Un termosistem de calitate, solutia pentru o factura de incalzire suportabila si in vreme de criza

in Constructii

Energia s-a scumpit enorm, iar asta nu doar in Romania, ci este o tendinta la nivel global. Cat va mai dura aceasta perioada, in care preturile mari la electricitate, gaze si carburanti pun la grea incercare bugetele familiilor, este greu de spus. Ba chiar exista voci care sustin ca, din cauza noilor restrictii ale politicilor de mediu din Uniunea Europeana si nu numai, lucrurile vor arata si mai rau pentru consumatori in anii ce vor urma. Prin urmare, eficienta energetica a locuintelor este o tema care a revenit puternic pe agenda publica. Pentru ca, daca nu ai de ales si tot trebuie sa platesti mai mult pentru energie, poti alege sa consumi mai putin. Iar asta fara a-ti afecta in vreun fel nivelul de trai. Studiile arata ca izolarea termica a locuintei poate sa reduca factura pentru incalzire chiar si cu 50%. Cu alte cuvinte, o locuinta bine izolata termic asigura tot confortul necesar si o factura de incalzire suportabila, indiferent de pretul energiei. Iar beneficiile nu se opresc aici. Pe perioada de vara o locuinta reabilitata ofera un mai bun confort termic. Totusi ramane o intrebare: cum se realizeaza o buna izolare termica? Sunt mai multe variante acceptate, dar cea mai raspandita este tehnologia care foloseste polistirenul.

Montaj termosistem

Materialele de calitate, secretul unei bune izolari termice

Pentru a obtine un termosistem care sa indeplineasca toate asteptarile legate de eficienta energetica a locuintei si sa reziste un timp indelungat, cel mai important este sa alegeti materiale de calitate. Aici, AdePlast vine cu o multime de solutii, oferind polistiren si adezivi cu proprietati de top. Garantia calitatii vine din experienta bogata a companiei si din tehnologia moderna folosita in procesul de fabricatie, toate materialele fiind produse in fabricile din Romania.

Pentru a obtine o izolare termica optima, este recomandata folosirea la exterior a unui polistiren cu o densitate buna. Astfel, polistirenul expandat AdePlast EPS 80+ sau cel grafitat AdePlast 80 reprezinta variante recomandate pentru orice lucrare. Bineinteles, in portofoliul AdePlast se mai gasesc si alte solutii, cu proprietati chiar mai bune. De exemplu, se poate alege un polistiren extrudat, care este mai dens si are o rezistenta mecanica buna, fiind recomandat pentru izolarea fundatiilor, a pardoselilor sau a teraselor. Nu in ultimul rand, izolarea la interior sau a acoperisului se poate realiza cu polistiren expandat AdePlast EPS 60, acesta avand toate proprietatile necesare. In ceea ce priveste adezivul, si aici AdePlast are o gama variata, de unde mesterii pot alege produsul cel mai potrivit pentru tipul lucrarii. De mare succes pe piata romaneasca se bucura Polistirol Premium, un adeziv superior care iese in evidenta prin aderenta excelenta, flexibilitate de exceptie si rezistenta ridicata.

Cum se aplica termosistemul

Montaj termosistem

Un termosistem mai contine si alte elemente in afara polistirenului si adezivului. Astfel, diblurile, plasa de armare si stratul final au si ele un rol important in obtinerea unui termosistem eficient si durabil. Nu in ultimul rand, conteaza si experienta si priceperea mesterului, care trebuie sa aplice corect materialele, urmarind toti pasii necesari.

Suportul peste care se aplica termosistemul este esential. Este recomandat ca pregatirea acestuia sa se faca prin tencuire, urmand apoi ca peretii sa fie curatati, nivelati si amorsati pentru ca adezivul sa aiba o aderenta cat mai buna. Urmeaza apoi montarea placilor de polistiren, pe suprafata carora se aplica adeziv. Placile se asaza intretesute pe perete. Dupa montarea acestora, urmeaza prinderea diblurilor. Acestea se aleg in functie de tipul polistirenului, in cazul celui expandat fiind recomandate diblurile de plastic. Odata ce am trecut si de acest pas, urmeaza aplicarea masei de spaclu. Aici, tot mortarul adeziv AdePlast Polistirol Premium este o alegere cat se poate de inspirata, caracteristicile acestuia fiind ideale pentru aceasta etapa. Urmeaza apoi plasa de armare si stratul de acoperire. Aici se poate aplica ori o vopsea de exterior, ori o tencuiala decorativa.

Greseli frecvente si solutii recomandate

Una din cele mai frecvente erori in aplicarea termosistemului este umplerea rosturilor dintre placile de polistiren cu adeziv, acolo unde acestea nu pot avea contact perfect. Corect este sa se foloseasca in acest caz o spuma poliuretanica, Sika Boom-582 Foam Fix fiind o alegere excelenta. Folosita la lipirea placilor de termoizolatia, aceasta spuma are calitati deosebite, fiind extrem de rezistenta. O alta greseala frecventa este montarea diblurilor inainte ca adezivul sa se intareasca. Tot determinata de graba, o alta eroare este aplicarea amorsei si tencuielii inainte ca masa de spaclu sa se intareasca. Cert este ca un mester priceput va sti cum sa monteze un termosistem de calitate si va recomanda, de fiecare data, cele mai potrivite materiale.

Daca ati ajuns cu casa la nivelul termoizolatiei inseamna ca ati parcurs deja o serie pasi importanti, insa trebuie retinut ca atat la exterior cat si la interior, folosirea materialelor de calitate este esentiala. Spre exemplu, pe langa materialele de la AdePlast, pot fi utilizate, in complementaritate, toate solutiile SIKA destinate sectorului rezidential care includ solutii pentru partea de constructie care nu se "vede", dar si pentru toate operatiunile de finisaj interior si exterior.

Sika Romania este subsidiara a concernului elvetian Sika AG, fondat in 1910 Baar Elvetia, si prezenta pe piata din Romania de aproape 20 ani. In toti acesti ani, compania a cunscut mai multe etape de dezvoltare atat prin constructii proprii de fabrici (Brasov - fabrica de aditivi pentru betoane, Cluj - mortare speciale pentru constructii), cat si prin achizitii locale: 2019 - Arcon membrane, principalul producator de membrane bituminoase din Romania; 2020 - Adeplast SA, lider consacrat in productia unei game largite de mortare pentru constructii si izolatii termice (EPS), astfel incat am ajuns la un numar de 13 fabrici si linii de productie locate in 7 zone ale tarii si peste 670 de angajati.

Sika este lider global in productia de materiale chimice specializate, are o pozitie de top pe piata dezvoltarii si productiei de sisteme si produse de etansare, lipire, amortizare, consolidare si protectie utilizate in sectorul constructiilor si in industria auto. Grupul elvetian cu peste 25.000 de angajati in intreaga lume, este prezent cu filialele sale in peste 100 tari din si detine 300 de unitati de productie. In 2020 Sika a realizat la nivel global realizeaza o cifra de afaceri de peste 7,8 miliarde CHF.

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!