Distante minime de care trebuie sa tii cont atunci cand construiesti o casa sau amenajezi curtea si gradina - reglementari legale

in Legislatie

Material oferit de Societatea Civila de Avocati Ionescu & Novac, prin parteneriatul cu CaseSiGradini.ro.

Cateva consideratii legale pe care trebuie sa le aveti in vedere atunci cand construiti o casa, referitoare la distanta minima in constructii, distanta minima pentru ferestre, distanta minima pentru garduri, ziduri si santuri, precum si distanta minima pentru arbori.

Distante minime in constructii

Construirea unei case in Romania implica respectarea unui set de reguli si norme, inclusiv cele referitoare la limitele juridice ale dreptului de proprietate privata, prevazute de Codul Civil. Aceste reguli sunt concepute pentru a asigura o convietuire armonioasa cu vecinii nostri, prin protejarea drepturilor acestora, precum si pentru a mentine un mediu urbanistic armonios.

In acest sens, Noul Cod Civil din Romania reglementeaza o serie de aspecte legate de constructii, care se concentreaza in special pe reglementari privind distanta minime pentru constructii si ferestre fata de proprietatea vecina, aspecte ce tin de vederea asupra proprietatii vecinului, precum si reguli privind distanta minima dintre pomi si linia de hotar.

In acest articol, vom explora detaliat aceste reguli si cerinte importante prevazute de legislatia actuala pentru proprietarii care doresc sa construiasca sau sa renoveze o casa in Romania.

1. Distante minime in constructii

Pentru constructii noi sau renovari care pot afecta proprietatea vecina, este necesar sa se respecte distanta minima fata de aceasta. Potrivit articolului 612 din Codul Civil, pentru orice constructii, lucrari sau plantatii se impune o distanta minima de cel putin 60 de centimetri fata de linia de hotar a proprietatii vecine, in situatia in care nu se prevede altfel prin lege sau prin regulamentul de urbanism. De la regula susmentionata exista si exceptii, avand in vedere faptul ca, proprietarii vecini isi pot da acordul, prin act juridic incheiat in forma autentica, pentru edificarea unor constructii sau infiintarea unor plantatii la o distanta mai mica decat cea prevazuta de lege.

2. Distante minime pentru ferestre

Regulile privind vederea asupra proprietatii vecinului implica mai multe aspecte. In primul rand, montarea unei ferestre sau a unei deschideri in zidul comun, care separa proprietatile, necesita acordul scris al vecinului.

Distanta minima pentru ferestre cu vedere este reglementata de articolul 615 din Codul Civil. Sunt asimilate ferestrelor de vedere balcoanele si orice alte asemenea lucrari care permit vederea directa spre fondul vecin. Acesta prevede ca trebuie mentinuta o distanta de cel putin 2 metri intre proprietatea vecina (ingradita sau neingradita) si ferestrele cu vedere, balcoanele sau alte lucrari similare orientate catre terenul vecinului. De asemenea, ferestrele cu vedere, balcoanele sau alte lucrari neparalele cu linia de hotar sunt interzise la o distanta mai mica de 1 metru de linia de hotar.

Interdictia nu vizeaza insa si ferestrele care nu permit vederea ci doar intrarea luminii naturale. In cazul ferestrelor de lumina, acestea pot fi situate in orice pozitie si la orice distanta fata de proprietatea vecina, cu conditia sa nu ofere vedere catre terenul sau curtea vecina. Spre exemplu, o solutie constructiva permisa consta in utilizarea sticlei opace si a unor rame fixe sau fereastra de lumina situata in mansarda, cu vedere in sus, care nu invadeaza in niciun fel intimitatea vecinului.

3. Distante minime pentru garduri, ziduri si santuri

Potrivit Codului Civil proprietarii de case sau terenuri au dreptul si obligatia de a ingradi proprietatea lor. Acest lucru presupune ca exista o coproprietate asupra zidurilor, gardurilor, santurilor si altor ingradiri comune. Inaltimea zidului sau gardului trebuie sa fie stabilita de comun acord intre vecini, dar nu poate depasi 2 metri. Daca vecinul refuza sa contribuie la cheltuielile legate de zidul sau gardul comun, puteti plati singuri pentru constructie, iar atunci proprietatea asupra acesteia va ramane la persoana care a platit pentru constructie.

Daca exista conflicte legate de aceste aspecte, puteti solicita ajutorul instantelor de judecata pentru a obtine acordul vecinului sau pentru a stabili cota sa-parte de cheltuieli.

4. Distante minime pentru arbori

Potrivit Codului Civil, daca intentionati sa plantati pomi sau arbusti in gradina Dvs., trebuie sa respectati o distanta minima de 2 metri fata de linia de hotar care delimiteaza proprietatea vecina. In caz contrar, vecinul poate solicita taierea pomilor sau culegerea roadelor care cad pe terenul sau.

Aceasta distanta minima se reduce la 60 de centimetri pentru gardurile vii, plantatiile de gradina sau arborii mai mici de 2 metri in inaltime. Daca acestia depasesc inaltimea de doi metri, vecinul are dreptul de a solicita taierea sau reducerea lor la inaltimea corespunzatoare, pe cheltuiala proprietarului terenului pe care se afla arborii.

Este important sa consultati planurile urbanistice locale si sa obtineti toate aprobarile necesare de la autoritatile locale inainte de a incepe orice lucrari de constructie sau renovare a casei Dvs. Neconformitatea cu aceste reguli poate duce la amenzi sau chiar la demolarea constructiei, deci este esential sa respectati legile si normele aplicabile.

In concluzie, constructia unei case in Romania implica respectarea unor reguli stricte privind distanta fata de vecini si ferestre, care variaza in functie de zona urbanistica si reglementarile locale. Pentru a evita problemele legale si pentru a asigura o constructie conforma, este recomandabil sa consultati intotdeauna un specialist in domeniul urbanismului si sa obtineti toate aprobarile necesare inainte de a incepe lucrarile de constructie sau renovare.

Este important de mentionat ca aceste reguli si cerinte pot varia in functie de reglementarile locale sau de particularitatile specifice ale unui caz. Prin urmare, proprietarii si dezvoltatorii ar trebui sa consulte intotdeauna un specialist in dreptul proprietatii sau urbanismului si sa verifice regulamentele locale pentru a se asigura ca respecta toate cerintele legale.

Sursa foto: Zac Gudakov / Unsplash

Autor: Avocat Novac Laura Adina

Sursa: Societatea Civila de Avocati Ionescu & Novac

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!