Combaterea daunatorilor din recolte. 5 sfaturi de care sa tii cont

in Ghid Practic Gradina

Daunatorii plantelor de cultura sunt reprezentati de o varietate mare de specii, incepand de la cele mai minuscule insecte, continuand cu pasarile, pana la animale salbatice precum mistretii. Asadar, atacurile se produc pe toate fronturile, iar nicio cultura nu e scutita, indiferent ca vorbim de terenuri cultivate cu cereale, livezi, gradini de legume sau podgorii cu vita-de-vie.

Combaterea daunatorilor din recolte

Sursa foto

Cu asa adversari redutabili, trebuie sa stii cum sa-ti aperi recolta, iar noi iti venim in ajutor cu cateva sfaturi.

Aplica tratamente cu pesticide

Pesticidele sunt produse chimice folosite pentru combaterea daunatorilor si a bolilor din culturi, reprezentand una din cele mai eficiente arme la indemana fermierilor.

In functie de tipul daunatorilor, ai la dispozitie mai multe substante pe care le poti utiliza pentru fiecare caz in parte. Astfel, impotriva insectelor se aplica tratamente cu insecticide, iar pentru a scapa de melci si limacsi, trebuie sa folosesti moluscoide. Mai exista si nematocide impotriva viermilor de pamant, acaricide impotriva acarienilor si avicide impotriva pasarilor. De asemenea, nu trebuie sa uitam de rozatoare, care pot fi combatute cu produse chimice specifice, denumite rodenticide.

Nu neglija lucrarile de intretinere

Culturile trebuie monitorizate permanent pentru a putea observa primele semne ale atacurilor daunatorilor sau primele manifestari ale unor boli specifice. in astfel de situatii trebuie sa intervii imediat, pentru a preveni extinderea atacurilor. Pe langa aplicarea tratamentelor, trebuie sa indepartezi partile afectate ale plantelor, pentru a evita contactul cu partile sanatoase. Frunzele, crengile sau fructele contaminate trebuie apoi distruse prin ardere. Este foarte important sa dezinfectezi uneltele folosite pentru indepartarea partilor afectate, intrucat acestea pot deveni un vector de transmitere.

Foloseste-te de dusmanii naturali

O metoda simpla si eficienta de a scapa de daunatori consta in folosirea unor specii de animale si insecte care sunt dusmanii lor naturali. Toata lumea stie ca pisicile au o "slabiciune" aparte pentru rozatoare, in special pentru soareci. Acesta este cel mai cunoscut exemplu insa si anumite specii de paianjeni combat eficient insectele, la fel si viespile, care ataca anumite specii de daunatori. De asemenea, pasarile iti pot curata de omizi pomii din livada, iar un caine poate tine la distanta mistretii care dau iama in culturile de cereale.

Monteaza plase si garduri de protectie

Chiar daca aceasta metoda nu va tine la distanta speciile mici de daunatori, te poate scuti de bataile de cap cauzate de pasari si animale salbatice. Astfel, plasele de protectie montate in livezi si in gradinile de legume impiedica pasarile sa ajunga la plante, dar si anumite rozatoare. Totodata, daca vei inconjura trunchiurile copacilor cu plasa din sarma, coaja acestora nu va mai fi roasa de iepuri sau de caprele scapate prin livada.

Gardurile actioneaza si ele ca un obstacol pentru anumite categorii de daunatori, in acest caz fiind foarte eficient un gard electric.

Planteaza seminte tratate

Rezistenta naturala a plantelor este la fel de importanta in prevenirea si combaterea daunatorilor. Pentru a avea aceasta rezistenta, plantele trebuie sa provina din seminte de calitate, care au fost tratate in prealabil. Tratamentele aplicate semintelor contin substante care le fac mai rezistente, protejandu-le de boli in perioada germinatiei. Rezistenta la boli si daunatori se transmite apoi si plantelor rasarite din aceste seminte, care vor beneficia astfel de protectie naturala.

Pentru a fi eficiente, tratamentele se aplica in zilele imediat premergatoare semanatului, iar semintele de planteaza dupa ce s-au uscat complet.

Mai trebuie adaugat ca si lucrarile de pregatire a solului ajuta la prevenirea aparitiei daunatorilor, in conditiile in care sunt efectuate corect si la timp. Nu in ultimul rand asemenea, trebuie amintita si importanta rotatiei culturilor, unul dintre scopurile sale fiind evitarea tocmai evitarea transmiterii bolilor si daunatorilor.

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!