Dupa mai bine de un an de restrictii, de limitarea contactelor sociale, medierea comunicarii prin dispozitive electronice, telemunca si zboruri suspendate, e timpul sa-ti iei revansa. Si ce alegere mai inspirata ar putea egala beneficiile unei binemeritate vacante?
Pe langa medicamente, medicii ar trebui sa prescrie si vacante. Cel putin asa precizeaza psihologii atunci cand vine vorba de multiplele efecte pozitive ale concediului asupra starii fizice si emotionale. Un studiu realizat de cercetatorii americani, citat de Asociatia Romana de Psihiatrie si Psihoterapie, arata ca o vacanta poate imbunatati in mod radical starea de sanatate. In concluzie, cercetatorii sustin ca cel putin o vacanta pe an poate reduce cu o treime riscul de infarct, dar si pe cel de a dezvolta un atac vascular cerebral sau o depresie. Acestea fiind mentionate, e timpul sa te apuci de planificat "evadarea" din tumultul orasului intr-o destinatie frumoasa din tara sau peste hotare. Chiar daca ai putea fi tentat de Italia, Grecia, Egipt sau Maldive, poate nu ar fi rau sa te gandesti ca ai putea sprijini turismul national, unul extrem de afectat de perioada pandemica. In plus, gandeste-te ca Romania reprezinta o atractie turistica preferata de catre straini, asadar ce-ar fi sa iti propui sa descoperi locuri noi acasa?
Iata ce poti avea in vedere inainte de a te detasa de tot intr-un loc in care sa te relaxezi, sa uiti de griji si sa faci toate acele activitati pe care ti-ai dorit sa le faci de foarte mult timp.
Dupa ce sondezi toate ofertele, intri pe agregatoare de reduceri, poti sa iti rezervi biletele de tren sau de avion sau iti faci o revizie atenta la masina. De asemenea, nu lasa pe ultimul metru rezervarea unei camere de hotel sau a unei pensiuni.
Dupa aceasta etapa, te poti apuca de impachetat. Nu trebuie sa asezi lucrurile deja in troller pentru ca e posibil sa capete un miros specific "de inchis" daca pleci, de exemplu, intr-o saptamana, dar poti pune intr-o valiza acele lucruri indispensabile unei vacante reusite. Daca ai copii, poti sa incepi sa le pregatesti si valiza lor, neaparat nominala, pentru a evita conflictele, tipetele si nemultumirile.
Asadar, dupa ce imparti pe categoriile de obiecte esentiale ceea ce trebuie sa incluzi in bagaj, excluzi capitolul "haine". Ca sa te asiguri ca lista ta cuprinde tot ceea ce ai nevoie, imagineaza-ti cum se va desfasura o zi oarecare de rasfat. Pe langa obiectele de toalete, pe care le mai poti completa inainte de plecare, nu uita de medicamente, crema de protectie solara si, indiferent daca alegi marea sau muntele, accesorii pentru piscina si inot. Chiar si in cele mai pitoresti locuri din Romania, la pensiuni, de exemplu, oferta de servicii include si accesul la piscina. Mai ales daca esti si parinte, ar fi total neinspirat sa uiti sa iei la tine colaci gonflabili, ochelari de inot, saltea gonflabila si, desigur, o pompa de aer. Actele, banii si documentele vor fi adaugate la final, iar o parte dintre gadgeturi pot fi asezate in troller.
Exista o mare probabilitate sa ai nevoie de un aparat foto cu baterii incarcate, un dispozitiv eReader pentru carti electronice, un adaptor de priza universal si un kindle. La mare, nu uita de prosoapele de plaja, rogojini si costume de baie, iar daca e vorba de munte, de echipament necesar drumetiilor, bete de trekking, pelerine de ploaie.
Dupa ce ai bifat toate aceste liniute de pe "to do list", poti sa rasufli usurat, caci ai totul sub control, ceea ce iti va da o stare de confort emotional si mult entuziasm inaintea plecarii.
Sursa foto: unplash.com
Articole recomandate
Produse de la parteneri