Cum creezi un decor vintage in dormitor

in Decoratiuni

Vintage inseamna vechi si cu o anumita valoare estetica. In amenajarea dormitorului tau, vintage poate insemna si o nota de nostalgie intr-o ambianta altfel actuala. Eleganta ia diferite forme cand te decizi ca stilul tau sa fie reflectat si in estetica locuintei.

Spatiul, bugetul, timpul si chiar rabdarea pot fi criterii care sa-ti influenteze viziunea, dar odata ales decorul care te defineste, este important sa stii cum sa-l aplici. Sa vedem, asadar, ce implica un decor vintage in dormitor.

Cum creezi un decor vintage in dormitor

Sursa foto: Vivre

Moda veche

Atunci cand este folosita ca o expresie, primeste nuantele contextului - uneori este un compliment, alteori are un sens peiorativ. Cand vine vorba de design interior, moda veche imprumuta valentele unor timpuri in care decorul primea mai multa atentie.

Gandeste-te la un melanj intre nostalgie, atmosfera calda, eleganta, imbinarea unor piese reconditionate cu piese avangardiste, toate fara insa a diminua nota personala.

Patul

Patul este elementul central al dormitorului si asta se vede imediat ce intri in incapere. Dar, daca in alte stiluri prezenta lui este luata ca atare, fara sa fie accentuata, in decorul vintage el va fi personajul principal care trebuie admirat.

Alege un pat cu o tablie impresionanta, din fier forjat sau din lemn masiv ornamentat. Un truc creativ este sa aplici un tapet cu model floral pe tablia din lemn si astfel, cu un efort minim, vei face o schimbare majora in decor.

Noptierele

Niciun pat in stil vintage nu va fi complet fara doua noptiere cu design gratios din lemn alb sau intr-o nuanta care se integreaza armonios in decor. Pe noptierele din dormitor vei aseza cartile care iti tin companie inainte sa adormi si tot aici isi vor gasi locul doua veioze cu abajur din material textil, cu imprimeuri florale. Poti vedea aici modele diverse de noptiere sau, daca preferi o abordare vintage mai personala, poti inlocui noptierele cu doua scaune.

Bancheta de dormitor

Daca exista un trio care defineste decorul vintage, atunci bancheta tapitata pozitionata in continuarea patului nu poate lipsi. Nu numai ca ofera un plus de eleganta camerei, dar are si un rol practic. Poti pune pe ea paturile crosetate, pernele colorate si cartile preferate pentru a completa atmosfera din camera.

Culorile

In ceea ce priveste nuantele, pentru ca este esential sa existe o armonie intre culori, materiale, texturi, piese de mobilier si decoratiuni, ai putea alege intre bleu, roz, mov sau verde. Pastelurile si albul predomina in stilul vintage, dar poti incorpora si nuante de bej si crem, pentru echilibru. Culorile neutre, de altfel, sunt frecvent intalnite in stilul vintage, dar cand vine vorba de accesorii poti alege si culori mai indraznete, precum galben mustar, verde crud sau lila. Nu uita de finisaje, unde se recomanda texturile mate.

Contrastul

Mai este un aspect esential caracteristic decorului vintage: contrastul. Il poti obtine folosind o schema de culori complementare, adica situate pe pozitii opuse pe roata culorilor: rosu cu verde, galben cu mov, portocaliu cu albastru. Pastreaza peretii albi si creeaza contraste doar la nivelul decoratiunilor sau elementelor mici de mobilier.

Daca vrei sa ramai sincer cu valorile stilului, trebuie sa stii ca vintage este orice mobilier cu o varsta intre 20 si 100 de ani, ce este mai vechi de atat intra in zona de antichitati, iar o replica noua a unei piese vintage va fi mai degraba considerata retro - cel putin asa iti va spune un designer de interior.

Orice ai face insa, acorda-ti tot timpul de care ai nevoie. Inspira-te din reviste sau de pe internet, intreaba bunicii daca nu au cumva prin pod obiecte interesante, din vremurile vechi, si da frau liber creativitatii, pentru ca stilul vintage este si unul foarte personal.

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!