in Decoratiuni
Sursele de lumina artificiala nu sunt doar utile, ci si necesare, si trebuie considerate elemente esentiale ale decorului interior, de care depinde ambientul general din casa. Exista cateva reguli simple care fac din lumina un partener de baza al amenajarii interioare.
Una dintre erorile de amenajare este aceea de a folosi o singura sursa de lumina intr-o camera. De regula, aceasta este cea din plafon, dar ideal este sa existe cel putin trei corpuri de iluminat. Acestea trebuie asezate la inaltimi diferite. In afara de sursa clasica din tavan, este bine sa mai existe alte doua, dintre care una la nivel mediu, iar alta pozitionata cat mai aproape de podea sau chiar pe jos. In felul acesta, se va obtine un ambient scenografic, etajat, iar lumina va putea fi adaptata eficient pentru mai multe activitati. Este important ca locul sau locurile de interes dintr-o incapere sa fie luminate astfel incat zona respectiva sa fie evidentiata.
Conteaza la fel de mult si daca lumina este una calda sau rece. Exista posibilitatea de a varia intensitatea luminii, dar si culoarea acesteia cu un bec bluetooth controlat prin aplicatii digitale sau prin comenzi vocale. Este modalitatea cea mai simpla si cea mai rapida prin care tot sistemul de lumina artificiala din casa devine unul inteligent. In plus, in acest mod se asigura un iluminat foarte bun, fie ca este unul general sau local, direct sau indirect.
Este o abordare usoara, aceea de a utiliza surse de lumina in locuri atipice, in care de regula acestea nu sunt folosite. Benzile cu leduri si becurile alimentate de acumulatori ofera oportunitati inedite, placute si extrem de eficiente. Astfel:
Ia in calcul toate aceste efecte pe care lumina le aduce unui decor interior. In esenta, sunt tot atatea motive pentru care lumina trebuie folosita in fiecare camera, si nu numai. In plus, lumina este un element de accent, iar efectele pe care le are cea artificiala asupra spatiului sunt diferite de cele pe care le genereaza lumina naturala. Astfel:
O serie de studii au probat faptul ca lumina interioara poate influenta starea de spirit si psihicul uman. Astfel, lumina puternica, rece poate sa fie tonica si energizanta, dar in acelasi timp sa induca o stare de stres si agitatie. Lumina calda, mai putin intensa si cea colorata relaxeaza, calmeaza starile de stres si este asociata mereu cu momente intime, fiind ideala in dormitor. Nu in ultimul rand, lumina calda si intensa ajuta la concentrare si la focalizarea atentiei, si este recomandata pentru lampile de birou.
Becurile moderne, inteligente sunt capabile sa varieze intensitatea luminii, de la cald la rece, dar pot sa pigmenteze lumina emisa cu diferite culori, cu diferite niveluri de concentratie. Simpla variatie a intensitatii si culorii luminii emise poate schimba complet modul in care este perceput decorul si poate influenta pozitiv psihicul. In plus, au un consum mic de energie si o durata lunga de viata, ceea ce le face sustenabile si eficiente.
Sursa foto: Shutterstock.com