Tot ce nu stiai despre instalarea unui ascensor in casa

in Ghid Practic Casa

La prima vedere, instalarea unui lift in propria locuinta pare a fi o idee extravaganta, insa, daca vei analiza in profunzime, vei vedea ca lucrurile nu stau chiar asa.

E adevarat ca poate fi vazuta ca o investitie inutila, dar, te-ai gandit ca iti scapa din vedere anumite aspecte esentiale? Iata, deci, de ce n-ar fi rau daca ai monta un lift pentru casa.

Casa

Sursa foto: https://pixabay.com/

Transportul obiectelor voluminoase

Locuintele spatioase cu mai multe etaje ofera locatarilor un grad sporit de confort, dar, ce te faci cand vrei sa redecorezi camerele de la etaj? Doar simplul gand ca va trebui sa urci mobila pe scari si sa zgarii tencuiala te poate face sa iti schimbi planurile. Cu un lift instalat in casa, intreaga operatiune va fi floare la ureche, toate lucrurile de care ai nevoie fiind urcate la etaj, in cateva minute. La fel si in situatiile in care te intorci epuizat din vacanta si trebuie sa urci la etaj bagajele grele pe care le-ai avut cu tine.

Solutia ideala pentru persoanele varstnice

Daca locuiesti impreuna cu parintii, socrii sau o alta ruda in varsta, scarile interioare ar putea constitui un obstacol greu de trecut pentru acestia. Pentru a nu-i face sa se simta neputinciosi, poti instala un astfel de ascensor in locuinta, ca sa le faciliteze accesul le etajele superioare. Necesitatea unui lift pentru casa este si mai evidenta in cazul persoanelor cu dizabilitati, care se deplaseaza in carucior. O astfel de solutie este mult mai eficienta si mai comoda decat instalarea unei rampe sau a unui alt mijloc de acces.

Ascensor clasic sau ascensor hidraulic?

Aceasta este una dintre dilemele celor care decid sa isi instaleze un ascensor in locuinta. Sfatul nostru este sa alegi cea de-a doua varianta. Iata de ce:

  • Ascensorul clasic - montarea unui astfel de dispozitiv necesita timp mai indelungat, iar, in aceasta perioada, s-ar putea sa fie nevoie de modificari semnificative ale locuintei. Lucrarile de montare sunt greoaie si complicate, nemaipunand la socoteala faptul ca, la final, ai putea fii nevoit sa iti renovezi casa. Toata aceasta bataie de cap si cheltuielile aferente sunt principalele argumente pentru care nu te sfatuim sa alegi un astfel de ascensor. Ideea ar putea fi potrivita doar in cazul in care, inca, nu ti-ai construit casa si vrei sa incluzi ascensorul in proiect.
  • Ascensorul hidraulic - un lift din aceasta categorie nu ocupa mult spatiu si poate fi instalat fara a aduce modificari majore locuintei. Daca, pentru un ascensor clasic, ar putea fi nevoie de cateva luni pentru instalare, un lift hidraulic se monteaza in cateva zile. In plus, liftul hidraulic este foarte silentios si are o eficienta energetica ridicata. Printre avantaje se mai numara si costurile reduse de intretinere.

Mentenanta si revizii

Un lift pentru casa are nevoie de asigurarea mentenantei periodice, pentru verificarea componentelor si inlocuirea pieselor care si-au depasit perioada de exploatare. Ai la dispozitie si varianta mentenantei si diagnozei la distanta, care se realizeaza prin intermediul unei platforme digitale. Liftul este conectat la aceasta platforma, si, in cazul in care apar probleme de functionare, un specialist poate stabili despre ce e vorba fara fi nevoie sa vina la tine acasa.

Ofera un plus de valoare locuintei

Oaspetii tai vor fi impresionati cand iti vor trece pragul, pentru ca locuintele cu ascensor, inca, nu sunt un lucru foarte obisnuit la noi in tara. In cazul in care te hotarasti sa vinzi sau si inchiriezi casa, vei putea cere un pret mai mare, motivat de prezenta ascensorului. Ideal ar fi sa te decizi in privinta liftului pentru casa inca din faza de proiect, astfel incat acesta sa se incadreze cat mai bine in ansamblul locuintei.

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Birou si biblioteca

MASA BIROU PC NANO ALB-NUC

Pret: 297,50 LEI 160,00 LEI

De la EMAG

Casa si gradina - oferte

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!