Confort si siguranta: cum sa transformi o casa in "acasa"

in Ghid Practic Casa

Casa ta ar trebui sa fie locul in care sa te poti relaxa si sa fii tu insuti. Uneori, acest lucru nu se intampla pentru ca nu te simti confortabil. Motivele sunt diverse: de la designul care nu se potriveste cu felul tau de a fi pana la senzatia de claustrofobie pe care o simti.

Spatiu confortabil acasa

Daca petreci si foarte mult timp acasa, disconfortul se accentueaza in timp si poti ajunge sa te simti strain in propria locuinta. Poti intoarce situatia in favoarea ta implementand cateva schimbari simple.

Creeaza-ti un "acasa" cu aer proaspat si lumina

Simti ca o casa este primitoare din primele momente, iar acest lucru se datoreaza in mare masura unui aer proaspat, curat, a unui miros placut si a unei lumini care te "invita" sa stai, sa o descoperi si sa te simti bine. De aceea, printre primele lucruri de care trebuie sa ai grija intr-o locuinta sunt aerul si lumina.

Numarul de poluanti din interior poate fi mult mai mare decat in aerul de afara, motiv pentru care calitatea aerului poate fi afectata semnificativ. Astfel, starea de spirit poate avea de suferit daca, in timpul petrecut acasa, nu poti respira aer curat, sanatos. Un sistem eficient de filtrare a aerului este necesar pentru a inlatura si a tine sub control astfel de probleme, bineinteles impreuna cu minimul efort depus pentru a mentine curatenia - aspiratul zilnic al zonelor intens circulate, spalatul vaselor si aruncatul gunoiului seara, inainte de culcare.

De asemenea, nivelul umiditatii influenteaza gradul de confort si calitatea aerului. Folosirea unui dezumidificator aer contribuie la mentinerea unei umiditati ideale, in jurul valorii de 40%-60% in perioadele ploioase sau in perioada iernii, iar un umidificator este util atunci cand aerul este foarte uscat.

Pe de alta parte, lumina contribuie la reglarea ritmului circadian, te ajuta sa dormi si iti da energie. Pe cat posibil, este bine sa inviti in casa ta cat mai multa lumina naturala, iar daca acest lucru nu este posibil, instaleaza un sistem de iluminat eficient, care sa fie util cand ai nevoie de lumina abundenta sau placut atunci cand ai nevoie de relaxare.

Creeaza un spatiu care sa te defineasca

Pune-ti amprenta personala in fiecare camera a casei. Fotografiile care iti amintesc de momentele frumoase din viata ta, tablourile, bibelourile ori sculpturile pe care le-ai luat drept suvenir din locurile pe care le-ai vizitat, precum si florile ori plantele verzi sunt doar cateva dintre elementele de decor pe care le poti folosi pentru a-ti face locuinta un spatiu confortabil, in care sa iti faca placere sa petreci timpul.

Fa in asa fel incat spatiul in care locuiesti sa te inspire si sa iti dea o stare de bine. In plus, plantele verzi au calitati de filtrare a aerului, ceea ce contribuie la cresterea productivitatii.

Amenajeaza-ti un spatiu de relaxare

Fiecare dintre noi are nevoie de momente de relaxare la finalul unei zile, iar casa poate fi spatiul perfect pentru a medita si a te revigora. Creeaza-ti acasa un spatiu in care sa te poti bucura, pret de cateva minute, de scurte momente de relaxare. Poti face acest lucru pe balcon, pe terasa, in sufragerie ori in baie. Un spa la tine in baie ori o cafenea pe balcon sunt benefice pentru a simti, cand te intorci acasa, ca pasesti intr-un loc primitor, adaptat nevoilor tale.

Totodata, este indicat sa separi munca de viata personala. Astfel, daca lucrezi remote, asigura-te ca ai un spatiu special amenajat pentru desfasurarea activitatilor profesionale, pe care sa il poti parasi dupa incheierea programului de munca. Fie ca e doar un birou amplasat intr-un colt al sufrageriei sau o camera intreaga, este bine sa te poti detasa si fizic de sarcinile de serviciu.

Pentru a te simti "acasa", este nevoie sa iti personalizezi locuinta si sa te asiguri ca designul ales iti confera siguranta si confort.

Sursa foto: Pixel-Shot/ Shutterstock

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!