Un polizor de banc este o masina-unealta pe care nu o vei folosi in fiecare zi, dar, daca stii cum sa o configurezi, poate fi utila pentru foarte multe lucrari, de la ascutirea instrumentelor pana la slefuirea si rotunjirea capetelor suruburilor! Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa profiti la maximum de facilitatile oferite de aceste instrumente de lucru.
Sursa foto: https://unsplash.com/
Cele mai multe dalti sau unelte de taiat sunt fabricate din otel calit. Atunci cand le ascuti folosind polizoare de banc, acestea se supraincalzesc, capata o culoarea neagra-albastruie si apare riscul de deteriorare a marginilor. O tehnica buna pentru a evita aceasta neplacere este sa se raceasca periodic unealta intr-un vas cu apa. Cea mai buna tehnica ar fi sa se treca o data lama peste polizor pentru cel mult cateva secunde, apoi sa fie pusa in apa pana se raceste.
Daca vrei sa folosesti polizorul de banc pentru a slefui obiecte mici precum suruburile, foloseste un cleste de blocare pentru a le tine in siguranta. Astfel degetele vor fi la o distanta sigura fata de suprafata de polizare si, totodata, protejate de arsurile care pot fi provocate de aschiile de metal fierbinte. De asemenea, ofera un control mai bun asupra procesului de slefuire.
O modalitate buna de a tine sculele in siguranta in timp ce le slefuiesti sau le ascuti si, totodata, de a elimina riscul crearii de unghiuri de tesire incorecte, iti poti confectiona un sistem de ghidare. Acesta este o piesa din lemn dreptunghiulara de 5 x 10 cm cu marginea superioara unghiulara si o gaura in partea de jos pentru clema de fixare de bancul de lucru.
Daca nu are viteza variabila, polizorul de banc functioneaza la cca 3.450 rpm. Daca se lucreaza cu atentie si se foloseste un sistem de protectie care imbraca roata de polizare, poate fi sigur. insa, pentru a ascuti uneltele, un polizor cu viteza maxima de 1.750 rpm ar putea fi o alegere mai buna. Viteza mai mica reduce riscul de supraincalzire a marginilor polizate. De asemenea, aceste modele sunt dotate cu roti albe polisabile care asigura o ascutire mai eficienta decat cele gri prezente la modelele de mare viteza.
Cand ascuti o dalta sau un alt instrument, iti poti da seama de evolutia procesului urmarind scanteile. Cand marginea este neteda, scanteile sunt deviate in jos, iar pe masura ce marginile sunt ascutite, scanteile vor fi aruncate in cascada in sus. Acesta este un semn ca marginea a fost subtiata suficient si nu trebuie continuat pentru a evita supraincalzirea sau deteriorarea ei.
Daltile si alte instrumente de taiat functioneaza cel mai bine daca marginile sunt slefuite in unghi corect. Online se poate gasi unghiul optim de slefuire pentru orice instrument pe care il ascuti. Cele mai multe dalti trebuie sa fie polizate la un unghi de cca 25 de grade si un unghi secundar tesit pe varful lamei de 30 de grade. Cu ajutorul unui manometru vei putea seta suportul de sustinere la unghiul dorit si poti crea un indicator de unghi pe o bucata de carton folosind un raportor.
In cele mai multe cazuri, atelierele de acasa nu dispun de spatiu suficient pe bancul de lucru pentru a rezerva o sectiune numai pentru polizor. O solutie utila ar fi ca polizorul de banc sa fie fixat pe o scandura sau un suport mic si, in functie de necesitati, aceasta sa fie montata sau demontata de pe masa de lucru. Astfel, cu o baza mobila care se poate fixa cu cateva suruburi pe masa de lucru, se va folosi mai eficient spatiul disponibil.
Polizeaza lama de taiat a masinii de tuns iarba numai daca observi scobituri si ciupituri pe marginea ei. Ai grija sa respecti unghiul din fabricatie a taieturii. Cu un polizor de banc operatia va fi realizata in cel mai eficient si rapid mod posibil.