in Recomandari
Afla din acest articol ce este poliuria, care sunt cauzele urinarilor frecvente si cum te poate ajuta un diagnostic in acest sens.
Poliuria este termenul medical asociat urinarilor frecvente, fiind, adesea, principalul simptom al diabetului zaharat. Totusi, multiple cauze pot determina eliminarea unei cantitati mai mari de lichide decat in mod normal. In general, corpul uman produce in jur de trei litri de urina pe zi, insa persoanele cu poliurie produc chiar si de trei ori mai mult.
Poliuria deranjeaza cel mai mult atunci cand apare pe timpul noptii, ceea ce se si intampla frecvent. In general, persoanele sanatoase merg de maxim doua ori pe noapte la baie, iar majoritatea oamenilor nu au nevoie deloc sau se trezesc doar ocazional in timpul noptii pentru a merge la baie. In principal, cauzele poliuriei sunt urmatoarele afectiuni:
Poliuria tradeaza adesea diabetul, indiferent ca este de tipul 1 sau 2. Acesta determina acumularea de zaharuri in sange, pe care rinichii nu reusesc sa ii filtreze corespunzator. In consecinta, ii elimina prin urina, ceea ce poate produce nevoia de a urina frecvent, impreuna cu o sete excesiva.
Astfel, apare un cerc vicios prin care bei apa pentru a-ti potoli setea si mergi la baie pentru a elimina lichidele in exces, ceea ce duce la deshidratare si la o noua senzatie de sete.
Bolile renale afecteaza rinichii, care nu mai sunt capabili sa filtreze urina in mod corespunzator, ceea ce duce la o frecventa urinare. Bolile hepatice afecteaza ficatul, care nu mai metabolizeaza cum trebuie toxinele, ceea ce produce un flux sangvin redus. Astfel, sangele nu mai ajunge in cantitate suficienta la rinichi, iar acestia nu mai functioneaza optim.
Poliuria nu reprezinta o afectiune, ci un simptom, ceea ce face ca diagnosticul sa tina cont de cauzele de aparitie si determinarea clara a acestora, pentru a putea fi tratate corespunzator sau monitorizate. Anamneza joaca un rol important, deoarece medicul trebuie sa afle cat mai multe detalii despre istoricul tau medical si despre simptomele care te deranjeaza.
Examinarea fizica reprezinta o etapa intermediara, prin care se exclud sau confirma unele cauze, dupa care urmeaza analizele de laborator, pentru un screening aprofundat. Medicul poate recomanda atat analize de urina, cat si de sange, precum glicemia, hemoleucograma, calciul seric si alte teste in functie de tabloul clinic, dar si radiografii ale organelor interne.
Poliuria este o conditie neplacuta ce poate afecta calitatea vietii pe timpul zilei si calitatea somnului, dar poate ascunde si dezvoltarea unor afectiuni serioase. Nu ezita sa mergi la un consult de specialitate daca te confrunti si tu cu nevoia frecventa de urinare!