Cum sa iti amenajezi gradina de vis

in Ghid Practic Gradina

Este o fericire sa ai gradina in jurul casei, dar nu trebuie uitat ca bucuria vine la pachet cu faptul ca aceasta trebuie corect amenajata si ingrijita. Ia in calcul cateva idei care pot sa devina tot atatea solutii pentru gradina de vis.

Alei pavate gradina

Compartimenteaza gradina

Zona exterioara casei va fi mai simplu de amenajat si de intretinut daca este compartimentata. Foloseste pentru asta plante, arbusti, pomi, flori si gazon, pe care sa le grupezi astfel incat sa ai o gradina organizata. Delimitarea o poti face cu pavaje rezistente pentru alei. Acestea nu doar ca dau un aspect ingrijit si elegant gradinii, dar sunt si foarte rezistente, isi pastreaza aspectul neschimbat an dupa an, le poate monta oricine, pentru ca este o operatiune care se face foarte usor, si au un pret avantajos. Este o abordare utila indiferent cat de mare sau de mica este gradina.

Pavajele pentru alei permit accesul in orice colt din gradina, in orice anotimp si sunt o modalitate simpla si foarte eficienta prin care tii gradina in ordine fara prea multa bataie de cap.

Fa un plan pentru cum vrei sa arate aleile, apoi pune pavajul. Vei separa parcelele foarte simplu. Planteaza pomii la margine, lasa zona centrala cu gazon si pe spatiile laterale pune flori care formeaza tufe.

Foloseste plante anuale

Plantele anuale puse in ghivece sunt mai usor de intretinut decat cele perene plantate direct in solul din gradina. In consecinta, nu ezita sa folosesti ghivece pentru decorarea gradinii. Alege in principal plante anuale din categoria celor care infloresc in valuri, mai multe saptamani la rand. Cele mai bune alegeri sunt: petuniile, pe care le poti pune in locurile insorite si care produc flori din mai pana in septembrie; salvia de gradina - inclusiv cu varianta ei perena, care face flori delicate si foarte parfumate si formeaza tufe; gura-leului, care face spectacol prin culorile variate ale florilor: zinnia si calceolaria, care stau foarte bine in jardiniere lungi si care vor da gradinii eleganta si stil prin inflorirea lor abundenta.

Este important sa alegi plante putin pretentioase, care se adapteaza la orice mediu si nu au probleme cu daunatorii.

Verde parfumat

Verdele este considerat de multi cea mai frumoasa culoare din lume. Este cea care relaxeaza ochiul uman si da un sentiment de bine. Pentru a te bucura de beneficiile ei, planteaza pomi cu frunze late, care fac umbra si mentin o temperatura de confort. Foloseste gard viu, care poate da un aspect opulent gradinii cu minimum de efort.

Daca ai spatiu si poti cultiva legume, dar nu esti un gradinar foarte priceput, alege-le doar pe cele care sunt foarte simplu de ingrijit. Planteaza varza si salata, spanac si telina. Nu doar ca vei avea o productie buna, fara prea mari complicatii, dar toate acestea iti vor decora gradina pentru ca sunt frumoase, nu doar gustoase si sanatoase.

O alta idee care poate da un farmec special gradinii tale este sa cultivi plante aromatice. Marele lor avantaj este ca vor creste foarte usor, iar singurele lor necesitati sunt apa si soare. Toate plantele aromatice - cum ar fi leusteanul, menta, busuiocul, cimbrul, rozmarinul sau tarhonul - au capacitatea de a tine la distanta mustele, tantarii si alte insecte neprietenoase.

Sufrageria din gradina

Probabil cel mai mare avantaj al celor care au gradina este ca au posibilitatea, timp de 6-8 luni pe an, sa-si prelungeasca interiorul in exteriorul casei. Ce poate fi mai placut decat o cina in familie, un spatiu adaptat pentru lucru sau lectura in aer liber? Mobilierul de exterior poate fi combinat astfel incat sa satisfaca orice nevoie.

Este util sa folosesti un cort de gradina sau o umbrela, in cazul in care nu este suficient spatiu, pentru a umbri locul si a-l proteja de ploile de vara.

Ca sa fie un loc cu adevarat practic, amenajeaza sufrageria din gradina pe o suprafata pavata. Poti sa utilizezi dalele pentru alei, asezate la mica distanta unele de altele, pentru a lasa sa creasca iarba intre ele. In felul acesta nu vei avea probleme legate de apa de ploaie care se va scurge in sol, iar locul va fi functional indiferent de vreme.

Putina stralucire

Sursele de lumina pentru exterior sunt obligatorii si vor completa fericit gradina. O solutie eco si foarte practica o reprezinta lampile solare. Pot fi plasate pe lateralele aleilor, printre flori si in locul de relaxare. Vei avea suficienta lumina pentru activitati placute in aer liber, dupa ce se intuneca.

Alege mereu solutii care se integreaza cu stilul gradinii. Nu omite nici sistemele care pot fi agatate si nici lampile alimente prin cablu, cu senzori de miscare, care vor da stralucire casei, dar vor aduce si un plus de siguranta.

Amenajata corect, luand in calcul spatiul disponibil si timpul pe care il poti aloca pentru a o intretine, gradina din jurul casei o sa devina o oaza de liniste si relaxare, un loc unde iti vei putea incarca bateriile si unde toti cei din casa se vor simti bine.

Sursa foto: Shutterstock.com

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!