7 unelte de gradinarit, esentiale in orice gospodarie

in Ghid Practic Casa

Gradinaritul este o ocupatie cu o larga raspandire, fie ca vorbim de fermieri care isi castiga existenta din asta, fie de oameni care o fac din pasiune sau pur si simplu pentru ca trebuie sa aiba grija gospodarie.

taiere iarba

Sursa foto: https://pixabay.com/ro/

Indiferent de gradul de implicare al celor care se ocupa cu gradinaritul, aceasta activitate presupune o dotare minima cu unelte specifice, pe care le vom trece in revista in cele ce urmeaza.

Cazmaua si lopata

Cei mai putin initiati fac des confuzia intre cele doua unelte, insa diferenta este evidenta, atat in ceea ce priveste aspectul, cat si activitatile carora le sunt destinate.

Cazmaua are varful ascutit, fiind folosita pentru sapaturile adanci cum ar fi santurile, gropile pentru plantarea pomilor, sau desfundarea terenurilor care ureaza a fi cultivate. De cealalta parte lopata are varful rotunjit, fiind folosita in special pentru imprastierea gunoiului de grajd, indepartarea zapezii sau incarcarea si descarcarea de materiale.

Grebla

Usor de recunoscut datorita capului asemanator unui pieptan cu dintii mai rari, are multiple utilitati, motiv pentru care este o unealta indispensabila oricarui gradinar. Cu ajutorul sau se strang resturile si gunoaiele cand se face curatenia de primavara, insa este necesara si pentru faramitarea bulgarilor de pamant si nivelarea brazdelor proaspat sapate.

Sapa

Exista sape de marimi diverse, diferenta fiind data de dimensiunea si latimea lamei. Sunt necesare pentru spargerea crustelor de pamant formate in urma udarii sau ca urmare a tasarii terenului, totodata fiind unealta esentiala pentru prasit.

Sapele de dimensiuni mai mici se numesc sapaligi, cele mai practice fiind cele care sunt prevazute si cu un cultivator, pe cealalta partea lamei.

Motocoasa

Daca pana acum am vorbit de unelte manuale, actionate prin forta fizica, in acest caz este vorba de un dispozitiv motorizat, mult mai usor de folosit. Motocoasa se foloseste pentru a cosi iarba din curte, dar si pentru a scapa de buruieni si vegetatia nedorita care a napadit gradina. De asemenea, motocoasele multifunctionale permit atasarea mai multor dispozitive cu ajutorul carora pot fi taiate si tufisuri, gard viu, arbusti, pana si crengi de copac.

Masina de tuns iarba

In timp ce motocoasa este folosita pentru a scapa de vegetatia nedorita, masina de tuns iarba este destinata intretinerii gazonului sau peluzei. O masina de tuns manuala poate face fata cu brio unor suprafete mici de teren, insa pentru suprafetele mai intinse sunt recomandate cele electrice.

Roaba

Este principalul mijloc de transport folosit in gradina, necesar pentru o serie de operatiuni esentiale. Cu ajutorul roabei poti transporta gunoiul adunat din gradina catre locul special de depozitare, poti aduce rasadurile la locul unde urmeaza sa fie plantate sau poti transporta diferite alte materiale si unelte.

Stropitoarea

Plantele din gradina au nevoie de apa pentru a se dezvolta, iar daca nu ploua suficient, gradinarul trebuie sa se preocupe si de acest aspect. Stropitoarea este unealta cu care plantele pot fi udate fara un efort prea mare, aceasta activitate fiind chiar o adevarata placere in zilele calduroase de vara.

In afara de unelte, un gradinar are nevoie si de un echipament adecvat, care sa fie practic si sa ii ofere un grad de protectie. Pentru ca mare parte din activitatile specifice se efectueaza manual, manusile de gradinarit sunt cea mai importanta piesa din acest echipament. Purtarea lor este necesara pentru a preveni zgarieturile, intepaturile sau taieturile ce pot aparea la nivelul mainilor in timpul activitatilor de gradinarit.

O salopeta din material gros, cu multe buzunare, este o alta piesa de echipament care asigura protectie, fiind si foarte practica datorita buzunarelor care permit gradinarului sa pastreze la indemana diferite lucruri urile.

Cizmele de cauciuc protejeaza de umezeala si noroi in perioadele ploioase, iar o palarie de soare este utila in zilele de vara.

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!