Hanul Vatra - intoarcerea la traditii

de Marcel Buciuman in Casa de vacanta

Dupa ce au studiat si muncit 10 ani in Germania, Otilia si Dan Loidl, avocat si respectiv arhitect de profesie, s-au decis sa se intoarca in tara si sa reabiliteze un vechi stabiliment balnear ce fusese construit in anul 1939 cu scopul de a exploata calitatile curative ale izvoarelor cu ape minerale din zona, bogate in sulf si iod.

Asa a luat fiinta Hanul Vatra din comuna Costesti, la doar 10 km distanta de Horezu.

Hanul Vatra, Costesti

Hanul Vatra - vedere dinspre gradina

Simtind valoarea culturala si potentialul turistic deosebit al zonei, sotii Loidl au cumparat in anul 2008 cladirea aflata aproape in ruine si, inspirati de energia pozitiva a locului, au decis sa o transforme intr-o destinatie de vacanta deschisa tuturor celor care doresc sa descopere atractiile naturale, culturale si spirituale ale judetului Valcea.

Numele sugestiv - Hanul Vatra, ne dezvaluie nu doar perspectiva personala, a intoarcerii in tara a proprietarilor, ci si regasirea traditiilor zonei, evidentiate in arhitectura, in decorul interior si, nu in ultimul rand, in bucatele servite oaspetilor.

Incadrarea cladirii in randul monumentelor istorice a impus o serie de restrictii, pavilionul principal fiind reconstituit fidel pe baza unor fotografii vechi.

Baile Costesti - Hanul Vatra

Fatada estica, inainte de reabilitare. Sursa foto: Hanul Vatra

Cele doua fatade principale, perfect simetrice, se remarca prin arcadele in stil neoromanesc rural prezente la balcoanele de la parter, sprijinite pe coloane tipice, scurte si groase, de inspiratie bizantina. La nivelul superior, balcoanele realizate din lemn au forma pridvorului specific caselor taranesti din zona si sunt ornamentate cu motivul stravechi al rombului, ca semn al comuniunii dintre cer si pamant.

La nivelul sarpantei, tabla a fost inlocuita cu tigla, au fost montate ferestre de mansarda iar in locul vechilor lucarne au fost construite altele mai mari ceea ce a adus un plus estetic fatadelor dar a permis si transformarea podului intr-un spatiu util in care au mai fost amenajate cateva camere pentru cazarea turistilor.

Fatada Hanul Vatra

Fatada estica. Sursa foto: Hanul Vatra

Adiacent cladirii vechi a fost construit un corp nou care adaposteste receptia, bucataria si restaurantul. Aici s-a optat pentru un stil architectural modern, incadrat in peisajul rural prin acoperisului care imita deopotriva fanarele traditionale din zona si formele unduite ale apelor curgatoare sau ale dealurilor din jur. Alaturarea celor doua stiluri este insa naturala, conexiunea fiind realizata la nivel cromatic si al materialelor folosite.

Fatada Hanul Vatra, seara

Hanul Vatra, seara. Sursa foto: Hanul Vatra

Atat din considerente estetice cat si de sustenabilitate, designul interior este dominat de folosirea aproape exclusiva a materialelor naturale, de provenienta si manufactura locala. Arhitectul Dan Loidl si-a dorit si a reusit implicarea in procesul de amenajare a cat mai multor mestesugari locali.

Astfel, mobilierul, pardoseala si usile din lemn masiv, corpurile de iluminat, feroneria usilor si alte obiecte decorative din fier forjat prelucrat manual, textilele decorative (de la torsul lanii si pana la tesut) sau dalele ceramice folosite la pardoseala din spatiile comune au fost toate realizate in sat.

Camera Hanul Vatra, mobilier pictat, covor oltenesc

Camera cu mobilier pictat, covor oltenesc. Sursa foto: Hanul Vatra

Camera Hanul Vatra, mobilier pictat, covor oltenesc

Sfesnic din fier forjat. Sursa foto: Hanul Vatra

Amenajare camera tripla Hanul Vatra

Camera tripla. Sursa foto: Hanul Vatra

Camera la mansarda Hanul Vatra

Camera la mansarda. Sursa foto: Hanul Vatra

Restaurant Hanul Vatra

Restaurantul. Sursa foto: Hanul Vatra

Deosebit de inspirat ni s-a parut si braul decorativ din bai, realizat manual din resturi de ceremica pictata cu motive specifice zonei Horezului, perfect evidentiat prin alegerea unei faiante de culoare alba.

Baie Hanul Vatra

Restaurantul. Sursa foto: Hanul Vatra

Baie mansarda

Baie mansarda. Sursa foto: Hanul Vatra

Brau decorativ ceramica Horezu

Detaliu baie - brau decorativ din ceramica de Horezu

Rezultatul este o interpretare rafinata a stilului rustic. Niciun obiect decorativ nu este in plus, ci totul contribuie la crearea unei atmosfere care indeamna la buna dispozitie, la relaxare si la descoperirea traditiilor locului.

Aceeasi grija pentru natural o gasim si la amenajarile exterioare. Gardurile sunt realizate din piatra zidita cu ajutorul lutului, fara ciment, oferind premisele dezvoltarii unor ecosisteme naturale complexe. Aleile ce strabat gazonul rustic, dar perfect intretinut, sunt de asemenea din piatra naturala extrasa din raul ce strabate proprietatea.

Gard si alei din piatra naturala

Gard si alei din piatra naturala

Detaliu gard

Detaliu gard

Curtea imensa este locul perfect de joaca pentru copii, un colt al acesteia fiindu-le complet destinat: o casuta din lemn incurajeaza spiritul de aventura al copiilor intr-un mod controlat.

Casuta pentru copii

Casuta pentru copii

Gradina

In gradina

O punte din lemn permite turistilor dornici de mai multa liniste si intimitate sa foloseasca zavoiul de peste rau stand la plaja sau citind o carte la umbra arborilor.

Zavoi

In zavoi

Trebuie sa precizam ca lucrarile ample de restaurare, extindere si amenajare au putut fi sustinute financiar si datorita fondurilor europene la care cei doi intreprinzatorii au apelat.

Ce pot face turistii cazati la Hanul Vatra?

Turistii atrasi de drumetii, dar si de trasee montane mai dificile, nu vor fi dezamagiti. La doar 6 km de Hanul Vatra puteti vizita Cheile Bistritei Valcene, cele mai inguste din tara, puteti ajunge apoi la Pestera Liliecilor, Cheile Costesti si Parcul National Buila-Vanturarita.

Cheile Bistritei, Valcea

Cheile Bistritei, Valcea

Pestera Liliecilor

Pestera Liliecilor

Zona abunda insa si in obiective culturale si spirituale. Aici regasim vestigii ale arhitecturii brancovenesti cum sunt Manastirea Hurezi (9 km), Manastirea Arnota (9 km), Manastirea Bistrita (6 km), dar si ale arhitecturii medievale muntenesti, asa cum sunt culele de la Maldaresti (10 km).

Manastirea Hurezi, Horezu

Manastirea Hurezi, Horezu

Cula Greceanu, Maldaresti

Cula Greceanu, Maldaresti

Cula Duca, Maldaresti

Cula Duca, Maldaresti

Pentru ca am amintit de cule, arhitectul Dan Loidl ne-a dezvaluit ca printre proiectele sale de viitor se afla si promovarea acestei constructii unice prin ridicarea uneia in imediata vecinatate a Hanului.

Pentru cei care doresc sa descopere tainele ceramicii de Horezu, la 11 km distanta ii asteapta Satul Olari inscris din anul 2012 in Lista patrimoniului imaterial UNESCO, in timp ce la doar 4 km distanta, Muzeul Trovantilor isi dezvaluie exponatele minerale surprinzatoare.

Muzeul Trovantilor, Costesti

Muzeul Trovantilor, Costesti

Nu putem incheia fara a aminti si de experienta culinara deosebita pe care ne-a oferit-o Hanul Vatra. Ingredientele locale (pastravi, ciuperci de padure, legume, fructe, mezeluri de casa) fuzioneaza in retete traditionale reinterpretate din prisma experientei internationale a gazdelor.

Hanul Vatra ni s-a parut insa un loc de cazare perfect si pentru cei care sunt doar in cautarea a cateva zile de odihna, de ascultat susurul apei si de plimbat cu picioarele goale prin iarba, asa ca, fie ca doriti sa va reincarcati fortele cu energia pozitiva a locului sau va propuneti sa intelegeti mai bine identitatea culturala a Olteniei submontane, Hanul este o destinatie de vacanta care are ceva de oferit tuturor.

Pentru mai multe detalii si rezervari accesati http://hanulvatra.com/ro/.

Foto: Stefania Buciuman

Sursa: CaseSiGradini.ro

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!