Cum sa transformi terasa intr-un spatiu intim si confortabil

in Ghid Practic Casa

Terasa este o extensie naturala a casei. Poate fi locul unde iei masa cu prietenii sau unde te retragi cu o carte, insa va fi mereu spatiul in care vrei sa te simti bine, confortabil si relaxat. Iata cateva idei utile pentru a o transforma in locul tau preferat.

Amenajare terasa

Planifica cu atentie amenajarea

Proiecteaza-ti spatiul in aer liber in functie de nevoile tale. Ce stil doresti sa aiba zona de relaxare? Cum vrei sa arate coltul de luat masa cu prietenii? Cum faci sa ai intimitate intr-un spatiu deschis? Ce fel de mobilier iti doresti? Sunt intrebari importante pe care ar trebui sa le ai in vedere inainte de a amenaja terasa. Pentru a crea un loc armonios in exterior, stabileste un stil, o paleta de culori si un tip de material si grupeaza elementele pe zone, asa cum ai face-o pentru o camera din casa. Delimiteaza zona de relaxare de cea de luat masa si planifica atent piesele de mobilier necesare.

Muta interiorul la exterior

Iti poti transforma terasa intr-o extensie a camerei de zi. Alege un mobilier usor de intretinut, atemporal si durabil. Canapele generoase si fotolii, cu un cadru din aluminiu, crom, lemn natural sau rachita, toate sunt potrivite pentru un spatiu exterior. Nu uita sa adaugi cateva pernute decorative si pleduri pufoase si moi, care sa te imbie la relaxare. Pastreaza o paleta de culori armonioasa, nu mai mult de trei culori, altfel terasa va parea prea aglomerata. Totul depinde de gustul si preferintele tale.

Daca iti place sa faci un gratar cu prietenii, planifica o masa extensibila suficient de mare. Alege banci din lemn, scaune pliante care pot fi stranse usor, taburete care pot fi folosite ulterior ca masuta de cafea sau suport pentru ghivecele cu flori.

Un paravan de lemn sau un suport pentru flori imbracat, de exemplu, in iedera sau alte plante agatatoare, reprezinta o alegere potrivita daca doresti intimitate. O solutie excelenta este sa folosesti perdele vaporoase sau draperii de living, pentru a da terasei un aspect cald si romantic.

Renunta la clasicele covoare din plastic pentru exterior. Imbraca podeaua terasei cu un covor din fibre naturale, precum iuta, sisalul sau chiar lana. Va aduce un plus de caldura spatiului.

Lumini si accesorii decorative

Cand vine vorba despre iluminat, exista o singura regula: nu folosi lumini puternice. Alege-le pe cele ambientale, cu lumina calda care sa-ti ofere starea perfecta pentru a te relaxa dupa o cina, de exemplu. Ghirlandele cu becuri LED sau lampile solare sunt o solutie excelenta.

Adauga cateva felinare decorative, moderne sau vintage, iar terasa ta va deveni o oaza linistita si calduroasa.

Plantele verzi sunt accesorii esentiale pentru o terasa proaspata si relaxanta. Nu este nevoie sa ai abilitatile unui gradinar profesionist, este destul sa ai imaginatie si putina rabdare. Foloseste peretii existenti si creeaza o gradina suspendata cu suculente sau cactusi, plante deosebit de usor de ingrijit si intretinut. Iar in zona de luat masa, poti amplasa jardiniere inalte cu plante aromatice, precum busuioc, rozmarin, cimbru, levantica, salvie. Umple orice colt al terasei cu plante in ghivece decorative de diferite marimi, din teracota, ciment sau ceramica.

Bine amenajata, terasa ta poate deveni o zona de interactiune sociala si relaxare ce va contribui la starea ta de bine. Cu ajutorul acestor idei si cu putina imaginatie, poti transforma acest spatiu intr-o oaza de confort, de care te poti bucura tot anul.

Sursa foto: Shutterstock

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!