Cum sa alegi cel mai bun boiler electric pentru casa ta

in Recomandari

Una dintre cele mai des folosite solutii pentru incalzirea apei menajere este boilerul, o instalatie simpla, care poate fi amplasata in orice fel de locuinta. Fiind si una din cele mai vechi tehnologii, boilerele sunt disponibile pe piata in diferite variante, cele mai populare fiind boilerele electrice. Prezinta numeroase avantaje fata de variantele cu incalzire pe baza de gaz sau pe baza de lemne, iar acesta este motivul pentru care ar trebui sa optezi si tu pentru un boiler electric pentru locuinta ta.

boiler-electric.jpg

Sursa foto

Pe piata exista mai multe variante de boilere electrice, care difera in functie de putere si capacitate, sistemul de incalzire folosit, dimensiune, optiunile suplimentare oferite si alte criterii.

Capacitatea

Ca prim pas in alegerea unui boiler, trebuie sa te decizi care este cantitatea de apa calda necesara zilnic pentru familia ta. Acest detaliu se calculeaza simplu, intrucat se estimeaza ca pentru o persoana sunt suficienti 70-90 de litri zilnic, in timp ce pentru doua persoane, cantitatea creste la 140-180 de litri. in cazul familiilor cu un copil, consumul creste pana la 200 de litri, ajungand si la 250 de litri, in familiile cu doi copii.

Astfel, capacitatea boilerului trebuie calculata in functie de numarul membrilor familiei tinand cont ca apa calda nu va fi folosita doar pentru dus, ci va fi necesara si pentru alte activitati casnice.

Puterea

De puterea produsului depinde viteza cu care acesta va incalzi apa din rezervor. Fireste ca unui boiler cu putere mai mare ii trebuie mai putin timp pentru a incalzi apa, decat unuia de putere mica. Boilerele de capacitate mica au nevoie de circa o jumatate de ora pentru a aduce apa la temperatura optima, in timp ce in cazul boilerelor cu rezervoare mari, timpul de incalzire a apei creste la aproximativ 3 ore.

De aceea, daca alegi un boiler de mare capacitate este indicat ca acesta sa aiba si o putere mare de incalzire.

Sistemul de incalzire

Principiul de functionare al boilerelor electrice este simplu, acestea preluand apa rece din instalatia locuintei, pe care o incalzesc in rezervor, transformand-o in apa calda menajera. Pentru aceasta, boilerele sunt dotate cu sisteme de incalzire, fiind clasificate in trei categorii conform acestui criteriu.

  • Boilerul standard - este cel mai popular model, intrucat nu necesita conditii speciale de intretinere si utilizare. Apa din rezervor este incalzita prin intermediul unei rezistente electrice, iar controlul temperaturii apei este asigurat de doua termostate, amplasate in partea superioara si cea inferioara a rezervorului.
  • Boilerul hibrid - este o varianta mai economica, dar mai scumpa decat boilerul standard. Acesta contine una sau doua serpentine care permit circulatia si incalzirea apei. Apa poate sa fie si preincalzita de o centrala pe gaz sau de alta sursa precum panourile solare, iar boilerul o va aduce la temperatura dorita, in acest mod scazand consumul de curent.
  • Boilerul cu pompa de caldura - aparatele din aceasta gama sunt mai scumpe si necesita anumite conditii de utilizare. Acestea sunt dotate cu o pompa de caldura interna care prelucreaza energia stocata de aerul din incaperea in care sunt amplasate. Pot fi utilizate eficient, in zonele cu un climat mai cald si in incaperi ce le pot asigura un volum de cel putin 40 de metri cubi de aer. Astfel, aceste aparate folosesc energia electrica doar atunci cand este necesar, reducand costurile cu aceasta.

Daca ai nevoie de un boiler care sa-ti furnizeze apa calda doar pentru anumite activitati casnice, poti achizitiona un boiler de bucatarie. Acesta iti va furniza apa calda menajera pentru spalatul vaselor si alte activitati de curatenie. De asemenea, pentru baie sunt disponibile si modele mici de boilere, care pot fi amplasate sub chiuveta sau pe perete, furnizand apa calda necesara pentru igiena zilnica.

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!