Cum aleg centrala termica

in Ghid Practic Casa

Alegerea centralei termice potrivite pentru locuinta trebuie sa tina cont de mai multe aspecte. Iar pentru a te ajuta sa faci alegerea potrivita, iti punem la dispozitie cateva sfaturi valoroase pe care sa le iei in calcul.

Alegere centrala termica

Sursa foto

Criterii de alegere a centralei termice din locuinta

Nu este o misiune usoare deoarece o centrala termica potrivita este doar in momentul in care regulile din punct de vedere a suprafetei, combustibilului, dar si bugetului au fost indeplinite. Cum alegi centrala termica:

  • In functie de locuinta. Fiecare model de centrala termica este potrivit pentru un tip de locuinta. Spre exemplu: centralele termice pe lemne sunt potrivite pentru case deoarece au nevoie de o camera speciala de depozitare a lemnelor, dar si o camera speciala, separata de celelalta, in care este montata centrala. Persoanele care locuiesc la apartament, intr-un complex, pot alege centralele termice in condensare, centralele termice pe gaz sau centralele termice electrice. Fiecare are un consum diferit, iar asta tine cont de bugetul alocat alegerii centralei termice.
  • In functie de suprafata totala a locuintei. Cate camere vei incalzi, cat de mari sunt camerele si cate calorifere trebuie sa fie montate intr-o camera? Modelul de centrala termica ales trebuie sa fie eficient si sa incalzeasca suprafata totala a casei. Sa aiba suficienta putere pentru a putea acoperi nevoile fiecarui membru pe timp de iarna.
  • In functie de combustibil. Exista combustibil solid, cum ar fi: lemn, carbune, peleti sau brichete de rumegus. Dar si centrale termice care functioneaza cu combustibil lichic cum ar fi: motorina, pacura sau combustibil de tip M. Pe langa aceste tipuri de combustibil, se regasesc si centrale termice electrice, pe baza de curent.
  • Cantitatea de apa menajera. Cate persoane locuiti in casa si ce nevoie aveti de apa calda. Este un aspect pe care trebuie sa il cunosti inca din momentul alegerii centralei. De asemenea, apa calda menajera instant sau cu boiler care iti incalzeste apa si o pastreaza? In prezent, cele mai cautate modele sunt cele care au apa calda instant.
  • Tipul de evacuare al gazelor. Exista trei tipuri de tiraj: tiraj fortat, tiraj natural si tiraj fortat prin condensatie. Astfel ca: centralele cu tiraj normal scot gazele prin intermediul unui cos, care este situat in afara locuintei, deci intr-un spatiu care iti permite acest lucru. Centralele cu tiraj fortat elimina gazele prin intermediul unui kit de alimentare cu aer, iar centralele cu tiraj fortat in condensatie folosesc pentru evacuare un kit de evacuare.
  • Sa nu uitam de bugetul alocat. In functie de tehnologie si performanta incorporata, fiecare model de centrala termica are un pret diferit. Bugetul trebuie sa iti fie calculat si in functiile de criteriile stabilite mai sus, dar, pe langa asta, trebuie sa mai iei in calcul ca exista o cheltuiala suplimentara in momentul montarii centralei.
  • Service oferit. Fiecare producator, comerciant autorizat pentru vanzarea centralelor termice trebuie sa iti puna la dispozitie un service centrale termice. Pentru siguranta, dar si pentru verificarile periodice, centrala termica are nevoie de un loc in care este pusa la dispozitie o aparatura speciala in acest sens. Un service centrale termice in Bucuresti, spre exemplu, trebuie sa iti puna la dispozitie orice serviciu care consta in garantia produsului, orice verificare periodica de care centrala termica are nevoie, impreuna cu personal calificat in acest sens.

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!