Rolul culorilor in amenajarea locuintei tale

in Decoratiuni

Spatiile interioare au un mare impact asupra noastra si tocmai de aceea este important ca acestea sa fie cat mai calde si primitoare, iar o importanta majora in crearea unei atmosfere optime o au culorile si nuantele pe care le alegem pentru decorarea camerelor sau a birourilor.

Surse lumina artificiala

Potrivit cercetatorilor, arhitectilor si designerilor interiori, culorile nu fac doar camera mai frumoasa, ci ne pot influenta deciziile si au capacitatea de a ne afecta starea de spirit. Fiecare culoare invoca o emotie, acesta fiind si motivul pentru care designerii interiori, dar si creatorii de logo-uri sunt foarte atenti la paletele folosite.

Cand alegi o culoare, trebuie sa ai in vedere mai multe aspecte, printre care dimensiunea camerei, activitatea desfasurata si starea de spirit pe care vrei sa o creezi. Prin urmare, am realizat un mic ghid care sa te inspire si sa te ajute sa iei deciziile potrivite.

Albastru, o culoare calma

Aceasta culoare scade ritmul cardiac, respiratia si apetitul. De asemenea, insufla un sentiment de liniste si calm. Fie ca vei alege sa comanzi mobilier online de culoare albastra, fie ca vei opta pentru vopsirea peretilor in aceasta culoare, poti miza pe aceasta nuanta pentru decorarea dormitorului, biroului sau camerelor extrem de insorite. Totodata, incearca sa pastrezi un echilibru pentru ca prea mult albastru poate crea o atmosfera mohorata.

Camera albastra

Rosu, o culoare a actiunii

Rosul are capacitatea de a te stimula fizic, dar, in acelasi timp, creste pofta de mancare, ritmul cardiac si respiratia. In plus, simbolizeaza pericolul, dar si pasiunea, asadar, il poti folosi in amenajarea dormitorului. De asemenea, o nuanta mai calda de rosu este potrivita pentru bucatarie, mai ales daca alegi sa o folosesti pentru perdele sau alte textile din incapere. In plus, culoarea rosie stimuleaza conversatia si o poti utiliza pentru a atrage atentia asupra unui element de decor.

Verdele, un pas catre natura

Verdele te trimite cu gandul la padure, mai exact la natura si acesta este si sentimentul pe care ti-l ofera daca il aduci in decorul interior. De asemenea, inspira siguranta, prospetime si stabilitate. Il poti folosi cu succes pentru amenajarea camerei de zi si a dormitorului, iar pentru o amenajare cu stil completeaza decorul cu neutrul alb. Mai mult, cercetatorii au descoperit ca verdele poate imbunatati concentrarea si este o nuanta extrem de linistitoare pentru ochi.

Camera verde

Galben, doza de energie pozitiva

Galbenul este o culoare calda, asadar, are abilitatea de a transmite bucurie, energie si stimuleaza creativitatea. Trebuie folosit cu prudenta, astfel incat sa nu fie coplesitor si este esential sa alegi o nuanta subtila, nu una provocatoare. Este excelent pentru birouri sau camere de zi.

Portocaliu, o iubesti sau nu

Fie o iubesti, fie o urasti, nu exista cale de mijloc. Aceasta culoare reprezinta bucurie, entuziasm, fascinatie, fericire, succes si creativitate. Mai mult, are capacitatea de stimulare si incurajare, fiind perfecta pentru camerele de studiu ale copiilor. Potrivit cercetatorilor, creste apetitul si activeaza metabolismul, putand fi astfel folosita si in amenajarea salilor de sport, a birourilor si restaurantelor.

Camera portocalie

Negru, o culoare a elegantei

Negrul este asociat cu eleganta, indrazneala si este utilizat pentru a da profunzime incaperilor. Este recomandat ca aceasta culoare sa fie folosita cu moderatie pentru ca prea mult negru poate deveni deprimant si coplesitor.

Camera neagra

Albul, griul si maroul sunt culori neutre pe care le avem in toate camerele si pot fi utilizate pentru decorarea tuturor incaperilor. De asemenea, o alta culoare versatila si calda pe care o poti folosi in diferite combinatii este rozul, aceasta fiind o alegere perfecta pentru dormitor sau sufragerie.

Sursa foto: Shutterstock.com

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Bucatarie

SET BUCATARIE MASA MBS-2 CU 4 SCAUNE

Pret: 952,00 LEI 576,00 LEI

De la EMAG

Casa si gradina - oferte

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!