Avantajele si dezavantajele acoperisurilor metalice

in Constructii

Achizitionarea unui nou acoperis este o investitie serioasa, motiv pentru care este inteligent sa te informezi pentru a intelege diferentele dintre sistemele de acoperisuri disponibile pe piata. Variantele puse la dispozitie de producatori sunt sindrila, tigla sau lemnul. Unul din cele mai cautate tipuri de acoperisuri este cel realizat din metal.

acoperis tigla metalica

Sursa foto: novatik.ro

Un acoperis metalic este realizat din placi sau foi de tigla metalica 0.5 rezistenta, impermeabila si durabila. Chiar daca este sistemul de acoperis ce devine din ce in ce mai popular, este important sa stii care sunt avantajele, dar si dezavantajele acestuia.

Avantaje

Acoperisurile metalice sunt usoare

Daca tinem cont de siguranta unei cladiri, acoperisurile usoare reduc foarte mult riscurile daunelor si pericolul miscarilor structurale. Acoperisurile metalice au cea mai mica greutate, cantarind intre 5 si 6 de kilograme pe metrul patrat, comparativ cu 35 si 45 kg pe metru patrat pentru tigla sau beton.

Acoperisurile metalice sunt eficiente energetic

Investitiile intr-un acoperis metalic se amortizeaza prin economiile lunare realizate cu facturile de racire sau incalzire. Studiile realizate au relevat faptul ca acoperisurile metalice diminueaza consumul de caldura cu 10 - 25%.

Acoperisurile metalice sunt usor de instalat

Materialele necesare unui acoperis metalic sunt disponibile in placi de dimensiuni mici, usor de manevrat si de instalat. Datorita faptului ca se instaleaza mai repede, pretul manoperei va fi unul mai mic.

Acoperisurile metalice sunt durabile

Acoperisurile metalice pot rezista intre 40 si 70 de ani, in functie de materialul din care sunt confectionate. Potrivit sondajelor, 26% dintre proprietarii de locuinte au mentionat ca durabilitatea este principalul motiv pentru care au investit intr-un acoperis metalic.

Acoperisurile metalice sunt ecologice

Pe langa faptul ca acoperisurile metalice sunt considerate cea mai durabila alternativa,trebuie ?inut cont de faptul ca, la finalul ciclului de viata, acestea sunt 100% reciclabile.

Costurile de intretinere a acoperisurilor metalice sunt minime

Acoperisurile metalice nu necesita intretinere costisitoare asa cum se intampla in cazul altor materiale. Acestea nu se pot rupe, sfarama sau sparge, men?inandu-se mult mai bine chiar si in conditii meteo nefavorabile.

Acoperisurile metalice sunt estetice

Acoperisurile metalice se pot gasi in sute de culori variate, nuante si personalizari. Otelul si aluminiul sunt cele mai populare metale utilizate, ambele fiind special concepute pentru a sustine bine vopseaua. De asemenea, sunt estetice si vor imbunatati considerabil aspectul final al unui imobil, crescandu-i valoarea.

Acoperisurile metalice sunt rezistente la foc

Datorita materialelor din care sunt confectionate, acoperisurile metalice rezista foarte bine la foc, majoritatea fiind incadrate in clasa de foc A, aceasta fiind si cea mai buna. Acest lucru poate fi un avantaj major pentru imobilele aflate in zone predispuse la incendii.

Acoperisurile metalice sunt impermeabile

Datorita modului in care panourile sau tiglele se intrepatrund, cat si a suprafetelor dure si alunecoase, acoperisurile metalice fac fata foarte bine ploilor si zapezilor, fiind practic impenetrabile. in plus, acestea se incalzesc repede de la soare si topesc mult mai eficient zapada.

Dezavantaje

Investitie initiala mare

Unul din cele mai mari dezavantaje ale unui acoperis metalic este reprezentat de costurile initiale care sunt mai mari decat in cazul celorlalte tipuri de acoperisuri. De aceea, investitia intr-un acoperis metalic are sens doar daca proprietarul intentioneaza sa ramana in casa suficient timp pentru a se bucura de beneficiile care, efectiv, amortizeaza costurile initiale.

Necesitatea unui antreprenor specializat

Pentru ca materialele necesare unui acoperis metalic sunt scumpe si nu merita sa risti ca in momentul instalarii sa fie inregistrate daune costisitoare, angajarea unui antreprenor specializat si cu experienta este o decizie inteligenta. Acesta ar trebui sa stie exact ce are de facut si, totodata, sa dispuna de toate instrumentele si echipamentele necesare unui montaj sigur si corespunzator.

Sunt mai zgomotoase

Cu toate ca tuturor ne place zgomotul ploii, cand vine vorba despre un acoperis metalic, acesta este accentuat. Acest lucru se poate remedia, insa, prin instalarea unor izolatii fonice adecvate, lucru care poate insemna o cheltuiala in plus.

Se dilata si se contracta

Panourile metalice mari au tendinta de a se dilata si contracta, in functie de temperatura mediului. Sistemele moderne de acoperisuri din tabla sunt dotate cu sisteme de prindere care tin cont de acest fenomen si previn miscarea.

Asadar, cand vine vorba despre a alege cel mai bun tip de invelitoare pentru casa ta, acoperisurile metalice castiga in mod sigur, pentru ca sunt durabile si estetice. Cu toate acestea, este recomandat sa te asiguri ca vei beneficia de garantie si ca antreprenorul care il monteaza este unul cu experienta.

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!