Ghid avize si autorizatii de construire in 2022

in Legislatie

Legea Autorizatiei de Construire care reglementeaza situatiile din constructii este L50/1991. Ultimele acte importante cu modificari sunt L7/2020 si L193/2019. Aceste legi din urma vin cu prevederi de relaxare a acordarii autorizatiilor de construire si cu mai multe facilitati pentru investitori.

Autorizatie construire

Un aspect important este acela ca numeroase tipuri de lucrari pot fi executate fara autorizatie de construire. In principal, este vorba despre lucrari care nu modifica structura de rezistenta sau aspectul arhitectural al constructiilor.

Legislatia in vigoare privind autorizatiile si avizele de construire in 2022

Reglementarile din constructii sunt stipulate in legea 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, cu modificarile ulterioare. Conform prevederilor actuale, procedura de obtinere a certificatului de urbanism, dar si a altor acte necesare demararii sau continuarii constructiilor, au fost simplificate si clarificate.

Principalele modificari sunt scurtarea duratei de la depunerea cererii la eliberarea certificatului de urbanism de la 30 la 15 zile lucratoare si posibilitatea emiterii, in functie de gradul de informatizare al primariei, si in format digital.

O modificare importanta este adusa de Legea 7/2020, care la art. 37 spune ca pot fi acordate drepturi de proprietate cu inscrierea in cartea funciara si constructiilor care s-au realizat fara autorizatie de construire. Acest lucru se poate face in baza unei adeverinte sau certificat de atestare, emis pe baza unei expertize tehnice.

Un alt aspect important este acela ca functionarii din primarii nu mai pot refuza emiterea certificatului decat prin formularea, in scris, a unui motiv legal si temeinic. Orice abuz se pedepseste cu amenda care ajunge la 5000 de lei. Concomitent, autoritatile locale isi asuma responsabilitatea pentru emiterea certificatelor de urbanism, astfel ca prejudiciile cauzate de retelele de gaz sau de apa care pot fi deteriorate in timpul constructiei, cad in sarcina autoritatilor.

Ce ai nevoie pentru a obtine autorizatia de constructie si cine le elibereaza?

Certificat de urbanism

Construirea unei case implica parcurgerea catorva etape obligatorii, care necesita depunerea de documente care au legatura cu viitoarea constructie si achitarea unor taxe, conform numarului de metri patrati ai constructiei care urmeaza a fi ridicata. Certificatul de urbanism nu tine loc de autorizatie de constructie, dar acest din urma act nu poate fi eliberat in absenta primului.

Certificatul de urbanism este un document esential, care, alaturi de autorizatia de constructie, permite constructia sau reabilitarea unei constructii in conditii de legalitate. In absenta certificatului de urbanism, nu poti obtine autorizatia de constructie. Conform deciziilor din aprilie 2019, luate de Inalta Curte de Casatie si Justitie, dreptul de proprietate asupra unei constructii nu poate fi dobandit in absenta celor doua documente.

Concret, certificatul de urbanism este un act de informare, prin care autoritatile administrative locale sau judetene, dupa caz, impun constructorului detaliile referitoare la regimul juridic, economic si tehnic al terenurilor si constructiilor existente la data solicitarii.

In acelasi certificat, sunt cuprinse:

  • cerintele si conditiile urbanistice care urmeaza sa fie indeplinite in functie de specificul amplasamentului;
  • lista cuprinzand avizele si acordurile legale, necesare in vederea autorizarii constructiei.

Cum se emite certificatul de urbanism

Certificatul de urbanism se emite, in baza unei cereri prealabile, de catre biroul de Urbanism al localitatii pe aria careia urmeaza a fi ridicata o constructie. Certificatul este semnat de presedintele consiliului judetean sau de primar, dupa caz, de secretar si de arhitectul-sef sau de catre persoana cu responsabilitate in domeniul amenajarii teritoriului din aparatul propriu al autoritatii administratiei publice emitente, responsabilitatea emiterii acestuia revenind semnatarilor, potrivit atributiilor stabilite conform legii.

Certificatul cuprinde: elementele de identificare ale solicitantului, dar si pe cele ale viitorului imobil pentru care se solicita certificatul si elementele ce definesc scopul solicitarii.

Informatii referitoare la detaliile specifice pentru fiecare unitate administrativa trebuie solicitate de la primaria sau de la Oficiul de sector/judetean al Inspectoratului pentru Constructii, care poate spune cu precizie ce avize sunt necesare pentru fiecare situatie in parte.

Mai trebuie mentionat ca, daca documentele depuse nu sunt conforme sau nu sunt complete, solicitantul este anuntat in termen de 5 zile lucratoare despre necesitatea unor acte suplimentare, iar acestea trebuie indicate cu exactitate de autoritatea competenta.

