un conector de dimensiuni potrivite. In acest scop, ia in considerare dimensiunea din partea de mijloc a conectorului, nu de la capetele care se vor comprima prin incalzire. In acest fel, in urma termocontractarii, iti va ramane un fir uniform. Aplicarea unui conector prea stramt va duce la deteriorarea firului protejat, in timp ce unul prea larg nu va fi izolat suficient de bine.

Realizeaza conexiunea

Pregateste firele care vor fi conectate cu instrumentarul potrivit. Fiecare parte dezizolata a cablului se introduce in conectorul termocontractabil pana ajunge in partea din mijloc, metalica, a conductorului. Odata conectate, acestea trebuie fixate cu ajutorul clestelui pentru sertizat pana se creeaza o legatura solida. Verificarea se face tragand usor de ambele parti ale firelor.

Procesul de termocontractare

Pentru termocontractare, vei avea nevoie de o sursa de caldura. Aceasta depinde de mediul in care te afli. Atelierul personal trebuie dotat cu un pistol cu aer cald. Pentru mai multa siguranta in timpul utilizarii, asaza pistolul cu sursa de caldura in sus, asemenea unei lampi. Astfel, vei avea ambele maini libere pentru manipularea celor doua capete ale firului de termocontractat. Daca esti pe teren sau intr-o deplasare si intampini o problema electrica rezolvabila cu ajutorul conectorilor termocontractabili, va trebui sa improvizezi sursa de caldura. Intr-o autoutilitara, este mai simplu de transportat o sursa de flacara deschisa cu butelie de campanie, pe care o poti folosi fara probleme. Daca te deplasezi cu autoturismul, o bricheta manevrata cu atentie este suficienta pentru a reface legatura sigura dintre doua fire intrerupte.

Conditii de siguranta

Avand in vedere ca o sa lucrezi cu temperaturi ce pot ajunge la 100 de grade Celsius si cu instrumente de taiat, este esential sa respecti normele de protectie a muncii. Utilizeaza echipamentul adecvat de protectie pentru fiecare operatiune in parte si respecta indicatiile producatorilor cu privire la materiale si instrumentele utilizate.

Asa cum o arata si numele, capacitatea unui obiect de a fi termocontractabil inseamna ca isi modifica forma atunci cand intra in contact cu o sursa de caldura. Cand vine vorba despre conectori electrici, acest fenomen le adauga un plus de protectie de jur imprejurul legaturii dintre fire. Faptul ca plasticul care il acopera se contracta asigura stabilitate conexiunii, prevenind deteriorarea cablurilor. Majoritatea modelelor sunt sertizabile, iar principiul este atat de simplu incat poate fi aplicat in regim Do It Yourself atata timp cat se respecta toate normele de protectie.

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Bucatarie

MOBILA BUCATARIE CULOARE ROSIE

Pret: 2300,00 LEI 2057,00 LEI

De la EMAG

Casa si gradina - oferte

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!