de Marcel Buciuman in Casa de vacanta
Atunci cand simtim ca agitatia vietii cotidiene ne sufoca, cateva zile de deconectare de la tehnologie si de conectare cu natura ne pot ajuta sa mergem mai departe.
Iar pentru aceasta nu este nevoie sa cheltuim o mica avere si nici sa zburam mii de kilometri, pentru ca este foarte probabil ca, la nici o ora de condus, sa putem gasi un loc linistit in jurul oricarui mare oras din Romania.
De altfel, tot mai multi oraseni au inceput, in ultimii ani, sa-si cumpere o casa intr-o zona rurala pentru a petrece aici sfarsitul de saptamana sau chiar vacantele.
Daca insa sunteti un spirit mai liber si va amintiti cu placere de excursiile cu cortul, atunci cabana prezentata in continuare este tot ce va trebuie!
Proiectata si construita de arhitectul Jeffery Broadhurst ca loc de refugiu pentru propria familie, cabana ofera o perspectiva deosebita asupra zonei deluroase din jur.
Fara conectare la reteaua de electricitate si apa, constructia, realizata din lemn de provenienta locala precum si din multe elemente reciclate, este amplasata pe 4 piloni din lemn de pin, astfel ca impactul asupra mediului sa fie minim.
Lampile cu ulei ofera lumina, o mica soba cu lemne, pe care se poate si gati, incalzeste aerul dar si apa pentru lavoarul din interior si pentru dusul exterior ce folosesc apa de ploaie filtrata si colectata intr-un rezervor.
Suprafata totala a cabanei este de putin peste 18 metri patrati, incluzand o debara, o mica bucatarie dar si terasa care devine una cu interiorul atunci cand usa de garaj este ridicata. De altfel, chiar si atunci cand ploua si este inchisa, locatarii pot admira prin usa transparenta peisajele fermecatoare din jur.
Aceasta terasa in consola, protejata de soare de o mica marchiza, este locul preferat pentru relaxare sau meditatie, suspendati intre cer si pamant.
Decizia de amplasare a cabanei pe piloni a fost luata din mai multe considerente, inclusiv protejarea mai buna a acesteia de rozatoare prin intermediul unor bariere montate in partea superioara a pilonilor.
Cu o izolare adecvata, o astfel de casuta ar putea fi folosita si in sezonul rece, iar dimensiunile pot fi calibrate pentru a gazdui mai multe persoane dar si pentru a permite amplasarea unei mici bai cu WC si cabina de dus la interior.
Conectarea la un izvor sau la alta sursa de apa permanenta, in cazul in care este disponibila in apropiere, ar putea rezolva dependenta de apa de ploaie, in timp ce cateva panouri fotovoltaice sau o mica eoliana ar putea asigura un minim de energie electrica.
Proiect cbana mica din lemn
In urma interesului si aprecierilor primite pentru aceasta casuta, biroul de arhitectura al proprietarului, Broadhurst Architects, a mai dezvoltat un model, ceva mai mare, cu structura metalica si asezat pe piloni de beton, conceput pentru a fi folosit tot pentru case de vacanta dar si pentru birou, atelier de lucru sau casa de oaspeti.
Pentru o incadrare cat mai buna intr-un decor natural, casuta are forma si aspectul unui clasic hambar pentru depozitarea porumbului.
Pentru a castiga spatiu, interiorul este etajat, zona de dormit fiind amplasata pe o platforma. Iata cateva imagini si cu aceasta casuta.
Arhitect: Broadhurst Architects
Foto: Anice Hoachlander
Sursa: CaseSiGradini.ro
Articole recomandate
Produse de la parteneri