de Marcel Buciuman in Proiecte de case
Dupa ce au trait 5 ani intr-o casuta veche avand suprafata de doar 65 de metri patrati, John Hart Asher ?i Bonnie Evridge, un cuplu din SUA, au constatat ca aparitia unui copil necesita o locuinta cu o suprafata ceva mai generoasa.
Cum indragisera atat vechea casa cat si terenul din jur, pe care isi amenajasera deja o gradina de legume, o livada cu pomi fructiferi dar si un cotet pentru gaini, cei doi au hotarat sa construiasca o casa noua in aceeasi locatie, ghidandu-se dupa 2 principii integratoare: sa preia in noua constructie cat mai multe elemente din casa veche si sa interconecteze spatiile interioare cu cele exterioare.
Ecologisti convinsi, proprietarii considera ca construirea unei case nu trebuie sa modifice natura din jur, ci natura trebuie sa fie cea care modeleaza forma casei.
A rezultat astfel o casa conceputa in forma literei "L", pentru a salva un ulm si un nuc, batrani de cateva generatii. Impreuna cu stresinile iesite in afara, cei doi arbori ajuta la umbrirea casei in sezonul cald, eliminand nevoia instalarii unor aparate de aer conditionat.
Cu toate acestea, interioarele beneficiaza de lumina naturala din abundenta, ferestrele fiind distribuite pentru a conecta fiecare zona a casei cu terenul din jur.
Combinatia de alb cu lemn natur, pe care o intalnim atat la fatade cat si la finisajele interioare, imprima casei si mai multa lumina si caldura.
Comoda TV Romantica 3, lemn masiv
Casa are o suprafata desfasurata de 148 metri patrati fiind structurata pe doua niveluri ce includ 3 dormitoare si 2 bai.
Unul dintre dormitoare este amplasat la parter, putand fi utilizat si ca birou sau camera de oaspeti.v
Tot la parter mai avem zona de zi open space, o baie si spalatoria. Livingul este deschis si pe verticala, ocupand ambele niveluri si comunicand cu unul dintre dormitoarele de la etaj printr-o mica fereastra.
La etaj, pe langa cele doua dormitoare si baie, au fost prevazute si spatii generoase de depozitare.
Set mobila pentru dormitor din lemn masiv Bucovina, alb
Nu mai putin de 3 pridvoare pavate cu lemn conecteaza casa cu exteriorul, in timp ce pe una dintre laturile casei a fost construit un pavilion pentru masina.
Nu doar mare parte din lemnul de la vechea casa a fost recuperat si folosit la casa noua, ci reciclarea este continua, doua rezervoare fiind conectate la sistemul de jgheaburi si burlane pentru a inmagazina apa de ploaie pentru a fi folosita la udarea gradinii.
De asemenea, a fost organizata o platforma de compostare unde resturile din gradina sau de la gaini sunt transformate in ingrasamant natural. Gradina si gainile coexista intr-o simbioza deplina, gradina oferind pasarilor hrana, iar acestea din urma contribuind la fertilizarea naturala a solului.
Plan amplasare in teren
Proiect parter
Spatii parter
1. Veranda intrare casaProiect etaj
Spatii etaj
7. DormitorVederi fatade
Arhitect si constructor: Thoughtbarn
Foto: Casey Dunn
Sursa: CaseSiGradini.ro
Articole recomandate
Produse de la parteneri