in Decoratiuni
Bucataria este una dintre cele mai folosite incaperi dintr-o locuinta. Este camera in care imbini utilul cu placutul datorita faptului ca petreci timp de calitate impreuna cu famila si pregatesti diferite preparate culinare. Insa, dincolo de aceste aspecte, trebuie sa tii cont de faptul ca, o bucatarie, pentru a rezista pe termen lung, are nevoie de cele mai bune finisaje si materiale de constructii. Iata care sunt cele mai utile finisaje pe care trebuie sa le folosesti intr-o bucatarie, indiferent de spatiul disponibil.
Amenajarea bucatariei trebuie sa tina cont de cateva criterii importante, printre care dimensiunea, forma si pozitia acesteia fata de restul camerelor din casa. Cand toate acestea au fost deja stabilite este important ca, pentru a te bucura de un spatiu sanatos si calitativ, sa tii cont de cateva criterii din punct de vedere al finisajelor. Ai nevoie de cateva elemente esentiale, printre care:
Gresia. Este unul dintre cele mai rezistente materiale recomandate pentru finisarea pardoselii unei bucatarii. Materialele din care placile ceramice sunt confectionate sunt variate si tin cont atat de rezistenta in fata traficului, cat si de rezistenta la umezeala sau murdarie. Placile de gresie se aleg in functie de mai multe criterii, cel mai important fiind spatiul disponibil. Tine cont ca daca este o bucatarie in care nu ai foarte mult spatiu la dispozitie, atunci vei incerca sa aduci placi ceramice care sa deschida din punct de vedere vizual spatiul, respectiv placi de dimensiuni mici si deschise la culoare.
Faianta. Este tot un finisaj esential de care peretii bucatariei tale au nevoie. Faianta pentru bucatarie este important sa fie aleasa in functie de rezistenta la murdarie deoarece fiind montata pe pereti este mai greu de curatat. Trebuie sa fie un model ales direct proportional cu gresie, pentru a fi un ansamblu corect din punct de vedere vizual. In primul rand trebuie sa se potriveasca din punct de vedere cromatic, dar si din punct de vedere al calitatii materialului.
Vopseaua. Peretii, daca nu sunt acoperiti in totalitate de placi ceramice, au nevoie de o vopsea calitativa, care sa se curete usor. De asemenea, trebuie sa fie ales un tip de vopsea care sa le permita peretilor sa respire pentru a nu se forma igrasia sau mucegaiul, in cazul in care spatiul nu este foarte bine aerisit. Culoarea vopselei trebuie sa fie si ea potrivita cu restul mobilierului si accesoriilor alese, dar si cu placile ceramice, respectiv gresia si faianta.
Mobilierul. Alegerea mobilierului potrivit depinde in primul rand de spatiul total din incapere. Daca vorbim despre o bucatarie mica dintr-un apartament, atunci trebuie sa luam in calcul ca un mobilier mult prea mare nu face altceva decat sa incarce spatiul. Trebuie ales un spatiu care sa maximizeze cat mai corect orice spatiu util din bucatarie. Poate un mobilier facut pe comanda ar fi una dintre solutiile cele mai indicate. De asemenea, culoarea, forma, tipul materialului, si acestea trebuie stabilite de la inceput, pentru a te asigura ca toate elementele sunt in stransa legatura. Achizitionarea mai multor materiale de tipuri diferite nu va lasa o imagine usor de inteles privitorului.