Cand sa folosesti si cand sa nu folosesti un dictionar

in Diverse

Dictionarul este o lucrare lexicografica, in care se gasesc cei mai multi termeni si expresii dintr-o limba. Lucrarea cuprinde nu numai definitiile si sensurile unor cuvinte, ci si modul in care acestea se pronunta, sinonimele, antonimele, regionalismele. Exista dictionare de termeni tehnici, dictionare de rime, dictionare care ofera seturi de informatii din domeniul stiintei, culturii (cu termeni medicali, geografici, literari si nu numai), adica un fel de enciclopedii. O oferta deosebita este cea care cuprinde dictionarele de la Libraria Delfin.

Apartament in chirie

Sursa foto

Multi dintre noi cunoastem dictionarele in varianta lor tiparita, dar in ultimii ani utilizam tot mai des dictionarele online (sau dictionarele electronice). Acestea sunt variante mai accesibile ale dictionarelor clasice. Cel mai mare avantaj al dictionarului online este acela ca poate fi folosit in email-uri, prezentari, este un dictionar care poate fi accesat de pe telefonul inteligent, laptop, tableta sau computer. Aceste instrumente sunt disponibile pentru dispozitive care au conexiune la internet, dar numai atunci cand aceasta conexiune este functionala.

Dictionarul online are mai multe optiuni de cautare, cele mai simple metode fiind tastarea cuvantului pentru gasirea definitiei in butonul de cautare si optiunea de afisare a cuvintelor de la A la Z.

Cand este recomandat sa folosesti dictionarul

Folosirea dictionarului prezinta mai multe beneficii. Iata-le pe cele mai importante:

  • Cand vrei sa afli semnificatia unui cuvant pe care nu il cunosti. Dictionarul explica termenii prin intermediul definitiilor. Lucrarea ofera indicatii cu privire la originea termenilor, intelesurilor si expresiilor care cuprind cuvantul respectiv.
  • Cand vrei sa inveti o limba straina si vrei sa afli semnificatia unui cuvant, sau cand vrei sa cunosti cuvintele dintr-o anumita familie lingvistica. Unele scoli si universitati prefera utilizarea acelorasi tipuri de dictionare, in ideea de a mentine un acelasi stil si nivel de intelegere printre vorbitorii acelei limbi.
  • Cand vrei sa inveti cum sa folosesti un anumit dictionar, citeste sectiunea introductiva. Acolo vei afla cum sunt asezate definitiile, dar si informatii despre abrevieri, pronuntie, simboluri folosite in definitii.
  • Dictionarul are un rol in imbunatatirea, completarea si imbogatirea vocabularului. Acest lucru este valabil atat pentru copii cat si pentru adulti. De fiecare data cand nu cunosti sensul unui cuvant, este bine sa consulti dictionarul explicativ, chiar atunci cand ti se pare ca stii sensul. Este bine sa repeti cuvintele noi pentru a nu le uita.
  • Dictionarul poate juca un rol in dezvoltarea imaginatiei copiilor. Atunci cand isi dezvolta abilitatile de comunicare si de exprimare, copiii se integreaza mai usor in colectivitate si au rezultate scolare mai bune, iar atunci cand vor deveni adulti vor socializa mai bine.
  • Dictionarul este util atunci cand vrei sa ai un vocabular bogat. Cu cat cunosti mai multe cuvinte, cu atat te exprimi mai eficient si gasesti mai usor cuvintele potrivite pentru a comunica.
  • Dictionarul este folositor atunci cand ai nevoie de detalii legate de pronuntie, etimologie, sinonime, expresii.

Cand nu este recomandat sa folosesti un dictionar

Exista situatii in care dictionarele nu sunt de foarte mare ajutor.

In general elevii sau studentii, atunci cand cauta un cuvant in dictionar, pot gasi mult mai multe definitii, unele apropiate de cuvantul cautat de ei, altele complet diferite ca sens. Este greu ca ei sa-si dea seama de cuvantul de care au nevoie sau pe care ar trebui sa-l foloseasca, prin urmare aleg primul cuvant din lista, sau pe cel mai scurt.

Chiar si dictionarele scolare sunt pline de definitii inselatoare, in sensul ca un student poate avea nevoie de un cuvant si ajunge sa se uite la alte doua-trei cuvinte, cu sensuri apropiate. Intr-un final, vor exista studenti care ajung sa foloseasca un cuvant pe care nu-l inteleg de fapt, sau vor fi frustrati si confuzi.

Daca vrei mai mult decat explicatia unor cuvinte, este bine sa renunti la dictionare si sa consulti lucrari mai complexe, cum sunt enciclopediile. Dictionarele nu cuprind foarte multe informatii care sa-ti sporeasca cultura generala. Lucrarile enciclopedice in schimb sunt mai avansate, in sensul ca pot fi generale sau specializate. Prin urmare poti achizitiona exact o lucrare din domeniul care te intereseaza. Este bine sa stii ca enciclopediile nu epuizeaza un subiect, ci il sintetizeaza.

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Bar

SCAUN KALENDA PANTON ROSU PC

Pret: 395,68 LEI 339,00 LEI

De la EMAG

Casa si gradina - oferte

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!