Organizarea originala a spatiului din curte - cum amenajezi diverse zone functionale

in Ghid Practic Gradina

Daca iti doresti sa iti organizezi curtea eficient, dar si cu stil, este important sa stii cum este orientata fata de soare, precum si ce suprafata ai la dispozitie. Inainte de amenajarea si organizarea curtii, este bine sa te gandesti la tipurile de activitati pe care vrei sa le desfasori aici: sa cultivi legume, pomi fructiferi sau doar plante ornamentale, sa petreci timp de calitate la un gratar cu prietenii, sa creezi un loc de joaca pentru copii ori de relaxare.

Amenajare originala curte

Poate este necesar sa schimbi si gardurile sau iti doresti un gard viu supradimensionat, care iti ofera atat intimitate, cat si umbra. In continuare, poti citi mai multe despre organizarea spatiului din curte si cum sa amenajezi diverse zone functionale.

Instaleaza pavaje pentru a delimita zonele din curte

Pavajele reprezinta una dintre cele mai bune solutii pentru curte, atat din punct de vedere functional, cat si estetic. Aceasta, pentru ca:

  • sunt foarte usor de montat;
  • au o aderenta buna, garantata de suprafata cu gravura fina;
  • se gasesc intr-o gama variata de modele, pe care le poti integra in orice tip de design pe care il alegi pentru curtea ta, de la cel rustic pana la cel inspirat din cultura japoneza ori scandinava;
  • sunt printre cele mai versatile solutii de amenajare a spatiului din curte, putand fi folosite atat pentru zona de dining si de gatit, cat si pentru a delimita loturile de pamant unde vrei sa cultivi legume si zarzavaturi sau flori ornamentale;
  • asigura un acces elegant spre casa, complimentand restul designului curtii, datorita culorilor, modelelor si marimilor diverse pentru care poti opta.

Dincolo de toate aceste avantaje, mai este un aspect foarte important: te poti bucura de preturi avantajoase la pavaje, astfel incat amenajarea curtii sa nu fie o investitie ce-ti depaseste cu mult bugetul. Practic, cu resurse financiare modeste, poti sa-ti realizezi si cele mai indraznete idei.

Amenajeaza zone distincte

Este esential sa armonizezi mobilierul de gradina, indiferent de cate zone functionale iti doresti sa amenajezi.

Atunci cand privesti in ansamblu curtea, este important sa existe un echilibru. Totodata, tranzitia de la un spatiu la altul ar trebui sa fie cat mai usoara.

Zona de dining

Principala zona functionala din curte este cea de luat masa (dining). Odata ce vremea se incalzeste, luarea mesei afara devine o placere.

De asemenea, daca bucataria nu este in imediata apropiere a zonei de dining, este recomandat sa amenajezi si o zona de gatit in aer liber.

Daca este si acoperita, iti vei putea depozita acolo gratarul, ustensilele de gatit, fata de masa, condimentele etc.

Zona de relaxare

Daca spatiul iti permite, poti amenaja si o zona de relaxare. Poti alege cateva scaune de gradina si o masuta sau poti fi generos, optand pentru o canapea si doua fotolii. In acest caz, va fi nevoie si de amenajarea unui foisor acoperit, pentru a proteja mobilierul.

In cazul in care ai si arbori in curte, poti amenaja si un hamac, pentru a te simti in fiecare zi ca in vacanta.

Zona verde

Plantele ofera un aspect luxuriant in orice curte. Alege plante adaptate zonei in care locuiesti si te vei putea bucura mereu de natura.

In functie de plantele alese, poti stabili un anumit stil pentru curte; poate ca iti amintesti cu drag de vacanta din sudul Italiei sau dintr-un concediu intr-o zona exotica. Integreaza in curte plante care iti amintesc de locurile dragi.

Bineinteles ca trebuie sa le alegi in asa fel incat sa se adapteze fara probleme regiunii in care locuiesti. Pentru un plus de originalitate, dar si ca sa iti reincarci bateriile dupa o zi plina, imbina plantele din zona in care locuiesti cu cele exotice, mici arbusti, plante cataratoare.

Detalii de care sa tii cont cand amenajezi spatiul din curte

Dincolo de amenajarea unor zone functionale, este important sa tii cont si de anumite detalii care pot transforma curtea intr-un spatiu original, dar si confortabil pentru tine si cei dragi. Iata cateva ponturi in acest sens:

Alege cu atentie gardul

Curtea ofera iluzia ca are patru pereti. Stilul sau modul in care o amenajezi depinde si este influentat de aceste limite. Pentru a evita senzatia de sufocare, poti opta, de pilda, pentru gard verde semi-transparent.

De asemenea, o planta cataratoare precum vita-de-vie da vigoare unui spatiu, fara senzatia de claustrofobie.

Adapteaza curtea la interiorul casei

Daca alegi sa amenajezi curtea in continuarea casei, spatiul va parea mai mare si vei crea o unitate.

Acest lucru poate fi realizat prin folosirea de culori similare, utilizarea unor materiale sau texturi asemanatoare si decorarea interiorului si a exteriorului in acelasi stil.

Acorda atentie iluminatului

Luminile functionale sunt cele strict necesare. Se refera la lumina folosita pentru a gati seara sau pentru a lua masa dupa apus.

In general, este preferat iluminatul clasic, folosindu-se becuri de tip LED. Acestea ar trebui sa fie suficient de sus pentru a nu te uita direct la ele, cand esti in curte.

Pentru ambianta, poti folosi lumini difuze, care accentueaza ideea de romantism si intimitate.

Amenajeaza inteligent spatiul din curte

Evita sa pui prea multe lucruri in curte, pentru ca vei aglomera spatiul si va deveni sufocant. Alege 2-3 zone functionale si amenajeaza-le in functie de nevoi.

Totodata, foloseste pergola doar atunci cand este strict necesar, de exemplu, daca vrei umbra sau sa te feresti de privirile vecinilor. Totusi, nu exagera, pentru ca prea mult spatiu acoperit va impiedica razele soarelui sa ajunga in curte.

Nu uita nici de mobilierul pentru gradina. Alege scaune sau canapele confortabile. De pilda, sofa-urile sau scaunele de ratan arata excelent si sunt confortabile.

Organizarea curtii poate parea o necunoscuta dificil de rezolvat, insa, cu ajutorul recomandarilor de mai sus, vei putea face alegerile cele mai potrivite pentru nevoile tale si ale celor dragi. Impartirea curtii in zone functionale dovedeste organizare, dar si un aspect original, astfel incat sa poti desfasura activitati diverse in aer liber, intr-o atmosfera relaxanta.

Sursa foto: Shutterstock

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!