in Constructii
Iti doresti o casa care sa nu aiba pierderi de caldura, prin urmare ti-ai pregatit deja bugetul pentru proiectul de izolare termica. Realizat corect, acesta va oferi confort interior nu doar iarna, ci si vara, prin mentinerea unei temperaturi constante.
Sursa foto: https://universe.jumpstory.com
Daca te gandesti sa folosesti un material izolator, care sa iti ofere un foarte bun raport calitate-pret, solutia este polistirenul. Este si motivul pentru care a devenit atat de popular, fiind utilizat la scara larga. Pentru a te bucura de o lucrare calitativa, in acest articol iti dezvaluim 3 greseli de care sa te feresti.
Este o greseala sa crezi ca polistirenul nu difera de la un produs la altul. Trebuie sa faci distinctia intre polistirenul expandat si polistirenul extrudat. In functie de zona constructiei pe care o izolezi, fundatie, subsol, pereti de interior, pereti de exterior, acoperis, mansarda, vei folosi un tip de polistiren sau altul.
Polistirenul expandat si cel extrudat au proprietati diferite, iar folosirea corecta a lor inseamna o termoizolatie eficienta, care iti va oferi facturi mai mici. Mai precis spus, polistirenul expandat se recomanda pentru izolarea peretilor exteriori ai casei, pentru cei interiori sau la termoizolarea mansardelor. Polistirenul extrudat este necesar sa fie folosit pentru izolarea fundatiilor, a soclurilor, a planseelor sau a pardoselilor.
O termoizolatie de calitate inseamna in primul rand alegerea polistirenului potrivit, expandat sau extrudat. Dar misiunea ta nu se termina aici! De exemplu, daca iti doresti termoizolarea exteriorului casei, proiect pentru care vei achizitiona polistiren expandat, va trebui sa analizezi anumite caracteristici. Grosimea placii de polistiren este una dintre ele, iar o a doua este reprezentata de rezistenta la compresiune.
Grosimea placii de polistiren este in stransa legatura cu grosimea zidariei, materialul folosit (caramida, BCA) si zona tarii in care se afla casa (la munte, la campie). Altfel spus, grosimea influenteaza pierderea de caldura. Deci daca este un proiect de izolare a fatadei unei case la munte, grosimea placii va trebui sa fie mai mare decat in cazul unei case la campie.
Prin urmare, ai grija sa nu alegi un polistiren care sa nu faca fata cerintelor de termoizolare a locuintei. Iti recomandam sa afli informatii detaliate despre cum sa izolezi cu polistiren cladirea.
Asa cum ai aflat, este important sa urmaresti niste caracteristici esentiale ale produsului, astfel incat sa faci alegerea potrivita pentru proiectul tau de izolare. Rezistenta la compresiune este un indiciu important. Prin urmare, vei vedea ca pe pachetele de polistiren expandat apar niste simboluri: EPS 50, EPS 60, EPS 70, EPS 80 s.a. Aceste numere arata rezistenta la compresiune, adica cat de bine rezista polistirenul la socurile mecanice (EPS este prescurtarea de la polistiren expandat). Cu cat numarul este mai mare, cu atat polistirenul expandat este mai rezistent.
Prin urmare, polistirenul expandat EPS 50 este mai moale, in timp ce polistirenul EPS 80 are rezistenta mai mare in fata factorilor externi. De altfel, polistirenul EPS 80 se recomanda si pentru proiectele de izolare termica a peretilor exteriori.
In concluzie, nu este suficient doar sa iti izolezi casa, este important ca proiectul sa se faca in mod corect. Aici un rol esential il are alegerea materialelor si desigur, executia lucrarii. Acorda atentie procesului de achizitie al polistirenului si adreseaza intrebari specialistilor daca ai nelamuriri.