Amenajarea unei gradini de vara cu piatra naturala: sfaturi si recomandari | 2020

in Ghid Practic Gradina

Cei care au posibilitatea de a-si amenaja propria gradina de vara activeaza doua seturi importante de beneficii:

  • Primul set de beneficii graviteaza in jurul confortului si a componentei estetice;
  • Cel de-al doilea set de beneficii are legatura cu generarea unei valori mai mari a imobilului, in conditiile in care se doreste vanzarea acestuia.
Gradina vara cu piatra naturala

Sursa foto

Gradinile de vara reprezinta o zona de interes pentru rezidentii acelei locuinte, mai ales pe timpul lunilor cu temperaturi potrivite pentru activitati in aer liber, iar piatra naturala face parte din categoria materialelor pentru decor ce ofera un aer aparte intregului spatiu. Asadar, ne-am propus sa discutam in randurile de mai jos despre cum poate fi utilizata piatra naturala in proiectul de amanajare dedicat gradinii de vara:

Piatra naturala pentru alei, borduri si pavaje

Nu este pentru nimeni un secret faptul ca piatra naturala reprezinta un material de amenajare utilizat adesea in amenajarile de curti rezidentiale, pentru trasarea zonelor de tranzit pietonal. Se recomanda alegerea unor pietre naturale dure, rezistente la trecerea timpului, factori climaterici si uzura fizica, de minim 3 cm grosime.

Dintre toti acesti factori de risc, vremea impune cele mai mari probleme, raportandu-ne la un interval mare de timp. Cele mai durabile pavaje pentru alei sunt realizate din piatra naturala, acest material rezistand cu brio atat in fata razelor UV, cat si la zapada, grindina si vanturi puternice. Recomandam pavajele pentru alei realizate din piatra naturala precum granitul sau travertinul.

Piatra naturala pentru bucataria de vara

Acest material poate fi utilizat si pentru acoperirea peretilor bucatariei de vara, prin placare pe verticala. Placarea cu placa naturala se realizeaza cu ajutorul placilor cu dimensiuni cuprinse intre 1 si 3 cm. In cazul zonei cuptorului, acesta poate fi zidit din blocuri de roca supradimensionate, pentru un plus de naturalete, sustinut de intregrarea pietrii naturale in decor.

Exista in bucataria de vara si zona blaturilor, acolo unde se gateste, se prepara cafeaua buna pentru dimineata (cumpara cafea de pe https://magazin.kafune.ro/), se pregateste carnea pentru gratar si se pregatesc gustari rapide pentru cei mici. Blaturile sunt expuse temperaturilor ridicate, patarilor (detereminate de cafea, grasimi, sosuri), zgarierilor etc Asadar, vom avea nevoie tot de un tip de material rezistent.

Recomandam tot granit sau travertin, materiale ce pot fi imbinate cu lemn si fier forjat in acest spatiu al gradinii de vara. Pentru ca este un spatiu dedicat socializarii, cromatica joaca un rol binemeritat in intreaga poveste. Asadar, se pot obtine efecte de senzatie prin utilizarea unor materiale ce imbina utilul cu placutul: lastrele din granit, marmura sau onixul reprezinta cele mai populare astfel de solutii.

Piatra naturala pentru elementele decorative

In amenajarea unei gradini de vara, rolul elementelor decorative este unul bine definit. Acestea traseaza delimitari clare intre estetica si utilitatea zonelor din acest spatiu (in special, zonele de socializare si zona gratarului). In balanta cu perspectiva cadrului general, amenajarea anumitor zone cu elemente decorative din piatra are menirea de a delimita optic perimetrul, scotand in evidenta anumite aspecte importante.

Braurile de pe soclul casei, balcoanele si elementele de sustinere ale verandei pot fi, in acest sens, acoperite cu diferite modele de piatra naturala, in functie de stilul de amenajare dorit. Acoperite cu acelasi material mai pot fi: spatiile pentru depozitarea jardinierelor din piatra naturala, elemente de mobilier pentru gradina din piatra naturala, alte recipiente din piatra naturala, statui din piatra naturala etc.

Piatra naturala pentru zona autovehiculelor

Nu in ultimul rand, zona de parcare si tranzit auto poate fi amenajata tot cu piatra naturala, pentru ca intregul spatiu delimitat de gardurile curtii sa exprime o idee unitara, din punct de vedere al stilului de amenajare ales.

Placile din piatra naturala pentru pavarea zonelor auto se deosebesc de celelalte prin grosimea lor. Aceasta caracteristica determina un nivel sporit de rezistenta, pentru ca discutam chiar si despre sustinerea unor autovehicule (asa cum sunt dubele) ce pot avea o greutate de pana la 3.5 - 4 tone.

Acestor valori li se poate adauga cu usurinta o valoare suplimentara a incarcaturii, de pana la 1.5 - 2 tone. Asadar, revenind la grosimea optima a placilor din piatra naturala pentru aceasta zona, se recomanda achizitionarea unor materiale groase de 5 - 7 cm.

Suntem oricand alaturi de tine pentru a-ti oferi cele mai bune sfaturi, in materie de casa si gradina. Asadar, revino pe site ori de cate ori doresti sa afli informatii despre proiectele personale, privind amenajarea si modernizarea celor mai importante spatii din locuinta ta!

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Scaune birou, scaune bar

ScauneOnline.ro - magazin online de scaune

Realizare site-uri si SEO

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!