Sisteme fotovoltaice On-grid, Off-Grid sau Hibrid? Ce alegem?

in Case ecologice

Pentru majoritatea dintre noi necesarul de energie al locuintelor este asigurat de furnizori care opereaza in reteaua nationala de distributie. Energia livrata de acesti furnizori provine in cea mai mare parte din surse conventionale, carbune, petrol, gaze naturale si intr-o mai mica masura din surse regenerabile cum ar fi energia apei, sau energia eoliana, si in ultimii ani de energia solara.

Panouri solare fotovolatice

Potrivit Raportului ANRE (AUTORITATEA NATIONALA DE REGLEMENTARE IN DOMENIUL ENERGIEI) 2018, energia electrica de provenienta solara a reprezentat un procent de 1.31% din totalul de 100% energie electrica livrata pe teritorului Romaniei. In prezent, Romania nu se confrunta cu un deficit major de energie electrica produsa, totusi trebuie avut in vedere ca resursele actuale precum carbunele, petrolul, gazele naturale nu sunt nelimitate.

Daca am reusi sa captam intreaga energie solara ce ajunge pe pamant intr-o singura ora am putea sa alimentam intreaga planeta cu energie electrica pe durata unui intreg an. Soarele e cea mai buna resursa regenerabila, e nelimitata, e gratuita, "se transporta singura", noi doar trebuie sa facem partea noastra de treaba si sa captam eficient aceasta energie.

Un sistem fotovoltaic indiferent de tipul lui on-grid sau off grid are rolul de a capta si directiona spre consum energia solara.

Panourile fotovoltaice capteaza energia solara, echipamente cum ar fi regulatoarele sau invertoarele asigura transformarea energiei solare in energie electrica si directionarea spre consum, unitatile de masura si control (numite generic contoare) arata cu precizie cantitatea de energie produsa si/sau consumata.

In momentul in care decizi ca e momentul sa utilizezi energie solara trebuie afli ce tip de sistem se potriveste cel mai bine nevoilor si dorintelor tale. On-grid, Off-grid sau Hibrid?

In timp ce sistemele On-grid raman conectate la reteaua nationala si nu detin modalitati de stocare pentru energia produsa, sistemele fotovoltaice Off-grid pot actiona independent de reteaua nationala si au in componenta acumulatori pentru a putea stoca productia de energie electrica. Sistemele Hibrid raman conectate la retea dar sunt prevazute si cu un sistem de stocare; acestea sunt extrem de eficiente in cazul situatiilor in care care avem fluctuatii mari sau chiar intreruperi de tensiune de la reteaua publica.

Panouri solare fotovolatice

Sistemul fotovoltaic On-grid este la momentul actual cea mai potrivita varianta pentru locuintele deja racordate la retea. Din punct de vedere financiar costul unui astfel de sistem este mult mai redus fata de celelalte tipuri de sisteme si ofera posibilitatea recuperarii investitiei initiale in termen de 5-8 ani; toate aceste beneficii, cumulate cu un cost de intretinere zero si o durata de viata de minim 25 ani, te ajuta sa reduci simtitor valoarea facturilor lunare.

Totusi sistemele fotovoltaice on-grid sunt dependente de exitenta retelei si de functionarea acesteia in anumiti parametri. In cazul in care alimentarea cu energie de la retea este intrerupta, din ratiuni de securitate si protectie, invertorul on grid opreste tranferul de energie de la pannouri spre consumatori.

Locuinta sau cabana ta se afla intr-o zona retrasa fara acces un punct de racordare la retea, sau costurile racordarii la retea sunt prea mari pentru a fi o varianta viabila? In acest caz sistemul fotovoltaic Off-grid este cea mai buna optiune. Cum acestea nu au nevoie de retea pentru a functiona si a produce energie electrica, vei fi propriul tau furnizor de energie electrica, scapi de grija facturilor lunare, consumi cat produci. Sistemul cu acumulatori iti permite sa inmagazinezi energia produsa si sa o folosesti cand ai nevoie. Intr-adevar costurile unui sistem off-grid sunt mai ridicate dar atunci cand nu avem alte solutii reprezinta o optiune demna de luat in considerare.

Sistemele fotovoltaice Hibrid sunt o combinatie intre cele Off-grid si On-grid, ele sunt obligatoriu conectate la retea dar au si propriul sistem de stocare al energiei solare. In anumite cazuri ele sunt configurate sa permita si injectarea de energie in retea. Pentru zonele unde exista fluctuatii frecvente de tensiune sau doar se doreste o crestere a consumului sau pentru locatii unde se doreste o solutie de rezerva, mai ales in domeniul prestarilor de servicii turistice (restaurante,hoteluri, etc) aceste sisteme sunt alegerea potrivita.

In loc de incheiere va lasam cateva sugestii:

  • colaborati mereu cu firme autorizate
  • investiti intr-un sistem de calitate, nu va lasati vrajiti de un pret mic
  • verificati specificatiile sistemului inainte de a-l achizitiona si respectati-le
  • realizati un studiu cu o firma specializata pentru a vedea potentialul locuintei de a livra energie solara la un nivel care sa merite investitia
  • fii un consumator disciplinat

Advertorial publicat de BRANDION - agentie de branding, marketing si design

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!