Valabilitatea certificatului de urbanism

Certificatul de urbanism este valabil 12 luni de la data emiterii lui, iar eventuala lui prelungire poate fi realizata prin plata unor taxe suplimentare, care se calculeaza pentru fiecare situatie in parte.

In functie de alte detalii legate de constructie, certificatul de urbanism poate avea de la bun inceput o valabilitate mai redusa, de doar sase luni, sau mai lunga, de 24 de luni.

Autorizatie construire

Proiectul casei

Proiectul casei este o etapa tratata superficial de cele mai multe ori de proprietari, considerata a fi in totalitate responsabilitatea arhitectului. Exista insa si o categorie de persoane care se implica trup si suflet in proiectul casei lor.

In proiectarea casei tale urmareste urmatorii pasi pentru a avea un rezultat minunat:

1. Fii creativ si inspira-te - Nu exista idei bune si idei rele, ci doar idei potrivite gustului tau sau din contra, idei care nu se pliaza proiectului tau. Discuta aceste idei cu prieteni, familie, cu toti cei care au petrecut timp in preajma ta si iti cunosc preferintele,noteaza orice mic detaliu care crezi ca te va ajuta mai tarziu in realizarea proiectului.

2. Organizeaza-te - Inainte de a merge la un arhitect sa ii ceri ajutorul in realizarea proiectului casei tale, organizeaza-ti toate ideile si cerintele intr-o agenda. In acest fel, iti va fi mult mai usor sa ii explici ce iti doresti. Scrie in agenda lucrurile care crezi ca te vor ajuta in acest demers.

3. Cauta pe Dl Google- Nu mai e un secret ca putem gasi orice pe Internet doar cu un click. Exista multe site-uri care te pot ajuta in proiectarea casei tale, de la oferirea de solutii pentru pozitionarea acesteia pana la alegerea elementelor de decor.Tot ce trebuie sa faci este sa cauti site-ul potrivit nevoilor tale si sa incepi proiectul.

4. Estimeaza costurile - Partea financiara a unui proiect de casa este cea care de cele mai multe ori iti da dureri de cap. Dupa ce ai o schita orientativa a casei, cu nr. de dormitoare, bai, bucatarie, living si tot ce ti-ai propus, fa o lista cu materialele care ti-ar trebui si costurile care le presupune realizarea proiectului tau.Totodata, ar fi bine sa iti stabilesti un buget de la inceputul proiectului, ca sa nu fii nevoit mai tarziu sa faci anumite compromisuri.

5. Apeleaza la un arhitect - Ai fi crezut ca acesta este primul pas in proiectarea unei case, dar dupa cum am vazut, avem nevoie de informare pentru a sti exact ce ne dorim.Specialistii sustin ca este nevoie de cel putin 4 intalniri cu proiectantul pentru a definitiva proiectul unei case, asa ca, acorda o importanta mare detaliilor si ii oferi proiectantului informatiile necesare realizarii proiectului.

Arhitectul este o piesa importanta a proiectului casei tale deoarece el iti va pune pe hartie casa visurilor tale. Arhitectul nu doar deseneaza schita casei tale, ci se ocupa de ea atat din punct de vedere functional, cat si estetic. El este cel care iti dimensioneaza camerele si le aseaza in functie de scopul folosintei, iti amplaseaza ferestrele in functie de punctele cardinale si se asigura ca vei avea destula lumina etc.

La discutia cu arhitectul, asigura-te ca ai cerut tot ce iti trebuie, cele mai importante lucruri fiind:

  • Vederea 3D a casei;
  • Amplasarea casei pe teren in functie de punctele cardinale;
  • Proiectul de instalatii;
  • Proiectul cu mobila care va fi amplasata in fiecare camera; in acest fel vei avea o viziunea cat de cat completa a casei si vei putea cere anumite modificari.
  • Lista cu materialele care vor fi folosite;
  • Buget orientativ (daca se poate).

Avize de construire

Acestea sunt de doua tipuri: avize de la furnizorii de utilitati, respectiv: energie electrica, apa, canal, salubritate etc. si avize de la autoritati, cum ar fi cea de la mediu, ISU, DSP, MapN etc.

Avizele necesare sunt specificate in C.U. Eliberarea lor ar trebui sa dureze, in functie de fiecare institutie, de la 30 la 60 de zile.

In functie de zona si de specificatiile legale, pentru obtinerea certificatului de urbanism si implicit pentru autorizatia de construire mai pot fi necesare urmatoarele avize:

  • Aviz de scoatere a terenului din circuitul agricol, ce poate fi obtinut de la oficiul de cadastru teritorial;
  • Aviz de la Ministerul Culturii, pentru cladiri situate in zone istorice sau culturale;
  • Aviz de Mediu, pentru constructiile situate in apropierea rezervatiilor si parcurilor naturale, siturilor arheologice.

Pentru constructia de case cu destinatii mai speciale pot fi necesare si:

  • Aviz de sanatate publica, de la DSP;
  • Aviz de siguranta la stingerea incendiilor, de la ISU;
  • Aviz de la MapN, Autoritate Aeronautica, SRI, SIE in cazul in care terenul este situat langa astfel de unitati de utilitate si importanta strategica.

Daca vreti sa stiti exact care sunt calitatile si caracteristicile solului pe care vreti sa construiti o casa, puteti opta si atasa la autorizare si un studiu geotehnic.

Acest studiu nu este obligatoriu, dar poate fi util in cazul in care doriti sa realizati o constructie cu mai multe etaje si vreti sa aveti o idee clara despre felul in care trebuie sa fie executata fundatia.

Cat costa autorizatia de constructie?

Obtinerea autorizatiei de construire implica si niste costuri. Potrivit Codului Fiscal, taxa pentru eliberarea certificatului de urbanism se calculeaza in functie de numarul de metri patrati ai suprafetei pentru care se solicita actul.

Asadar, in mediul urban, taxele sunt urmatoarele:

  • pana la 150 de metri patrati - intre 5 si 6 lei;
  • intre 151 si 250 de metri patrati - 6-7 lei;
  • intre 251 si 500 de metri patrati - 7-9 lei;
  • intre 501 si 750 de metri patrati - 9-12 lei;
  • intre 751 si 1.000 de metri patrati - 12-14 lei;
  • peste 1000 de metri patrati - 14 lei + 0,01 lei/metru patrat pentru fiecare metru peste 1.000.

Daca vrei sa construiesti o casa in mediul rural, taxa pentru eliberarea certificatului de urbanism este egala cu 50% din sumele de mai sus.

Pentru eliberarea autorizatiei de constructie pentru o casa sau pentru o cladire-anexa, taxa este egala cu 0,5% din valoarea autorizata a constructiei.

Daca ajungi in situatia de a fi nevoit sa prelungesti valabilitatea autorizatiei, trebuie sa platesti o alta taxa egala cu 30% din cuantumul taxei pentru eliberarea autorizatiei initiale.

Autorizatie construire

Autorizatia de constructie si termene

In cat timp se elibereaza autorizatia de constructie

Autorizatia de construire se elibereaza solicitantului, direct sau prin posta (cu scrisoare recomandata cu confirmare de primire) in maximum de 30 zile calendaristice de la data depunerii documentatiei complete.

Este foarte importanta verificarea si reverificarea documentatiei, anterior depunerii. Verificarea poate fi efectuata si de un avocat, specialist in materie.

Depunerea incompleta a documentatiei poate oferi posibilitatea ca primaria sa tergiverseze raspunsul, chiar si pentru un an de zile.

Conform art.7 din Legea 50/1991, Autorizatia de construire se emite pentru executarea lucrarilor de baza si a celor aferente organizarii executarii lucrarilor, in cel mult 30 de zile de la data depunerii documentatiei pentru autorizarea executarii lucrarilor de constructii.

Astfel, persoana interesata de obtinerea autorizatiei trebuie sa se documenteze anterior destul de serios, nu doar in Legea 50/1991 privind autorizarea constructiilor.

Cat timp e valabila autorizatia de construire

In primul rand, trebuie sa stii ca legea prevede ca autorizatia sa fie eliberata in termen de maximum 30 de zile calendaristice de la data depunerii dosarului complet.

In al doilea rand, e bine sa tii seama de faptul ca autorizatia are o valabilitate de cel mult 12 luni de la data emiterii, interval in care esti obligat sa incepi lucrarile. Daca demarezi proiectul in cele 12 luni, atunci valabilitatea autorizatiei se extinde pe toata durata de executie a lucrarilor prevazute prin autorizatie, in conformitate cu proiectul tehnic.

In ultimul rand, trebuie sa ai in vedere faptul ca, daca in timpul executarii lucrarilor intervin modificari de tema privind constructia autorizata, care conduc la necesitatea modificarii acesteia, atunci esti obligat sa soliciti o noua autorizatie. Vestea buna este ca, in astfel de cazuri, nu este necesara emiterea unui nou certificat de urbanism.

Cat timp poate fi prelungita autorizatia de constructie

Investitorul poate solicita autoritatii emitente prelungirea valabilitatii autorizatiei in cazul in care lucrarile de constructii nu au fost incepute ori nu au fost executate integral in termenele stabilite.

