Cula Greceanu, un monument de istorie si arhitectura

Cula Greceanu din Maldaresti

Cula Greceanu din localitatea valceana Maldaresti, denumita astfel dupa numele familiei care a avut-o in proprietate si s-a ocupat in perioada interbelica de restaurarea sa, este considerata de multi reprezentativa pentru acest tip de constructii intalnit doar in zona Balcanilor.

Avand initial rol de turn de aparare, constructia ridicata acum aproape 500 de ani a fost mai apoi extinsa devenind resedinta unui boier local. Din pacate, in perioada comunista cladirea a fost nationalizata si transformata in sediu de IAS, toate obiectele din interior fiind distruse sau instrainate. Totusi, fatadele s-au pastrat foarte bine, demonstrand rezistenta constructiei.

Remarcam detalii arhitecturale preluate din stilul brancovenesc, foarte prezent in zona, daca este sa ne referim chiar si numai la Manastirea Hurezi aflata la cativa km distanta.

Amintim si faptul ca aici s-au turnat secvente din filmul Aferim, castigator in anul 2015 al premiului "Ursul de argint" la Festivalul de Film de la Berlin.

Mai trebuie precizat ca, desi este incadrata in grupa A in randul monumentelor istorice de interes national, Ministerul Culturii a renuntat la dreptul de preemtiune la care avea dreptul in schimbul unei sume de 400.000 de euro solicitati de mostenitorii familiei Greceanu, astfel ca viitorul acestui monument de istorie si arhitectura este incert.

Totusi, Cula Greceanu impreuna cu Cula Duca si Casa memoriala Duca aflate in imediata vecinatate, sunt deschise publicului care doreste sa le viziteze.

Foto: Stefania Buciuman

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter