Nunta in aer liber: 6 traditii din Oradea

in Ghid Practic Casa

Tot mai multe cupluri isi doresc sa aiba parte de o nunta in aer liber, cu mese impodobite cu flori, leagane, ghirlande colorate si felinare, care sa creeze o atmosfera de basm. Insa, pe langa decor, o nunta in aer liber presupune o adevarata organizare, de la alegerea locatiei, pana la stabilirea meniului si a numarului de invitati, dar si alegerea unui echipament potrivit pentru sonorizare. Toate aspecte care tin de organizare se pot rezolva usor, mai ales daca tinerii miri aleg sa colaboreze cu un organizator de nunti. Dar, la o nunta in Oradea, mai sunt si alte detalii importante, cum ar fi traditiile si obiceiurilor locale, care s-au transmis de la o generatie la alta si pe care ti le prezentam in continuare:

Nunta in aer liber Oradea

Sursa foto

Invitatiile de nunta

Conform traditiilor oradene, invitatiile de nunta se fac inainte cu trei saptamani de marele eveniment. Iar sarcina le revine chematorilor: doi prieteni ai mirelui sunt alesi sa mearga prin sat, purtand tovuri (bete lungi), impodobite cu batiste colorate si busuioc. Acestia se opresc pe la casele celor apropiati si le dau de veste ca urmeaza o nunta in sat. Insa, tinerii poarta cu ei si invitatiile de nunta, pe care le ofera celor din familie si prietenilor, urmand indicatiile date de miri. Iar cei care urmeaza sa se casatoreasca, pot sa gaseasca invitatii de nunta pentru Oradea la Indigo, pot alege dintr-o gama variata de modele impresionante.

Alaiul miresei

In ziua nuntii, la casa mirelui se formeaza alaiul, care este condus de lazlaus, purtatorul steagului. Acesta se indreapta spre casa miresei, unde graitorul o cere inca o data de la parinti. Dar, lucrurile nu sunt atat de simple. Dupa ce mireasa apare, rudele tinerei inchid portile si il provoaca pe mire la o intrecere cu proverbe. Asa ca tanarul indragostit trebuie sa faca fata zicatorilor alambicate ale batranilor, pentru a reusi sa-si recastige mireasa.

Hora miresei

Si in Oradea se respecta traditia cu hora miresei, numita si Nuneasca. Aceasta hora are loc in fata casei miresei, imediat dupa venirea primilor invitati. Nasii sunt cei care dau startul, luandu-i pe cei doi miri intre ei. Cu muzica populara pe fundal, toata lumea se prinde in hora si toti se lasa prinsi de ritmurile vesele. Se spune ca prin aceasta hora, mireasa isi ia ramas bun de la parinti, sperand ca socrii o vor primi cu bratele deschise. Dupa ce hora ia sfarsit, nasa rupe turta miresei deasupra capului acesteia si o imparte cu restul nuntasilor.

Aruncarea graului

Dupa cununia religioasa, nuntasii se indreapta spre restaurant, sau spre gradina unde este organizata receptia, in cazul in care nunta are loc in aer liber. Acolo se afla asezata pe o masa o farfurie de grau, simbol al norocului, pe care graitorul il arunca spre nuntasi, dupa care ii stropeste cu apa sfintita. Intre timp mirele ii pune miresei pe cap o basma neagra cu flori, iar apoi incepe dansul. Rudele mirelui trebuie sa danseze primele cu mireasa, pentru a o integra in noua familie. Apoi, toti nuntasii se prind in hore, se ospateaza si ii celebreaza pe cei doi indragostiti.

Paharul mirilor

La nuntile din Oradea este popular obiceiul potrivit caruia mirii beau din acelasi pahar. Acest gest simbolizeaza legatura lor puternica, de nedestramat. Asa ca pe masa mirilor ar trebui sa se afle un pahar elegant, decorat cu flori, din care cei doi indragostiti sa bea vin, in timpul petrecerii.

Vizita la nasi

La doua saptamani dupa nunta, tinerii casatoriti merg in vizita la casa nasilor cu un colac mare si isi cer iertare reciproc. Traditia oradeana spune ca ambele cupluri fac schimb de colaci, iar nasii spala mainile finilor si le sterg cu un prosop. Dupa aceea, nasii organizeaza o masa in familie, cu multa muzica si voie buna. In Oradea se considera ca nunta este o sarbatoare si un rit de initiere intr-o noua etapa a vietii, impletind doua destine intr-unul singur.

Acestea sunt doar o parte dintre obiceiurile de nunta din Oradea, pe care tinerele cupluri inca le respecta, mai ales in zonele rurale. Horele, colacii si muzica populara sunt elementele nelipsite de la orice nunta oradeana, fie ca aceasta este organizata in aer liber sau la restaurant.

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!