5 tipuri de documente juridice si unde ai nevoie de ele

in Legislatie

Documentul juridic este un document elaborat de o autoritate prin care se atesta o obligatie, sau identitatea cuiva.

Documente juridice

Sursa foto: Shutterstock

Poate fi vorba si de documente care sunt emise de o autoritate publica, de exemplu:

  • documente administrative;
  • documente care sunt emise de o instanta judecatoreasca, sau de un functionar al unei instante judecatoresti;
  • documente notariale;
  • certificate oficiale care se aplica pe documente private;
  • documente diplomatice;
  • documente consulare.

In acest articol trecem in revista cele mai importante tipuri de documente juridice:

  • documentele juridice, cum ar fi contractele si acordurile, sunt de fapt promisiuni reciproce intre doua sau mai multe parti. Astfel de documente pot fi oferte de afaceri, contracte ale angajatilor, contracte de leasing rezidentiale, acorduri de decontare. Exista si varianta acordurilor orale, dar acestea sunt acceptate in foarte putine situatii. In cele mai multe cazuri, partile care incheie un contract apeleaza la claritatea contractelor scrise. De asemenea, in multe cazuri este nevoie ca aceste documente sa fie traduse, astfel incat documentele juridice pot fi traduse la Academia de Traduceri.
  • contract de munca: este un tip de contract legat de relatia de munca dintre un angajat si angajator, inclusiv rolurile si responsabilitatile acestora, dar si compensatiile si alte beneficii incluse.
  • acord de afaceri: acesta este genul de document care se incheie de un om de afaceri care doreste sa colaboreze cu o alta companie/firma, iar pentru asta trebuie incheiat un contract de afaceri. In acest document se includ, in cele mai multe cazuri, detalii despre parteneriatul care se are in vedere, relatiile organizationale relevante, tranzactiile financiare care au legatura cu contractul respectiv, posibilele clauze de confidentialitate, sau legate de concurenta.
  • contracte de vanzare: sunt importante daca vindeti sau cumparati bunuri sau servicii. In conformitate cu aceste documente, cumparatorul promite sa plateasca, in functie de termenii stabiliti, iar vanzatorul promite sa ofere bunurile sau serviciile cu care se angajeaza in contract. Daca este vorba despre vanzarea sau cumpararea unei locuinte, cel mai probabil se incheie un contract de cumparare. Daca este vorba despre inchirierea unei locuinte, contractul cuprinde conditiile de inchiriere, asigurarea locuintei, detalii despre intretinere, locul de parcare, sau alte asemenea lucruri.

Acestea sunt cateva dintre cele mai frecvente documente juridice cu care va puteti intalni in viata profesionala sau personala. Este important de retinut ca asemenea documente trebuie sa fie citite cu foarte mare atentie, pentru ca ele pot contine clauze importante, dar care pot fi trecute cu vederea foarte usor. Este necesar pentru persoanele care semneaza astfel de documente nu numai sa le citeasca, dar si sa inteleaga cu ce sunt de acord. Daca aveti indoieli cu privire la termenii mentionati in contract este recomandat sa va consultati cu un avocat, sau expert juridic pentru indrumare.

Documentele juridice respecta toate normele si reglementarile legale si pot fi prezentate ca probe, in cazul unor proceduri sau procese. Astfel de documente sunt acceptate ca dovezi de sustinere legala.

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!