Prelungirea valabilitatii autorizatiei de construire poate fi solicitata cu cel putin 15 zile inaintea datei expirarii termenului de valabilitate si se poate acorda, potrivit Legii, o singura data pentru cel mult 12 luni.

Acordarea prelungirii valabilitatii autorizatiei de construire este apreciata in baza examinarii cererii in raport cu: interesul public; complexitatea lucrarilor autorizate; stadiul executarii lucrarilor; cauzele care au dus la nerespectarea termenelor prevazute in autorizatie.

Prelungirea valabilitatii autorizatiei de construire reprezinta ultimul termen pentru executarea integrala a lucrarilor.

Ce se poate construi fara de autorizatie de constructie

Numeroase tipuri de lucrari pot fi executate fara autorizatie de construire. In principal, este vorba despre lucrari care nu modifica structura de rezistenta sau aspectul arhitectural al constructiilor.

Conform Articolului 11 din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, pot fi executate fara autorizatie urmatoarele lucrari:

  • reparatii la imprejmuiri, acoperisuri, invelitori sau terase, atunci cand nu se schimba forma acestora si materialele din care sunt executate;
  • reparatii si inlocuiri de tamplarie interioara si exterioara, daca se pastreaza forma, dimensiunile golurilor si tamplariei, inclusiv in situatia in care se schimba materialele din care sunt realizate respectivele lucrari, cu exceptia cladirilor declarate monumente istorice;
  • reparatii si inlocuiri de sobe de incalzit;
  • zugraveli si vopsitorii interioare;
  • zugraveli si vopsitorii exterioare, daca nu se modifica elementele de fatada si culorile cladirilor;
  • reparatii la instalatiile interioare, la bransamentele si racordurile exterioare, de orice fel, aferente constructiilor, in limitele proprietatii, montarea sistemelor locale de incalzire si de preparare a apei calde menajere cu cazane omologate, precum si montarea aparatelor individuale de climatizare si/sau de contorizare a consumurilor de utilitati;
  • reparatii si inlocuiri la pardoseli;
  • lucrari de reabilitare energetica a anvelopei si/sau a acoperisului - daca nu se schimba sistemul constructiv al acestuia, respectiv terasa/sarpanta - la cladiri de locuit individuale cu cel mult 3 niveluri, care nu sunt monumente istorice clasate sau in curs de clasare, respectiv situate in afara zonelor de protectie a monumentelor si/sau a zonelor construite protejate stabilite potrivit legii;
  • lucrari de constructii funerare subterane si supraterane, cu avizul administratiei cimitirului.

Daca te afli in una dintre aceste situatii si lucrarile efectuate nu modifica arhitectura sau caracteristicile initiale ale constructiei, poti spune ca ai scapat de cateva drumuri la primarie si poti incepe imediat proiectul dorit.

Vrei sa construiesti mai ieftin? Obtine de la noi estimarea costurilor principalelor materiale de constructie pentru primele etape

Sa ne imaginam ca vrei sa construiesti o casa compusa din 4 camere cu o suprafata totala de 100 mp, doar parter. Date tehnice:

Suprafata = 100 mp

Lungime = 10 m

Latime = 10 m

Inaltime pereti = 2,50 m

Fundatie = 50 cm in interior, 50 cm in exterior

In urma discutiei cu un constructor am determinat urmatoarele cantitati de materiale de constructii pentru casa de mai sus pentru a ajunge in etapa "la rosu". Consultantii de la Vindem-Ieftin.ro au oferit cele mai bune preturi la materialele necesare. Costul total se regaseste in tabelul de mai jos.

Nr crt Materiale de constructiiCantPret Vindem-Ieftin.ro Total
1Beton C16/ 20 B250 S222 mc240,52 lei/mc5291,4 lei
2Caramida Porotherm 20 N+F140 mc14,43 lei/buc57,720
3Plasa sudata Ø4x100x100x2000x600014 mc114,61 lei/buc1604,54 lei
4Fier beton Ø12 BST 5001300 kg3,2 lei/kg4160 lei
68,775.94

Concluzii:

Acest articol a fost realizat in vederea informarii corecte a celor care au in plan proiectarea casei mult visate, apoi construirea acesteia in baza avizelor, acordurilor si a autorizatiei de construire, legal emise.

Linkuri legislatie

1. http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/55794

2. https://legeaz.net/legea-50-1991/art-7

3. https://lege5.ro/Gratuit/gy3dgmju/art-37-dispozitii-finale-si-tranzitorii-lege-50-1991?dp=gi2tsmzzhaytc

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!