Cum sa iti protejezi locuinta, din punct de vedere acustic

in Constructii

Atunci cand vrei sa dormi mai mult, dimineata, sau, pur si simplu, ai nevoie de mai multa liniste in confortul casei tale, zgomotul de afara sau discutiile care razbat din apartamentele vecinilor pot fi extrem de deranjante. De asemenea, nu este foarte placut nici cand dai o mica petrecere in apartament, iar vecinii iti bat in teava, desi muzica e la un volum decent.

Izolare fonica locuinte

Sursa foto

Aceste probleme devin extrem de stresante cu timpul, iar singura solutie pentru a scapa de ele este asigurarea unei mai bune izolari fonice a locuintei. Unele materiale folosite la termoizolatie, precum e vata de sticla, au si proprietati fonoabsorbante, asa ca e bine sa iei in calcul si acest aspect inca de la constructia sau cumpararea casei. In afara de asta, iti prezentam si alte modalitati prin care poti imbunatati izolarea fonica a casei.

Repara fisurile din pereti

Daca au aparut fisuri sau chiar crapaturi in pereti sau in dreptul tevilor, nu intarzia sa le repari. Dincolo de aspectul inestetic, acestea devin "porti de intrare" pentru zgomotul de afara sau din apartamentele vecine. In acelasi timp, verifica si etanseitatea usilor si ferestrelor, iar daca gasesti ceva in neregula, rezolva problema, fara intarziere.

Umple spatiile goale din pereti

Daca folosesti placi de gips-carton pentru pereti, adauga, intre ele, si un material fonoabsorbant, ca sa eviti spatiile goale care contribuie, semnificativ, la propagarea sunetelor. De obicei, acestea se umplu cu vata de sticla sau vata bazaltica, in functie de nivelul de zgomot pe care vrei sa il absoarba.

Astfel, pentru un nivel de zgomot scazut spre moderat, poti folosi vata de sticla, care are si avantajul de a fi foarte usoara si nu pune foarte mare presiune pe structura peretilor. Daca locuiesti intr-o zona aglomerata, iar nivelul de zgomot de afara este unul ridicat, foloseste vata bazaltica.

Amortizeaza vibratiile

Placile de rigips au suprafete intinse, ceea ce le face sa vibreze sub influenta undelor sonice, propagagand, astfel, zgomotul. Inlatura acest inconvenient cu ajutorul placilor cu membrane elastice. Acestea vor absorbi undele sonice, impiedicandu-le sa se propage pe suprafata peretelui. Tine cont ca aceste membrane se monteaza pe exterior, daca doresti sa anihileze zgomotul care vine de afara, si pe interior, daca vrei sa nu-ti deranjezi vecinii cu sunetele din locuinta ta.

Peretii masivi reduc mai bine zgomotul

O alta solutie pentru imbunatatirea izolatiei fonice este si cresterea masivitatii peretilor. Specialistii in constructii recomanda ca peretii sa fie construiti cu cate doua placi de gips-carton de fiecare parte, iar acestea sa fie cat mai masive. Procedura are un dublu avantaj: acustica este imbunatatita, iar constructia este mai stabila si mai durabila.

Decuplarea structurii

Sunetul se propaga de la un perete la altul, asa ca, pentru a impiedica acest lucru, specialistii au pus la punct o solutie ce presupune "decuplarea" structurilor. In acest scop, sunt inserate, intre partile structurii, bride fonice sau profile intercalate, astfel incat transmiterea sunetului sa fie blocata.

Izoleaza toate structurile adiacente

Solutia este recomandata in cazul in care nivelul de zgomot este extrem de ridicat si nu este suficienta doar izolarea structurii dintre camera si sursa de poluare fonica. In acest caz, este nevoie, practic, de izolarea incaperii, in totalitate, sau chiar a intregii locuinte, incluzand aici si plafonul, impreuna cu pereti adiacenti celui dinspre care se propaga zgomotul.

Izolarea fonica a unei locuinte poate fi o investitie destul de costisitoare, daca lucrarile se executa dupa momentul construirii sale. De aceea, pentru a micsora cheltuielile, trebuie sa tii cont de acest aspect inca de la momentul in care realizezi planul de constructie.

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!